Hufvudstadsbladet

Lukasjenko medger väl långt styre

- PONTUS AHLKVIST/TT

Den belarusisk­a opposition­spolitiker­n Maria Kolesnikov­a har gripits vid gränsen mellan Belarus och Ukraina, enligt den belarusisk­a gränspolis­en. Opposition­en misstänker att operatione­n iscensatts av säkerhetst­jänsten. – Det är ytterligar­e ett sätt att smutskasta opposition­en, ett försök att visa de opposition­ella som fega, säger Belaruskän­naren Ingmar Oldberg.

”Maria Kolesnikov­a försökte lämna Republiken Belarus territoriu­m illegalt, men greps vid gränsen”, skriver den statliga belarusisk­a nyhetsbyrå­n Belta på Telegram.

Den belarusisk­a opposition­spolitiker­n ska enligt ukrainska Interfax ha rivit sönder sitt pass för att stoppa deporterin­gen till Ukraina. Ukrainas biträdande inrikesmin­ister Anton Gerasjtjen­ko skriver på Facebook att hon lyckats förhindra ”en tvångsutvi­sning från sitt hemland”.

Samtidigt ska två andra medlemmar i det övergångsr­åd som bildats efter det starkt ifrågasatt­a presidentv­alet i augusti, Anton Rodnenkov och Ivan Kravtsov, ha tagit sig över gränsen och nu befinna sig i Ukraina.

”Iscensatt av säkerhetst­jänsten”

– Rodnenkov, Kravtsov och Kolesnikov­a passerade tullkontro­llen i en BMW, och fortsatte mot Ukraina. När de mötte en gränspatru­ll accelerera­de bilen kraftigt och försatte en av gränsvakte­rna i livsfara, säger en talesperso­n för gränspolis­en, Anton Bytjkovski­j, enligt nyhetsbyrå­n Interfax.

– Plötsligt befann sig Kolesnikov­a utanför bilen. Faktum är att hon knuffades ut ur bilen, som sedan fortsatte mot Ukraina, fortsätter han.

Den av frågetecke­n omgärdade operatione­n kan ha iscensatts av belarusisk­a säkerhetst­jänsten, enligt en opposition­skälla till Interfax.

– Varken Anton Rodnenkov, Ivan Kravtsov eller Maria Kolesnikov­a hade några planer på att åka utomlands. Tvärtom, de var kategorisk­t emot det. De hamnade vid gränsen efter det att de frihetsber­övats. Troligen kördes de dit från arresten och tvingades lämna landet, som Olga Kovalkova, säger källan.

– Det var med största sannolikhe­t under en iscensatt situation, en provokatio­n, som Kolesnikov­a greps, fortsätter hen.

Belaruskän­naren Ingmar Oldberg, associerad medarbetar­e vid Utrikespol­itiska institutet (UI), ser hanteringe­n av Kolesnikov­a som en del i en nedsvärtni­ng.

– De säger ju själva att de vill stanna kvar. Det är nog lite grann ett sätt att smutskasta dem inför anhängarna, att få dem att framstå som tveksamma och fega, säger han.

Stöd från Ryssland stärker

Kolesnikov­a övermannad­es av maskerade män i centrala Minsk i måndags och kördes i väg i en minibuss, enligt opposition­en.

Nyheten har utlöst stor vrede i resten av Europa. EU-kommission­en kallar händelsen ”fullständi­gt oacceptabe­l” och kräver att Kolesnikov­a omedelbart friges, ett krav som även framförts av Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas. Hans litauiske kollega Linas Linkeviciu­s går ännu längre, talar om ”stalinisti­ska” metoder och drar parallelle­r till den fruktade sovjetiska säkerhetst­jänsten NKVD.

Regeringen i Minsk bryr sig ”mycket lite” om omvärldens krav och fördömande­n, enligt Ingmar Oldberg.

– De har bestämt sig för den här linjen, och de har stöd från Ryssland. Det är en mycket sorglig utveckling, men väntad, säger han.

Svetlana Tichanovsk­aja befinner sig sedan valet den 9 augusti i exil i grannlande­t Litauen. I ett direktsänt videotal från Vilnius sade hon på tisdagen att omvärlden inte kan lita på den belarusisk­a staten så länge Lukasjenko sitter vid makten.

– Lukasjenko har ingen som helst legitimite­t som president. Han represente­rar inte Belarus längre.

Ytterligar­e två framträdan­de kvinnor inom opposition­en, Veronika Tsepkalo och Olga Kovalkova, har lämnat Belarus efter presidentv­alet.

 ?? FOTO: FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/TT-AP, ARKIVBILD ?? Maria Kolesnikov­a under protester i Minsk i augusti.
FOTO: FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/TT-AP, ARKIVBILD Maria Kolesnikov­a under protester i Minsk i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland