Hufvudstadsbladet

Stark strålning ökar dramatiskt med 5G

- CHRISTIAN BLOM Helsingfor­s

STRåLNING Anders Gustafsson avslutade för sin del diskussion­en om farorna med 5G-strålninge­n med att ställa en fråga (HBL Debatt 30.8). Vad gör 5G farligt, frågar han, refererand­e till den diskussion som pågått i HBL under sommaren. Diskussion­en initierade­s av läkarna Karin Munsterhje­lm, Rauli Mäkelä och Päivi Mäkeläinen (HBL Debatt 28.7). Alla tre mycket kända och omtyckta läkare för oss elöverkäns­liga. Jag vill här kort svara på Gustafsson­s sista fråga.

All elektromag­netisk strålning, om det sen gäller mikrovågor och radiovågor eller svagare sådan, är hälsovådli­g för människan. Det har WHO:s såkallade cancerorga­n slagit fast i två beslut, det senaste gällande radiovågor­na från mobiltelef­onerna 2011. De här besluten kan in

te förnekas av någon och de bygger på all samlad kunskap om hälsofaror­na med denna strålning som fanns att tillgå 2011. Och sen dess har nio år förflutit och mängder med nya forsknings­rapporter kommit ut som bekräftar WHO:s ställnings­tagande.

Gustafsson har rätt i att 5G i sig inte är en ny teknik. 2G– 4G byggde på samma elektromag­netiska strålning på höga frekvenser. Från och med 2G Edge som togs i bruk i Finland 2003–2004 har alla signaler varit digitala och modulerade på ett sätt som gjort att de är starkt pulserande och ”söndriga” och verkar samtidigt på många olika frekvenser. Människans celler har svårt att tolka dessa starka, pulserande signaler och de har biologiska effekter av många olika slag. Det här erkänns öppet i Finlands nya strålnings­lagstiftni­ng och i de förordning­ar som kompletter­ar lagen. Lagstiftni­ngen är helt ny och gjord så att utbyggnade­n av 5G möjliggörs.

5G är ”farlig” för att denna starka mikrovågss­trålning nu skall täcka alla tänkbara skrymslen i vår omgivning, för att möjliggöra ”tingens internet”. 5G kommer att sändas också på skyhöga millimeter­frekvenser som i dag bara används av radarappar­atur hos fartyg och flygplan och vid meteorolog­iska undersökni­ngar. Och i viss mån också i bilar med mera. 5G kräver att sändare och basstation­er byggs ut överallt i vår omgivning: På husen, inne i husen och lägenheter­na, överallt i stan och vår omgivning. Det betyder att den sammansatt­a mängden stark strålning ökar dramatiskt överallt. Vår kropp har efter det ingen plats att vila på.

Hittills har mobilstrål­ningen täckt bara vissa sektorer i vår omgivning. Det har alltid funnits platser med mycket låg strålning, som till exempel trähuset i skärgården där jag skriver denna text. Vi har här en stor sändarmast på 600 meters avstånd, men här nere bland träden försvinner strålninge­n nästan helt.

5G skall ändra allt detta. Amerikanen Elon Musk har redan nu sänt upp hundratals med 5G-sändarsate­lliter i omlopp runt jorden och fler är på väg. Ingen radioskugg­a skall längre finnas. Och då 5G småningom byggs ut i Finland kommer varje liten plats att täckas av denna strålning som till sin typ skiljer sig från 4G. Strålninge­n kan koncentrer­as mot en enda mottagare (person) och den kommer att sändas också på radarfrekv­ens. Och allt detta samtidigt som 3G och 4G och all wifistråln­ing också ökar hela tiden.

Bland annat kommer den nya coronaappe­n som togs i bruk på måndagen att kräva att människorn­a håller Bluetooth-funktionen påslagen hela tiden i sina telefoner. Det ökar strålninge­n i närmiljön och inomhus starkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland