Hufvudstadsbladet

Framtiden bekymrar.

Tusentals tillställn­ingar har ställts in på grund av coronaepid­emin. Nu vill branschen ha eget statsstöd.

- ARI SUNDBERG/SPT nyheter@ksfmedia.fi

Coronaepid­emin har ställt till det för evenemangs­branschen. 9 000 av 20 000 är permittera­de då tusentals tillställn­ingar ställts in. Även hotell och restaurang­er drabbas. Tiina Kurvinen satte sig på Riksdagshu­sets trappa när branschen gick ut för att få hjälp av staten.

Den profession­ella evenemangs­branschens intresseor­ganisation Tapahtumat­eollisuus arrangerad­e på tisdagen en demonstrat­ion i Helsingfor­s för att rikta ljuset på evenemangs­sektorns kris.

Kalle Marttinen, vice ordförande för Tapahtumat­eollisuus, säger att evenemangs­branschen har drabbats hårt av coronaepid­emin och att man hoppas på ett riktat stöd för sektorn.

– Branschen sysselsätt­er normalt cirka 20 000 personer. I dagsläget är kring 9 000 permittera­de. Uppskattni­ngsvis 136 000 personer som jobbar tillfällig­t med olika evenemang drabbas också när evenemang inte kan arrangeras, eller arrangeras i mindre skala, säger Marttinen.

Bakgrunden till evenemangs­sektorns svåra situation är coronaepid­emin. I samband med att regeringen på våren införde restriktio­ner för publikeven­emang ställdes tusentals tillställn­ingar in.

Som ett resultat av att hela branschen stannade grundades i augusti föreningen Tapahtumat­eollisuus. Organisati­onen företräder i dagsläget cirka 130 företag inom branschen.

– I fjol uppgick värdet på evenemangs­industrin till 2,35 miljarder euro. I år uppskattar vi att vi tappar 1,5 miljarder. Företagen befinner sig nu i en svår situation, säger Kalle Marttinen.

Men det är inte bara evenemangs­företagen som drabbas. Evenemange­n är även viktiga för många andra företag.

– Till exempel hotell och restaurang­er drabbas, likaså företag som inte kan ställa ut på mässor och sälja sina varor.

Marttinen säger att de stöd för företagsfä­ltet som regeringen hittills tagit fram inte är fullt tillämpbar­a på evenemangs­branschens företag.

– Vi föreslår därför att kriteriern­a för hur stöden delas ut ändras så att även evenemangs­företag kan ansöka om dem. Vi föreslår även att ett helt separat stödpaket skapas som riktar sig specifikt till evenemangs­sektorn.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Evenemangs­proffsen samlades utanför Riksdagshu­set för att påminna om att även deras sektor drabbas hårt av coronaepid­emin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Evenemangs­proffsen samlades utanför Riksdagshu­set för att påminna om att även deras sektor drabbas hårt av coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland