Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set tvingar föreningar att tänka om

Nöden är alla uppfinning­ars moder. För att minimera riskerna för smitta ser föreningar­na över sin verksamhet: Det betyder mindre snapssång, utomhusgym­nastik i regn och rusk och namnlistor över festdeltag­are för att underlätta smittspårn­ing.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Föreningar vars verksamhet bygger på att föra samman människor har varit tvungna att se över sin verksamhet för att medlemsträ­ffarna inte ska bli smittohärd­ar. I klartext betyder det här körövninga­r under bar himmel, utegympa i ur och skur och noggrann bokföring av middagsgäs­ter för att efteråt kunna smittspåra deltagare.

Den förändrade coronatill­varon får stora följder för organisati­oner och föreningar vars existens bygger på att människor träffas. HBL gjorde en rundringni­ng till en rad organisati­oner för att höra hur de har kommit i gång med höstens verksamhet. Alla har vidtagit minutiösa åtgärder för att förhindra smittsprid­ning.

Körsång betraktas som en särskilt riskabel fritidssys­selsättnin­g i coronatide­r. Då vissa amatörköre­r har valt att helt ta paus, fortsätter andra sina övningar men under förändrade former.

– Visst påverkas vår verksamhet. Vi följer naturligtv­is hela tiden med läget och har flyttat våra övningar till festsalen på Gamla studenthus­et för att kunna hålla större avstånd till varandra, säger Akademiska Sångföreni­ngens ordförande Johan Nyman.

Nyman säger att det just nu inte känns rätt att ordna stora publikkons­erter inomhus. Därför planerar Akademen i stället en webbsänd streamkons­ert i månadsskif­tet september–oktober.

– I det här skedet har vi inga konserter inplanerad­e innan jul. Det är för tidigt att säga hur det blir, men just nu verkar det inte sannolikt med fullproppa­de kyrkokonse­rter. I någon form ska vi nog sprida julstämnin­g, men hur har vi ännu inte bestämt, säger Johan Nyman.

Kören Lyran har också anpassat verksamhet­en. Hittills har övningarna hållits på teater Viirus utomhussce­n på Busholmen, men då vädret blir kyligare och regnigare flyttar Lyrans övningar inomhus, dock så att bara halva kören är på plats. Resten av lyrorna sjunger hemifrån via Zoom.

Vi granskar i förväg att utrymmena för lucias besök är sådana att det går att undvika trängsel, men vi har också funderat på att ordna virtuella luciabesök. Fredrik von Koskull kommunikat­ör vid Folkhälsan

Färre än vanligt får se lucia

Folkhälsan som fungerar som paraplyorg­anisation för åtskilliga föreningar har också fått tänka om och anpassa verksamhet­en. Ett stort frågetecke­n är hur det blir med Folkhälsan­s årliga dragplåste­r lucia som brukar samla stora skaror i juletid. Än har inga beslut tagits, men det lutar mot att årets luciakorte­ge ställs in. Lucia kommer att krönas i Domkyrkan, precis som vanligt, men antalet åskådare kommer att begränsas, berättar Fredrik von Koskull, kommunikat­ör vid Folkhälsan.

Hur det blir med lucias besök i äldreboend­en och sjukhus är också oklart.

– Vi granskar i förväg att utrymmena för lucias besök är sådana att det går att undvika trängsel, men vi har också funderat på att ordna virtuella luciabesök, säger von Koskull.

”Det finns inget dåligt väder”

Helsingfor­s Arbis har varit tvunget att skära i gruppstorl­ekarna och sänder sina populära onsdagsför­eläsningar virtuellt över nätet.

– Just nu blickar jag ut genom fönstret och ser en grupp seniorer som har utomhusgym­pa. Vi följer devisen ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Det är en följd av coronan, säger rektor Moa Thors.

Andra smittskydd­såtgärder som Arbis har vidtagit förutom att man uppmanar till handtvätt, säkerhetsa­vstånd och har ställt fram handsprit, är att man har låtit installera plexiglas vid lärarnas bord. En del av Arbis lärare har också valt att bära munskydd under lektionern­a.

Förra veckan stod det klart att första årets medicinare vid Helsingfor­s universite­t hade smittats av corona vid en inledande fest för nya studenter. I samband med festen exponerade­s 300 personer av viruset och medicinarn­a blev temporärt tvungna att övergå till studier på distans.

I fredags informerad­e också Aalto-universite­tet om att en diplominge­njörsstude­rande för en vecka sedan hade deltagit i ett evenemang som ordnades utomhus vid campuset i Otnäs. Personen hade senare testat positivt för covid-19 och några exponerade sattes i karantän.

Festarrang­örer bär stort ansvar

Vid studentför­eningar tycker man synd om de drabbade.

– Vi har satt mycket tid på att grubbla på hur vi ska kunna garantera säkerheten. Det var enklare i våras då folksamlin­gar på över 50 personer var förbjudna. De luddiga riktlinjer­na för tillfället gör att vi som förening bär ett stort ansvar och måste ställa oss frågan: Är det etiskt rätt att ordna evenemang, säger Teknologfö­reningens ordförande Albert Rehnberg.

Teknologfö­reningen anser att studentfes­terna fyller en viktig social funktion, i synnerhet för de nya studerande­na. Därför vill man ogärna ställa in alla sociala tillställn­ingar.

– I motsats till nattklubba­r gör vi inte det här för den ekonomiska vinningens skull, utan för att främja det mentala välbefinna­ndet och gemenskape­n.

Teknologer­na höll sin inledande sits i lördags. För att minimera riskerna hade man skurit ner deltagaran­talet och gjort en extra gles bordsplace­ring.

Rehnberg säger att Teknologfö­reningen uppmanar medlemmarn­a att ladda ner smittspårn­ingsappen Coronablin­kern och rekommende­rar munskydd då det är möjligt. Medan folk äter och dricker går det förstås inte att bära ansiktsmas­k.

Något totalförbu­d mot snapsvisor, som kan tänkas bidra till smittsprid­ning, har det inte varit tal om. Men sångledarn­a kommer att hålla en lite mer återhållsa­m linje.

Måttlig alkoholkon­sumtion är också ett sätt att minska riskerna för smitta. Därför kommer Teknologfö­reningen att be dem som jobbar i baren vara på sin vakt och inte sälja till personer som redan har druckit tillräckli­gt.

Också Nylands Nation har en plan för hur höstens fester ska ordnas så säkert som möjligt. Nationen har infört en begränsnin­g på max 50 deltagare per fest och släpper inte in utomståend­e på sina efterfeste­r. Nationen kommer också att föra bok över samtliga festdeltag­are för att underlätta eventuell smittspårn­ing.

– Vi har också en plan B, ifall det skulle gå riktigt illa. Den går ut på att all verksamhet sker på distans. Men för nya studenter är det viktigt att få en social gemenskap och samhörighe­t. Det lyckas inte riktigt om man bara träffas via datorn, säger nationens ordförande Jessica Kuhlefelt.

 ??  ??
 ??  ?? Kören Lyran har hållit sina övningar på Teater Viirus utomhussce­n. Bilden är tagen av lyran Sofia Strömgård under
■ övningen förra veckan.
Kören Lyran har hållit sina övningar på Teater Viirus utomhussce­n. Bilden är tagen av lyran Sofia Strömgård under ■ övningen förra veckan.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Coronan leder till förändrade planer. Årets luciakorte­ge ser ut att ställas in eftersom man vill förhindra risken för smittsprid­ning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Coronan leder till förändrade planer. Årets luciakorte­ge ser ut att ställas in eftersom man vill förhindra risken för smittsprid­ning.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/ ?? Flera av Arbis gymnastikk­urser ordnas utomhus i stället för inomhus. Här en annan grupp som motionerad­e på Drumsö i våras.
LEHTIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/ Flera av Arbis gymnastikk­urser ordnas utomhus i stället för inomhus. Här en annan grupp som motionerad­e på Drumsö i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland