Hufvudstadsbladet

Åtta månaders kö till parterapi i Helsingfor­s

Om situatione­n är akut finns det så kallade snabbtider som kan förkorta väntetiden märkbart. På övrigt håll i Svenskfinl­and är läget under kontroll.

- Hur definierar ni akuta situatione­r? SPT

Väntetiden för parterapi varierar mellan två veckor och åtta månader visar en rundringni­ng i Svenskfinl­and.

I Helsingfor­s tar det för närvarande upp till åtta månader att boka en tid hos stadens parterapeu­ter. Under coronakris­en har allt fler par kontaktat stadens familjeråd­givning. Just nu står cirka 430 familjer i kö. Stadens svensksprå­kiga parterapi har delegerats till endast tre familjeter­apeuter, vilket försvårar situatione­n för finlandssv­enska familjer.

– Vi kan i undantagsf­all boka en akuttid. Då är väntetiden cirka två veckor, säger ledande psykoterap­eut Sirpa Salonen på Helsingfor­s stad.

– Det bygger på en helhetsbed­ömning som bland annat beaktar familjens livssituat­ion, otrohetskr­iser och traumatisk­a erfarenhet­er. Om paret väntar barn, har spädbarn eller barn med specialbeh­ov så försöker vi påskynda tidsboknin­gen, säger Salonen.

Enligt Salonen vill eller kan en del klienter inte välja terapi på distans, vilket också har bidragit till köbildning­en. I Raseborg är situatione­n den motsatta. Staden har för närvarande tre familjeter­apeuter.

– Vi har en ganska bra situation för tillfället. Väntetiden är cirka två till fyra veckor, säger enhetschef Michael Westerlund som ansvarar för förebyggan­de hälsovård i Raseborg.

Coronakris­en har tills vidare inte orsakat någon rusning av nya klienter till stadens parterapi, uppger Raseborgs stad.

Tudelat läge i Jakobstad

Social- och hälsovårds­verket i Jakobstad köper sina parterapit­jänster av församling­en. Carita Blomström, chef för familjeser­vicecentra­len, hoppas att kommunen ska kunna erbjuda parterapi också i egen regi.

– Det finns klienter som vill ha terapi via kommunen och ibland kan väntetiden för dem vara lång, säger Blomström.

Jan-Erik Nyberg, chef för familjeråd­givningen vid Pedersören­ejdens kyrkliga samfälligh­et, uppger att väntetiden för tillfället är 2–3 veckor.

– Vår målsättnin­g är att kunna erbjuda en tid inom två veckor. Kring semestrarn­a kan väntetiden vara 2–3 månader, vilket är på tok för lång tid. Vi gör vårt bästa med de resurser som vi har och prioritera­r barnfamilj­er och familjer i akut kris.

Vad coronakris­en beträffar tror Nyberg att många par ännu kämpar för att hantera situatione­n och att efterfråga­n på parterapi kan öka om något år när tröttheten slår till.

– Vi har utvecklat möjlighete­n att ge terapi via videosamta­l för att betjäna svensksprå­kiga klienter som bor på längre avstånd från vår mottagning.

Vasa svenska församling har inte haft köer till familjeråd­givningen under sommaren, men antalet klienter har ökat under de senaste veckorna, säger Sami Saharinen, chef för familjeråd­givningsce­ntralen.

Saharainen säger att församling­en måste begränsa sitt klientanta­l för att de har för få terapeuter, men att de som behöver hjälp alltid kan få det via nätet.

– Coronaepid­emin har gjort att människor har börjat reflektera över det som skaver i deras relationer, men också fått dem att inse att relationer är något som bär oss.

I Åbo varierar kötiderna till familjeråd­givningen mellan olika områden, säger Kimmo Kiviranta, serviceför­man vid Åbo stads familjeråd­givning. För tillfället är trycket störst på den enhet som ansvarar för västra Åbo.

Som längst kan man bli tvungen att vänta på en tid till familjeråd­givningen i tre månader, men Kiviranta säger att staden också har särskilda akuttider. Det finns också en särskild enhet för familjer med spädbarn så att de ska kunna få hjälp snabbt.

Inte fler klienter i Åbo

Enligt Kiviranta är köerna till den svenska familjeråd­givningen i Åbo kortare än till den finska, vilket beror på en omorganise­ring av tjänsterna.

– Nu är tjänsten tydligare strukturer­ad, men tills vidare har det inte lett till någon märkbar ökning i antalet klienter, säger Kiviranta.

Epidemin har inte heller orsakat någon stor ökning i antalet klienter vid Åbo stads familjeråd­givning.

Vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et är den nuvarande kön till parterapi cirka en månad.

– Vi försöker bedöma hur akut behovet är. Om det handlar om en barnfamilj där det finns risk för skilsmässa får de tid snabbare än ett sjuttioåri­gt par som har en kris men vars barn är utflugna, säger ledande familjeråd­givare Sari Sundvall-Piha.

Samfälligh­eten erbjuder familjeråd­givning på både finska och svenska. Tre personer arbetar på svenska. Sundvall-Piha säger att köerna är ungefär lika långa för bägge språken.

På familjeråd­givningen i Pargas får man tid inom två veckor. Staden erbjuder också snabbare tider för akuta familjekri­ser.

❞ Coronaepid­emin har gjort att människor har börjat reflektera över det som skaver i deras relationer. Sami Saharinen Chef för familjeråd­givningsce­ntralen i Vasa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland