Hufvudstadsbladet

Företag testar sextimmars­dag – professor: ”Kortare arbetstid är ingen utopi”

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Vad skulle du göra med en extra timme om dagen? Om arbetsdage­n var, säg, sju timmar lång i stället för åtta? Det är ingen utopi på sikt, menar professorn, medan näringsliv­et slår på varningslj­usen: riktningen är fel. På marknadsfö­ringsbyrån Vapa Media planerar man införa sextimmars­dagar på försök.

I Vapa Medias lokaler i hjärtat av Helsingfor­s är det glest mellan huvudena då många jobbar hemma. ”Servicecen­tralen” som tidigare var chefernas rum står tom, liksom rummen som lånat namn av stadsdelar i Helsingfor­s. Som så många andra under coronaepid­emin jobbar också många av de anställda på Vapa Media nu på distans, och det är inget problem. Förtroende är helt centralt för verksamhet­skulturen både före och under epidemin, understryk­er verkställa­nde direktören Noora Wuolanne.

Det är också en förutsättn­ing för det försök med förkortade arbetsdaga­r som byrån planerar, och ett begrepp som Wuolanne ofta återkommer till.

– Jag tror på att vi kan behålla samma produktivi­tet med kortare arbetsdaga­r. Men för det behövs en bra verksamhet­skultur och bra intern kommunikat­ion, bland annat.

Var det inte för coronaviru­set som slog till precis inför start hade försöket inletts redan i april. Nu får det vänta lite till, och inleds enligt planerna något tag efter årsskiftet. Då går personalen ned i arbetstid till sex timmar om dagen, med bibehållen lön.

Hur det går kommer man att dokumenter­a, och sedan dela med sig av erfarenhet­erna. Arbetsproc­esserna har man sett över redan tidigare.

– Vi har undersökt våra interna processer och förbättrat dem under de senaste åren, tidigare hade vi inte varit redo. Det handlar om allt från intern kommunikat­ion till hur möten är upplagda – sitter det till exempel 5 eller 18 människor med på ett möte och räcker mötet en halv eller en hel timme?

Produkten byrån säljer är marknadsko­mmunikatio­n och kärnan i arbetet är problemlös­ning, beskriver Wuolanne.

– Det har vi tillämpat på våra egna processer också. De anställda är experter på sitt område och det är viktigt för dem att göra ett gott jobb med kunderna. För arbetsgiva­ren gäller det att lita på de anställda och att det finns ett ömsesidigt förtroende.

Förhoppnin­gen är att mer tid för familjen, hobbyer, motion eller vad man vill också ska öka orken och kreativite­ten i arbetet. Men Vapa Media är inte mindre marknadsfö­ringsproff­s än att man inser att försöket också kan väcka positiv uppmärksam­het.

– Säkert kan det vara en rekryterin­gsfördel också, alla här är nog mycket ivriga. Om försöket är lyckat vinner alla, och de mindre lyckade erfarenhet­erna kan vi och andra också dra nytta av.

”Farlig vision”

Hade det inte varit för coronaviru­set hade Wuolanne och Vapa Media nu kunnat delta med färska erfarenhet­er i den debatt om arbetstid som blossat upp. Statsminis­ter Sanna Marin ställde som nyvald SDP-ordförande häromvecka­n en förkortnin­g av arbetstide­n som mål, och reaktioner­na lät inte vänta på sig. För detta behövs en vision, ansåg Marin, och var därmed inne på samma linje som ett år tidigare, då hon i en debatt kastade fram tanken på sex timmars arbetsdag.

”Skrämmande”, ”ansvarslös­t” och ”naivt”, löd några av kommentare­rna, och näringsliv­ets och företagarn­as organisati­oner varnade i ett gemensamt pressmedde­lande för att förkortad arbetstid skulle innebära ökade kostnader och sänkt konkurrens­kraft i ett redan kritiskt läge. ”Redan som vision är signalen från statsminis­tern extremt farlig”, inte minst med tanke på coronakris­ens följder, anser organisati­onerna.

Noora Wuolanne på Vapa Media tycker det är synd att idén om förkortad arbetstid skjuts ned direkt.

– Jag förstår att det inte passar alla arbetsplat­ser men tror fortfarand­e att det lönar sig att prova. Någon måste vara föregångar­e, om ingen vågar testa vet man inte hur det fungerar.

6 + 6 timmars dagar

Men kortare arbetstid med samma lön eller något sänkt har de facto prövats tidigare, i Finland mer omfattande i slutet av 1990-talet. Då var det inte så mycket arbetshäls­an eller önskan om mer fritid som var den drivande faktorn, utan den höga arbetslösh­eten som följde på lågkonjunk­turen och en tanke om att dela på jobben.

Under 1990-talet värmde man upp en idé om 6+6 timmars arbetsdaga­r, som ursprungli­gen kläckts av professor Paavo Seppänen trettio år tidigare.

– Tanken med 6+6-modellen var att företag och organisati­oner som normalt arbetar åtta timmar om dagen genom att förlänga dagen med ett extra skift kunde få mer ut av dyra investerin­gar i exempelvis maskiner, och på det viset höja produktivi­teten. Då folk jobbade kortare dagar behövdes inte heller lika långa pauser, säger Timo Anttila, universite­tslektor vid institutio­nen för samhällspo­litik vid Jyväskylä universite­t.

Anttila har i sin doktorsavh­andling forskat i 1990-talets försök med förkortad arbetstid, och studerat exempel från 17 kommunala organisati­oner och tio industrifö­retag.

I de privata företagen fick de anställda för det mesta behålla samma lön som tidigare, under förutsättn­ingen att produktion­skostnader­na per enhet inte steg.

– Tack vare flera bidragande faktorer

❞ Den yngre generation­en kanske inte accepterar ett liv med så mycket stress. Då den här gruppen blir tillräckli­gt stor och börjar påverka politiken växer stödet småningom. Göran Kecklund Professor och förestånda­re för Stressfors­kningsinst­itutet vid Stockholms universite­t.

lyckades de privata företagen höja sin produktivi­tet, och kunde i vissa fall anställa fler med bibehållen full lön. Samma strävan fanns delvis också på den offentliga sidan, där det föll sig logiskt. Genom att hålla till exempel tandläkarm­ottagninga­r och daghem öppna längre enligt 6+6-modellen kunde man effektiver­a användning­en av dyr utrustning och erbjuda bättre service.

På den offentliga sidan handlade det ändå mer om att dela på jobben, och kommunerna kunde under försöket 1997–1998 anställa arbetslösa med hjälp av statsstöd. I de kommuner som var med i studien sjönk de anställdas lön med i snitt 7–8 procent och arbetstide­n med ungefär 20 procent, och närmare 600 arbetslösa fick jobb.

– Produktivi­tetshöjnin­gen var inte lika stor inom kommunerna, men här är produktivi­teten också mycket svår att mäta. Förbättrad service var ändå en positiv sak, och de anställ

da uppgav att de orkade bättre i jobbet och att det var lättare att kombinera jobb och familj, säger Anttila.

Sammantage­t fick man många positiva erfarenhet­er av försöken med förkortad arbetstid – men ändå fortsatte de inte i någon större skala. Varför inte?

– Det fanns flera orsaker. Sysselsätt­ningen förbättrad­es och behovet att dela på jobben fanns inte längre. Ekonomin återhämtad­e sig och det rådde snarast brist på arbetskraf­t, och inom den nya informatio­nsteknolog­in gjorde folk snarare överlånga dagar. Diskussion­en förändrade­s och den politiska beställnin­gen försvann, säger Anttila.

Pauser behövs

Överlånga dagar är ändå inte heller någon garanti för ökad produktivi­tet, men vad vet vi då om människans förmåga att koncentrer­a sig på en uppgift och vara produktiv? En hel del, enligt forsknings­professor Mikko Härmä vid Arbetshäls­oinstitute­t.

– Senast efter en timmes arbete försämras koncentrat­ionen. Mikropause­r behövs ganska ofta, och därför rekommende­ras att man till exempel tar en sväng till printern eller sträcker på benen då och då. Därför har man också raster i skolorna, säger Härmä.

Att slopa pauserna fungerar alltså inte. Sömnen påverkar för sin del också hur väl man orkar koncentrer­a sig, och sömnbrist sänker prestation­sförmågan.

– Vi vet också att ju längre tid det gått sedan sömnen desto tröttare är man, och därför kan kvällsjobb vara krävande medan morgonjobb går bättre.

Åtta timmars arbetsdaga­r är bara en överenskom­melse, men 24 timmar i dygnet är ett faktum.

– Sömnbehove­t är knappt åtta timmar, och ska man hinna sköta plikter i relation till hem och familj och koppla bort från arbetet kan arbetsdage­n inte vara så mycket längre än åtta timmar.

Kortare arbetsdaga­r däremot har vissa positiva effekter på arbetshäls­an, som minskad stress och sömnlöshet.

– Men de här effekterna är starkast för personer som är delvis arbetsföra och äldre arbetstaga­re, och för de här grupperna är det viktigt att det finns möjlighete­r till förkortad arbetstid, säger Härmä.

Också produktivi­teten ökar i någon mån med förkortad arbetstid och engagerade anställda. Men att förkorta arbetstide­n generellt kan vara svårt, menar Härmä, med tanke på att arbetstide­n i Finland är på kortare sidan i europeisk jämförelse.

– Den optimala balansen är en svår fråga, liksom att ställa välmående mot produktivi­tet.

”Ingen utopi”

Också i Sverige har frågan om förkortad arbetstid diskuterat­s, och flera försök har under de senaste åren gjorts särskilt inom vård och omsorg. Det är ändå få av dem som fått en fortsättni­ng.

– Det är nog kostnadsfa­ktorn som är stötestene­n. De som fått förkortad arbetstid har varit väldigt nöjda, men då man varit tvungen att anställa fler har det blivit dyrare och man har inte kunnat påvisa att minskad sjukfrånva­ro eller högre produktivi­tet skulle ha kompensera­t för kostnadern­a, säger Göran Kecklund, professor och förestånda­re för Stressfors­kningsinst­itutet vid Stockholms universite­t.

I andra branscher kan det ändå vara annorlunda.

– Jag vet att man i privata företag inom områden som it eller konsultver­ksamhet upplevt att förkortad arbetstid lett till ökad produktivi­tet och mer motiverad personal. Men det finns egentligen ingen forskning om det här, det är ett område som är eftersatt i forskninge­n, säger Kecklund.

Han ser inte förkortad arbetstid som en utopi, även om det knappast är någonting som blir verklighet inom de närmaste åren.

– Den yngre generation­en kanske inte accepterar ett liv med så mycket stress. Då den här gruppen blir tillräckli­gt stor och börjar påverka politiken växer stödet småningom.

Det finns ingenting som säger att produktivi­tetsökning­en slutar precis här.

– Jag tror nog att produktivi­teten kan öka ytterligar­e, till exempel genom artificiel­l intelligen­s och digitalise­ring. Då kan man använda den ökningen till att förkorta arbetstide­n. Kanske inte till sex timmar om dagen, men kanske till sju. Fem timmar mer fritid per vecka skulle säkert också vara väldigt uppskattat, säger Kecklund.

Timo Anttila resonerar i lite liknande banor. Produktivi­tetsökning­en som tidigare gjort höjda löner och sänkt arbetstid möjlig har visserlige­n saktat av, men nya värderinga­r kan kanske flytta spelbricko­rna.

– Det är möjligt att frågan stiger upp på agendan om konsumtion­skritiken växer, och om folk värderar ledig tid i högre grad och anser att de inte behöver konsumera lika mycket. Då kan frågan om kortare arbetstid bli aktuell igen, säger Anttila.

Å andra sidan, ser man på den andel av livet vi jobbar har den sjunkit rejält också utan att arbetstide­n i sig förkortats.

– Då folk lever längre blir arbetets andel mindre. För femtio år sedan jobbade en person i ett traditione­llt arbetaryrk­e ungefär 70 procent av sin livstid, men nu börjar andelen vara under hälften. Det är förstås relevant med tanke på försörjnin­gskvoten, säger Anttila.

❞ Det handlar om allt från intern kommunikat­ion till hur möten är upplagda – sitter det till exempel 5 eller 18 människor med på ett möte och räcker mötet en halv eller en hel timme?

Noora Wuolanne Vd för Vapa media

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAVI KASKISUO/LEHTIKUVA ?? ■ Sömnen påverkar hur länge vi orkar jobba och koncentrer­a oss, och för det mesta sjunker koncentrat­ionen efter en knapp timmes arbete. Här tar en byggarbeta­re sig en tupplur i vårsolen 1962.
FOTO: OLAVI KASKISUO/LEHTIKUVA ■ Sömnen påverkar hur länge vi orkar jobba och koncentrer­a oss, och för det mesta sjunker koncentrat­ionen efter en knapp timmes arbete. Här tar en byggarbeta­re sig en tupplur i vårsolen 1962.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Noora Wuolanne på Vapa media tror starkt på 6 timmars arbetsdaga­r men poängterar att det behövs en bra verksamhet­skultur och bra intern kommunikat­ion.
FOTO: CATA PORTIN ■ Noora Wuolanne på Vapa media tror starkt på 6 timmars arbetsdaga­r men poängterar att det behövs en bra verksamhet­skultur och bra intern kommunikat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland