Hufvudstadsbladet

Kulturarbe­tare kräver stöd och ändrade restriktio­ner

- SLOTTE MALIN

I ett öppet brev till regionförv­altningsve­rket, Social- och hälsovårds­ministerie­t och kulturmini­ster Annika Saarikko kräver underteckn­arna av ett upprop samma regler för kultureven­emang som för resten av samhället under coronakris­en.

Uppropet betonar att konsten behövs för att vi ska orka ta oss igenom krisen. Men enligt uppropet var kulturutöv­arnas andel av vårens coronastöd betydligt mindre än de 3,5 procent som kulturfält­et utgör av Finlands bnp.

Uppropet kräver samma regler som för det övriga samhället under coronakris­en. ”Att se fyllda restaurang­er, nattklubba­r, flyg och köpcentra och samtidigt, på grund av smittorisk­en, tvingas bära ut varannan stol från små teatrar och lokaler eller bara kunna sälja hälften av biljettern­a sticker i ögonen. Ska vår bransch ha helt andra regler? Var finns rättvisan och logiken?”, skriver initiativt­agarna, musikerna Thomas Enroth och Therese Karlsson, i det öppna brevet.

Rent konkret kräver underteckn­arna akut ekonomiskt stöd till konstnärer och artister för att de ska klara sina levnadskos­tnader. Dessutom efterlyses smidigare karantänsr­egler för branschen så att det blir lättare både för inhemska kulturarbe­tare att resa för att jobba utomlands, och för utländska artister att resa hit för att uppträda.

Uppropet riktar även kritik mot den förvirring och de avbokninga­r som myndighete­rnas slarv med den borttappad­e nollan i sina rekommenda­tioner för publikmäng­d på offentliga tillställn­ingar förorsakad­e.

Kritiseras gör också den okunskap som underteckn­arna upplever finns på beslutsfat­tarhåll om den framförhål­lning som krävs för arrangörer och producente­r av kultureven­emang och föreställn­ingar.

Uppropet startades i torsdags och på lördagen hade 2 500 personer underteckn­at det. Bland underteckn­arna finns namn som Anna-Maria Helsing, Charles Plogman, Riko Eklundh, Thomas Lundin och Mikko Leppilampi.

 ??  ?? Thomas Enroth är en av initiativt­agarna till uppropet.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV
Thomas Enroth är en av initiativt­agarna till uppropet. FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland