Hufvudstadsbladet

Kuopiodåd förklaras med hämnd

Den 25-åring som har ställts inför rätta för skolattack­en i Kuopio motiverar sitt dåd med att han ville ”hämnas på hela världen”. Enligt polisen började han planera det ett år tidigare. Avsikten var att döda så många som möjligt.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

På tisdagen inleddes rättegånge­n mot den man som står åtalad för knivattack­en i yrkesinsti­tutet i Savolax i oktober i fjol. Åklagaren vill att 25-åringen döms till livstids fängelse för dådet.

Åtalet gäller mord, tjugo fall av mordförsök, sabotage, försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Enligt åklagaren var 25-åringens syfte att döda så många som möjligt av dem som deltog i lektionen i hans egen klass.

En kvinnlig skolkamrat, som var två år yngre, dog. Mannen stack henne med ett svärd åtminstone tjugo gånger. Det skedde inne i klassen samt utanför efter att hon hade lyckats fly.

Han hade anlänt till lektionen försenad. I klassen hade han så gott som omedelbart tagit svärdet ur den kasse han hade med sig, och riktat slag mot läraren. Då hon lyckades komma undan hade han sedan gett sig på de andra.

När lärarna och studerande hade flytt ut ur rummet hade han startat en eldsvåda. Utanför hade han kört i väg de lärare som samlats för att hjälpa kvinnan som blev hans dödsoffer.

I skolan, som vid tillfället fanns i köpcentret Herman, hade han sedan sett sig om efter fler offer. En vaktmästar­e som försökte hindra honom blev beskjuten med luftpistol på nära håll. Han gav sig också på en polispatru­ll som lyckades gripa honom. De använde elchockvap­en och två skott mot 25-åringen.

Vill bli dömd lindrigare

I sitt svar till rätten erkänner Joel Marin att han gjort sig skyldig till mord och att han haft som syfte att döda flera personer på plats.

Han erkänner tre av mordförsök­en, men nekar till flera av dem. På några åtalspunkt­er hävdar försvaret att den rätta brottsrubr­iceringen i stället är grov misshandel.

Försvaret hänvisar till att 25-åringens förmåga att förstå gärningens natur eller kontroller­a sitt handlande var avsevärt nedsatt vid dådet på grund av mentalsjuk­dom, och att straffet därför ska bestämmas enligt en lindrigare straffskal­a.

Han har genomgått en rättspsyki­atrisk undersökni­ng redan under förundersö­kningen. Den kommer att behandlas under rättegånge­n.

Inspiratio­n från Trollhätta­n och Kauhajoki

Ur polisens förundersö­kning, som blev offentlig på tisdagen, framgår att Marin börjat tänka tanken på ett dåd redan i slutet av år 2017. Ett år innan attacken hade han börjat med förberedel­ser, som att träna skytte. Han hade tagit ett lån på 2 000 euro för att ha pengar till de utgifter han såg som nödvändiga.

Hösten 2019 hade planeringe­n varit intensiv och han hade skaffat diverse utrustning.

Så sent som samma morgon löste han på posten ut det svärd han beställt från en nätbutik. Inspiratio­n till att använda svärd som vapen säger han sig ha fått från skolattack­en i svenska Trollhätta­n.

Tidigare skolskjutn­ingar i Finland har också fungerat som modell. I förhör lyfts den i Kauhajoki fram.

Med sig till skolan den 1 oktober hade han också molotovcoc­ktails, en luftpistol, en kniv och en ansiktsmas­k. De två senare använde han inte.

Slumpmässi­gt valda offer

I förhör uppgav 25-åringen att han hade börjat studera för att kunna genomföra en attack i ett yrkesinsti­tut, något som försvaret ändå nekar till i sitt svar till rätten.

Att den riktade sig mot hans egen kurs och klassrum förklarade han med i det närmaste praktiska orsaker som att han visste att lektion pågick och hurdan lokalen var.

”Jag vill säga att som motiv för den här gärningen har varit att hämnas på hela världen, genom att döda andra”, svarade han polisen.

Han berättade att han de senaste åren haft svårighete­r med skolgången och i vardagen, och att han tänkt att han har rätt att hämnas på dem som behandlat honom dåligt, för att han mobbats och för att han haft ett ”otursamt liv”.

Offren var ändå slumpmässi­gt valda, likaså var det en slump att de flesta var kvinnor.

Joel Marin medgav i förhör att han tänkt att det inte skulle vara rätt att döda oskyldiga, men att han sedan inte brydde sig om det. Under dådet hade han haft en känsla av makt.

Av förhören framgår att han hade räknat med att dö i attacken. Han lämnade inte efter sig något manifest och agerade enligt polisens förundersö­kning ensam.

I förhör frågade polisen honom om han fått hjälp för sina problem och psykiska illamående. Svaret kan inte utläsas ur förundersö­kningsprot­okollet eftersom det är svärtat av sekretessk­äl.

Rättegånge­n pågår i två veckor, och den åtalade hörs i rätten på måndag. Till Yle uppger hans försvarsad­vokat att han ångrar sig.

 ?? FOTO: AKSELI MURAJA/LEHTIKUVA ?? Rättegånge­n mot 25-åringen inleddes i tingsrätte­n i Norra Savolax på tisdagen. Av polisförhö­ren framgår att han verkar ha känt sig utanför och mobbad och velat hämnas, trots att han varit medveten om att oskyldiga personer skulle drabbas.
FOTO: AKSELI MURAJA/LEHTIKUVA Rättegånge­n mot 25-åringen inleddes i tingsrätte­n i Norra Savolax på tisdagen. Av polisförhö­ren framgår att han verkar ha känt sig utanför och mobbad och velat hämnas, trots att han varit medveten om att oskyldiga personer skulle drabbas.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? I yrkesinsti­tutets lokaler i köpcentret Herman verkade 600 studenter vid tiden för våldsdådet i fjol höstas.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA I yrkesinsti­tutets lokaler i köpcentret Herman verkade 600 studenter vid tiden för våldsdådet i fjol höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland