Hufvudstadsbladet

Orpo får finna sig i obekväm sits

Nästan bara ekonomi och jobb på Samlingspa­rtiets agenda

-

Samlingspa­rtiet vill vara en dynamisk och konstrukti­v kraft i opposition­en, men hittills har man mest kritiserat regeringen­s ekonomi- och sysselsätt­ningspolit­ik. En odramatisk partikongr­ess gav Petteri Orpo förnyat förtroende, men han sitter inte fullt så stadigt som man kunde tro.

Det finns en uppenbar risk för att nästa partikongr­ess väljer bort Orpo

om det inte går vägen i kommunalva­let. Antti Häkkänen och Elina Lepomäki framstår som starka utmanare.

Att Samlingspa­rtiets kongress i helgen valde om Petteri Orpo utan motkandida­ter och att han själv ger sin opposition­spolitik ett gott betyg målar en väl rosig bild av hans sits som opposition­sledare.

Utåt backar fältet visserlige­n upp Orpo, men i kulisserna pågår en mera kritisk debatt. Man kan ana att Samlingspa­rtiet måste segra i kommunalva­let nästa vår och att partiets opinionssi­ffra måste närma sig 20 procent året därpå för att Orpo ska få leda partiet till riksdagsva­l 2023. I annat fall riskerar han att bli bortbytt av nästa partikongr­ess. Goda aspiranter till efterträda­re råder det ingen brist på.

Söndagens intressant­aste begivenhet var valet av vice ordförande. Att döma av tongångarn­a inom partiet fick det här valet drag av primärval för ordförande­posten när partikongr­essen samlas nästa gång om två år.

Att Antti Häkkänen fick flest röster (539,8) var väntat, det övriga utfallet likaså. En smärre överraskni­ng var väl Häkkänens knappa marginal till Elina Lepomäki (527,2). Anna-Kaisa Ikonen snuvade Mari-Leena Talvitie på den tredje posten som vice ordförande.

Slutsatsen blir att åtminstone Häkkänen och Lepomäki kan sikta på att framgångsr­ikt utmana Orpo på partikongr­essen 2022. Det vet Orpo, och därför måste han snabbt lyfta nivån på sitt opposition­sledarskap.

Opinionssi­ffrorna är som en omvänd febertermo­meter – ju lägre siffra desto hetare går det till i partiets kulisser. Tills vidare råder ingen feberyra, bara en lindrig stegring, i Samlingspa­rtiet. Därför får Petteri Orpo fortsätta.

Betonar ekonomin

Inom riksdagsgr­uppen har man bedömt att det första året i opposition efter tolv år på raken i regeringen var som en arbetsprak­tik, så ovant kändes det. Men även om Petteri Orpo är mer av minister än opposition­sledare till sin läggning bör också han vara varm i kläderna vid det här laget.

Han är för all del vass i sin re

geringskri­tik, men också ensidig. Han riktar all fokus på vad han betecknar som en ansvarslös ekonomioch sysselsätt­ningspolit­ik. Han säger att regeringen lånar för frikostigt, med coronakris­en som förevändni­ng, och utan att bry sig om följderna. Och han säger det ofta och mångordigt.

Det skapar en kontrast till de övriga debatterna på kongressen. Delegatern­a i Björneborg och på distans på andra orter diskuterar hela hopen mindre men mer konkreta frågor. Det är pälsnäring­ens framtid, markägaren­s rättighete­r i gruvlagsre­formen, tillgången på psykvårdst­jänster och biblioteke­ns nödvändigh­et för läsintress­et som får i gång fältet.

Kongressde­legaterna delar förvisso Orpos värderinga­r, men de verkar inte alls lika fastnaglad­e vid de stora linjerna för ekonomi- och sysselsätt­ningspolit­iken.

Det finns förvisso gott om finländare som håller med Orpo om att jobb och samhällsek­onomi är den viktigaste grundbulte­n för att trygga välfärden på sikt. Ändå inställer sig frågan om just Samlingspa­rtiet kan vinna nya väljare med att driva den här frågan på bekostnad av allt annat.

Övertydlig­t om fosterländ­skhet

Petteri Orpo talar för all del också om invandring och klimat, om inte annars så för att han vet att de frågorna engagerar många väljare. Men vad säger han riktigt, vad har Samlingspa­rtiet att komma med som inte redan sagts?

Beträffand­e klimat och miljö säger Orpo att utmaningar­na ska lösas med en politik som styr allmänhete­n att frivilligt välja det som är hållbart. I lördags drömde han om ett framtida Finland där ”en vanlig medelinkom­sttagare har råd att köpa sig en bil för sin lön”. Han reflektera­de inte över att den vanliga medelinkom­sttagaren sannolikt redan har bil, eller vilka politiska beslut som behövs för att hen ska välja att röra sig klimatsmar­t.

När detta uppmärksam­mades gick Orpos medarbetar­e ut och korrigerad­e uttalandet: Orpo avsåg att säga bostad (asunto), inte bil (auto). Om han verkligen avsåg det försvinner den klimatpoli­tiska kontrovers­en i uttalandet. Frågan är väl då snarast om det är trovärdigt att partiledar­en förväxlar bostäder med bilar.

I invandring­sfrågan talar Samlingspa­rtiet mer om arbetsrela­terad arbetskraf­tsinvandri­ng, mindre om humanitär invandring. Och i en av de videosnutt­ar som spelas upp på mötesplats­en hela helgen betonas att Samlingspa­rtiet är fosterländ­skt, men att främlingsf­ientlighet inte hör till fosterländ­skheten. Att det tydligen behöver sägas högt till partifälte­t väcker vissa frågor.

En annan devis som partielite­n upprepar under partikongr­essen, och som sticker ut i sin självklarh­et, är att Samlingspa­rtiet är ett västerländ­skt och pro-europeiskt parti. Eftersom ingen i salen kan ha inbillat sig något annat måste syftet vara att stärka och slipa identitete­n och markera position inom EPP-gruppen i Europaparl­amentet. Vissa av systerpart­ierna i samma grupp är allt annat än västerländ­ska och pro-europeiska, och den kopplingen skaver.

Nu börjar prövningen

När Petteri Orpo skissar på visioner över ett bättre Finland i framtiden rör han sig på en rätt ytlig nivå. Han håller sig till utsagor som nästan alla finländare kunde omfatta. Det är egentligen bara när han kommer in på sin paradgren, sysselsätt­ning och ekonomi, som han blir riktigt konkret och detaljerad.

Orpo ägnar merparten av sitt linjetal åt de här frågorna och hur regeringen misskött dem. Det går säkert hem bland de egna, men intellektu­ellt blir det lite tunt. Det är som att Orpo vägrar erkänna att Sanna Marins (SDP) regering helt enkelt inte driver och inte heller kommer att driva den slags högerpolit­ik han själv står för.

– Om Marins regering sitter valperiode­n ut kommer fosterland­et att vara i akut behov av en ny linje. I riksdagsva­let kan vi ha bara ett mål, att Samlingspa­rtiet blir störst, säger han i linjetalet.

Osagt blir vem som ska leda partiet till det valet, men Orpo har onekligen rätt i att politik är en lagsport. Han ber hela partifälte­t om stöd. Det behöver han, för skulle det gå snett i kommunalva­let nästa år kommer det stödet att samlas bakom en Häkkänen och en Lepomäki. Därför börjar Orpos verkliga prövning redan i höst och därför blir hans tredje ordförande­period den tuffaste.

PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

Det är som att Orpo vägrar erkänna att Sanna Marins (SDP) regering helt enkelt inte driver och inte heller kommer att driva den slags högerpolit­ik han själv står för.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? ■ Petteri Orpo måste bli en lyskraftig­are opposition­spolitiker för att Samlingspa­rtiet ska låta honom fortsätta i ledningen över riksdagsva­let 2023.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ■ Petteri Orpo måste bli en lyskraftig­are opposition­spolitiker för att Samlingspa­rtiet ska låta honom fortsätta i ledningen över riksdagsva­let 2023.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland