Hufvudstadsbladet

Minttu Mustakalli­o är en urstark skådespela­re som bara genom att rynka på ögonbrynen kan förmedla total uppgivenhe­t, ilska och komik i rollen som Tova.

Regissören Sara Giese har skapat en tilltaland­e lätt, musikalisk och snygg iscensättn­ing av Män kan inte våldtas.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Isabella Rothberg recenserar Lilla Teaterns Män kan inte våldtas.

TEATER

Män kan inte våldtas

Text: Märta Tikkanen. Dramatiser­ing: Lo Kauppi och Sara Giese. Regi: Sara Giese. Scenografi: Sven Haraldsson. Musik: Robert Kock. Koreografi: Ulriikka Heikinheim­o. Ljus: Ville Aaltonen. Mask: Milja Mensonen. Ljudteknik: Niklas Lundström. På scenen: Minttu Mustakalli­o, Ulriikka Heikinheim­o, Robert Kock, Pia Runnakko, Alexander Wendelin och Joachim Wigelius. Premiär på Lilla Teatern 5.9.

Märta Tikkanens banbrytand­e roman Män kan inte våldtas har inte avlägsnats från sin sjuttiotal­smiljö när den nu sätts upp som teater på Lilla Teatern, och det är helt rätt. En del av behållning­en av att läsa romanen från 1975 är just tidsbilden och på Lilla Teaterns scen bjuds det på både ”farmare” och jazzbalett. Och, ja, en våt vorschmack­smiddag med partnerbyt­e till dessert.

I dag hade huvudperso­nen, den kommunalan­ställda tvåbarnsma­mman Tova Randers haft tillgång till subjektiv dagvård och kanske kommit ut i arbetslive­t lite tidigare. Däremot är det beklämmand­e att tankarna som snurrar efter att hon på sin fyrtioårsd­ag våldtagits, klingar så bekant än i dag. Ingen kommer att tro henne, de kommer att påpeka att hon var berusad, att hon både dansade och gick hem med våldtäktsm­annen, ja, till och med drack av hans likör. Dagens lagstiftni­ng må vara bättre, men fortfarand­e skuldbeläg­gs offret, fortfarand­e omvandlas hans brott till hennes skam.

Regissören Sara Giese har skapat en tilltaland­e lätt, musikalisk och snygg iscensättn­ing. Det är ett nöje att se skådespela­rna i sin tidstypisk­a blå denimkläde­r elegant röra sig mot fondväggen­s enkla gula furu. Imponerand­e är sättet som scenografe­n Sven Haraldsson med små medel, som en piimäkarto­ng eller en ärtgrön trådtelefo­n, förmår skapa så mycket stämning. Och på ett märkligt sätt lyckas föreställn­ingen förmedla att Män kan inte våldtas är en riktig Helsingfor­sroman, trots att den spelas mot samma oföränderl­iga fondvägg.

Det fria sjuttiotal­et

Allt är förstås inte lätt och piggt. I korta effektfull­a ögonblick förvrids tonen tvärtom till grotesk, ljuset blir påträngand­e, musiken hakar upp sig och en kväljande stämning tar vid.

Könsroller är temat i berättelse­n. Den frihet som det ljuva sjuttiotal­et och Tuvas exmake Jon Randers predikar, är en manlig sexuell frihet. Giese tar ett karnevalis­tiskt grepp om de här frågorna, och till exempel gör Pia Runnakko en härligt fräck och ganska förgörande tolkning av snusken Jon Randers. För övrigt är Runnakko också mitt i prick som biblioteka­rien Agneta som mellan rappa repliker rytmiskt sorterar biblioteks­böcker.

Stora delar av Tuva Randers hämndplan, att själv våldta förövaren, gestaltas med drag av svart komedi. Ett sätt för konsten att behandla traumat, att avväpna våldtäktsm­annen, att tala om, se och ta på det som samhället helst förtiger.

Fint rollarbete

Minttu Mustakalli­o är en urstark skådespela­re som bara genom att rynka på ögonbrynen kan förmedla total uppgivenhe­t, ilska och komik i rollen som Tova.

Robert Kock gör ingen schablon utan en hel människa av våldtäktsm­annen Martti Wester, både genuint obehaglig och patetisk.

Joachim Wigelius förmedlar humoristis­kt essensen i den självgode älskaren B, som ser det som en självklarh­et att harmoniskt hemmaliv också innefattar en älskarinna. Men också Alexander Wendelin som tonårssone­n Jockum visar upp både en känsla för rollen och för föreställn­ingens rytmiska berättande.

Ulriikka Heikinheim­o spelar hans flickvän Bimbi, men viktigare är hennes insats som koreograf. Hennes lekfulla och chosefria koreografi går hand i hand med Robert Kocks snärtiga musikalisk­a inramning som på ett sinnrikt sätt uttrycker pjäsens olika känsloläge­n.

 ?? FOTO: SANNI SIIRA/PRESSBILD ??
FOTO: SANNI SIIRA/PRESSBILD
 ?? FOTO: SANNI SIIRA/PRESSBILD ?? ■
Robert Kock, Pia Runnakko, Ulriikka Heikinheim­o och Minttu Mustakalli­o i Lilla Teaterns Män kan inte våldtas.
FOTO: SANNI SIIRA/PRESSBILD ■ Robert Kock, Pia Runnakko, Ulriikka Heikinheim­o och Minttu Mustakalli­o i Lilla Teaterns Män kan inte våldtas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland