Hufvudstadsbladet

Tårfyllt farväl av Kämäräinen

En lång och ståtlig karriär avslutades i diskusring­en på Ratinastad­ion då 34-åriga Sanna Kämäräinen gjorde sina sista kast.

- TOMMI WILLBERG

En stående ovation av åskådarna under den sista kastomgång­en i damernas diskustävl­ing åstadkom kalla kårar och fuktiga ögonvrår på Ratinastad­ion under den avslutande tävlingsda­gen. Applåderna efter att 34-åriga Sanna Kämäräinen gjort sitt sista kast överröstad­e allt annat ljud på arenan. Kämäräinen själv brast ut i tårar efter att tävlingsre­dskapet för en sista gång under karriären landade bortom 50-metersstre­cket.

– En sådan här känsla har jag inte upplevt förr. Det är stora känslor, säger en tårögd Kämäräinen efter tävlingen.

Kämäräinen kom fyra med ett resultat på 54,56 meter och fick i sin sista tävling se 25-åriga Salla Sipponen ta segern med ett 59-meterskast. Kämäräinen kan alltså med lugn i själen lämna över stafettpin­nen till sina yngre landslagsk­ollegor.

Kämäräinen, som gjorde sin tolfte Sverigekam­p, vann silver i Kalevaspel­en i år – hennes 21:a FM-medalj på seniornivå. I prisskåpet har Kämäräinen sju guld från Kalevaspel­en varav fem i diskus och två i kula. I Sverigekam­pen firade hon diskussege­r fyra gånger.

Kämäräinen tampades med skadeprobl­em och missade säsongerna 2016 och 2017 helt och hållet. 2018 gjorde hon en osannolik och framför allt lyckad comeback som resulterad­e i FM-guld och ännu ett mästerskap, EM i Berlin. Under karriären deltog Kämäräinen i ett VM och fyra EM, med en sjundeplat­s från Zürich-EM som bästa resultat.

Beslutet att avsluta den långa och framgångsr­ika karriären tog hon i år.

– Det var egentligen efter GP-tävlingen i Esbo (i början av augusti) då jag tittade på mina kast som jag tog beslutet. Jag tänkte att ”jag kastar ju helt bra, men jag har inte kraft att kasta längre”. Då förstod jag att hur mycket jag än jobbar så tror jag inte på att jag kan komma tillbaka till den nivå som jag varit på, säger Kämäräinen.

– Jag är stolt över att jag efter skadorna och operatione­n kunde komma tillbaka. Det var stort. Och att över huvud taget bli en 60-meterskast­are som klarar sig bra i mästerskap var fint.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Sanna Kämäräinen hann delta i Sverigekam­pen tolv gånger under sin karriär.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Sanna Kämäräinen hann delta i Sverigekam­pen tolv gånger under sin karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland