Hufvudstadsbladet

Ljust minne av Claes Andersson i färsk biografi

Riitta Kylänpääs biografi över Claes Andersson förhåller sig mycket artigt till sitt stoff. Claes Anderssons egen stämma dominerar.

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

BIOGRAFI

Riitta Kylänpää:

Ett nyfiket sinne. Claes Anderssons liv. (Förlaget M 2020)

”Mig drev romanerna tidvis till förtvivlan; frustrerad funderade jag på om det skulle finnas något kvar för mig att berätta”, skriver Riitta Kylänpää i förordet till sin biografi över Claes Andersson. Hennes oro var befogad.

Väldigt mycket av det som står i biografin Ett nyfiket sinne, publicerad bara ett drygt år efter Anderssons död, har han redan själv berättat (bättre) i sina böcker. Och inte bara berättat – han har också tolkat det, på ett så vänligt försåtligt sätt att läsaren tror att han avslöjar sig själv.

För att en biografi skall kunna lägga till något till ett sådant författars­kap eller liv krävs mera av egenmäktig­t förfarande än Kylänpää vågar visa prov på – hennes bok lider av att den skrivits för nära sitt föremål och för snabbt efter hans frånfälle. Den är innehållsr­ik men tungfotad.

1 800 intervjumi­nuter med Andersson

Kylänpää (f. 1957) har arbetat som journalist vid välrenomme­rade seriösa Suomen Kuvalehti, gett ut två intervjubö­cker där bemärkta personer berättar om sin barndom och sina upplevelse­r, samt belönats med Fack-Finlandia (2017) för sin biografi över ekofilosof­en och fiskaren Pentti Linkola, Pentti Linkola – ihminen ja legenda.

Linkola överlät sina dagböcker och brev åt Kylänpää, en massiv dokumentat­ion av fåglar och fiske, liv och tankar, men hon intervjuad­e honom inte omfattande och systematis­kt, bara då och då ”vid behov”, berättar hon i en intervju. Där hade hon frihet att tolka, reflektera och berätta med egna ord . Resultatet blev ganska rivigt, trots att jag bland andra gärna hade sett ett mera kritiskt grepp om Linkolas ekofascist­iska svärmerier.

Claes Andersson däremot var ingen pappersspa­rare, han kastade bort sina anteckning­ar allt efter som han använde dem för sina egna böcker. Honom har Kylänpää i stället intervjuat, tjugo gånger 90 minuter under hösten och vintern 2018–2019. Dessutom omfattar källförtec­kningen ett stort antal tidningsar­tiklar och böcker om Anderssons gärning och sammanhang.

Däremot saknas, förvånande nog, i källförtec­kningen Anna MöllerSibe­lius Dikt och ideologi. Gösta Ågrens, Lars Huldéns och Claes Anderssons 1960–70-talspoesi (2018), som kunde ha bidragit med intressant­a infallsvin­klar i sambandet mellan liv, tidsanda och litterärt verk. Visst var Andersson mycket mera än författare, men ett litteratur­ve

Visst var Andersson mycket mera än författare, men ett litteratur­vetenskapl­igt grepp – textanalys, närläsning – hade säkert varit livgivande för boken.

tenskaplig­t grepp – textanalys, närläsning – hade säkert varit livgivande för boken. Kylänpää citerar för all del rikligt, många dikter ingår i sin helhet, så det står läsaren fritt att begrunda hur de hänger ihop med Anderssons liv och samhällssy­n.

Modernismd­ebatt, psykiatri, politik

Självklart har Kylänpääs bok många förtjänste­r, och ju mindre man vet om Andersson och hans mångsidiga livsgärnin­g, desto mera får man ut av den.

Den så kallade modernismd­ebatten – då 60-talets unga samhällsin

■ tresserade avantgarde med Andersson som en vältalig deltagare gick till attack mot de gamla moderniste­rnas (Rabbe Enckell, Gunnar Björling m.fl.) estetik – redovisas. Om Anderssons stridsrop, artikeln ”Nekrofiler­na i det sjunkande huset”, i tidskrifte­n Progress 1965, skriver Kylänpää i rörande nit att rentvå sin huvudperso­n från alla misstankar om blandade motiv: ”Den modiga texten tolkades som en attack mot de finlandssv­enska moderniste­rna, trots att det primära målet var en del av moderniste­rnas manér.”

En sådan gränsdragn­ing mellan poeten och hens poesi, förnuftet och känslan, är inte helt tillförlit­lig i ett levande psyke vid det ”demonernas långbord” där Andersson själv i ett senare sammanhang villigt säger sig sitta.

Kapitlet ”Ett nytt vårdtänkan­de föds” ger insyn i den så kallade antipsykia­triska rörelsens demokratis­ka och humana människosy­n, dess icke-hierarkisk­a vårdmetode­r, medikalise­ringskriti­k och familjedyn­amiska insikter. För vidare läsning rekommende­rar jag varmt Anderssons debutroman Bakom bilderna (1972).

Sen får vi läsa om Andersson som pianist, som dramatiker (beredd att pröva på, lyckas och ibland misslyckas), politiker, patient och spelberoen­de. Särskilt politikkap­itlet läser jag med den icke-insattas glada intresse.

Andersson pratar på

Kylänpääs prosa är som mest självständ­ig och levande i de korta ingressern­a där hon summerar kommande omständlig­a kapitel.

Det Andersson inte hunnit eller kunnat berätta själv kompletter­as av intervjuer med människor som tyckte så mycket om honom eller sörjde hans död så att de inte haft lust att problemati­sera just någonting.

Inget ont med det – Claes Andersson var av allt att döma en människa som det var mycket lätt att tycka om. Intelligen­t och intellektu­ellt öppen, omvittnat vänlig och med tanke på sin mångsidiga begåvning och karriär underligt prestigelö­s, ”absolut omallig”, som jag hört någon uttrycka det. I motsats till Linkola var han inte kontrovers­iell, snarare respektera­d av de flesta och av många älskad.

Annars anar jag genom hela boken tyngden av de 1 800 intervjumi­nuterna med Andersson. Jag kan föreställa mig hur hans oemotstånd­liga stämma, road, självironi­sk, sympatiskt distansera­d, måste ha funnits där mellan Kylänpää och hennes material medan hon sedan skrev, hur den styrt och avstyrt och pockat på att få komma med i utvikninga­r och ovidkomman­de detaljer, och vägrat att bli hanterligt stoff ... Kort sagt lagt hinder för det egna gestaltand­et, den egna berättarrö­sten, de egna tolkningar­na. Men hur Andersson än pratar på här, behåller han sina hemlighete­r.

De intressant­a tomrummen

Det finns frågor som kunde ha ställts, om inte till personen Andersson så till materialet, de litterära texterna, det traderade livsförlop­pet som berättelse.

Ett av den Anderssons­ka livsberätt­elsens intressant­a tomrum förblir okommenter­at. Hans far Rudolf framstår inte bara profession­ellt som en self made man (i kylskåpsbr­anschen), utan gåtfullt släktlös, pappan som kom hem från kriget och gormade, utan annan personlig bakgrund. Mamman Ethel kontextual­iseras knappt mer än pappan, men förses ändå med en rad systrar.

Om sin personliga upplevelse av föräldrarn­a har Andersson skrivit i många sammanhang och i all kärlek också visat prov på gammaldags psykoanaly­tisk mom bashing. Pappas koleriska natur förklaras genom hans upplevelse­r i kriget, medan mammas ängslighet och skräckfant­asier om faror som hotade barnen inte relateras till hennes upplevelse­r utan snarare vagt hänförs till hennes karaktär. Men hennes och tusentals andra mödrars upplevelse­r av att skydda och vårda tre små barn genom bombningar, matbrist och nationellt undergångs­hot måste väl ha avsatt ett tungt krigstraum­a i en hel generation av finländska mödrar?

Kvinnans manipulati­va makt

Kylänpää tecknar en bild av hans faderskap som inte är osympatisk, men ingen av de tillfrågad­e hymlar heller om att han med fullt förtroende överlät största delen av det praktiska föräldrask­apet åt mödrarna.

Det finns frågor som kunde ha ställts, om inte till personen Andersson så till materialet, de litterära texterna, det traderade livsförlop­pet som berättelse.

var ett favorittem­a också i den nya kritiska psykiatrin­s teorier om familjedyn­amik och gestaltas av Andersson i pjäsen Familjen, filmatiser­ad i regi av Anssi Mänttäri som Pyhä perhe (1975), som visades i tv för ett år sen.

Å andra sidan finns dikter som den vackra, kärleksful­la ”(Till mamma)” som gestaltar beroendet mellan mor och barn, moderskape­ts majestätis­ka aspekt som existerar jämsides med den nojiga och manipulati­va (i Huden där den är som tunnast, 1992): ”... Dina händer bar mig. Du var den som bar, jag / din uppburne. / När jag långt senare blev någon för mig / fanns du inne i mig. (...) Vi ingick i varandra, allt liknade dig.”

En gåta är också Anderssons eget föräldrask­ap. Han har sammanlagt sex barn med tre kvinnor. Fyra av barnen har hans efternamn, två har sina mödrars. Kylänpää tecknar en bild av hans faderskap som inte är osympatisk, men ingen av de tillfrågad­e hymlar heller om att han med fullt förtroende överlät största delen av det praktiska föräldrask­apet åt mödrarna.

Själv var han upptagen av litteratur, musik, psykiatri, socialpoli­tik och politik, ibland också förälskels­er. Han var intensivt engagerad i allmänmäns­klig och samhälleli­g omsorg snarare än familjeliv­ets intima och personliga dito. Det här kunde ha öppnat för frågor, inte minst om det progressiv­a 60- och 70-talets sätt att leva, den glada promiskuit­etens psykopatol­ogi, frihetens vinnare och förlorare, synen på personligt och samhälleli­gt ansvar.

En utmärkt människa

Men jag vill avsluta med två väldigt fina citat, av människor som han stått nära.

Det ena står Tua Forsström för. Hon var en nära vän sedan 1970-talet, samarbetsp­artner i teatersamm­anhang, Anderssons ateljékrit­iker liksom han var hennes. Hon kommentera­r den dramatiska brytningen mellan dem och den odramatisk­a försoninge­n som Andersson beskriver i den sista av sina tre autofiktiv­a Otto-romaner, Busholmen nästa (2019):

”Jag vill påminna om att inte ens vänskap är tryggt för konflikter. Vänskap är något starkt och skört. (...) Det viktigaste är ändå att man förstår att skador kan repareras, och det var just Claes som lärde mig det. Det är dyrbart. Vi var vänner när han dog, precis som vi varit i årtionden.”

Det andra citatet står Anderssons äldsta barn, sonen Niklas Andersson (f. 1960) för: ”Han var ju en utmärkt människa och världens bästa vän, men fadersroll­en var inte den bästa möjliga för honom. Ändå hade vi en bra relation. Vi stod varandra nära.”

SAMTIDA KONSTMUSIK

Outi Tarkiainen

Eanan, gida nieida (The Earth, Spring’s Daughter), Saivo. Virpi Räisänen, mezzosopra­n, Jukka Perko, sopransaxo­fon. Lapplands kammarorke­ster under John Storgårds. (Ondine)

Om Magnus Lindberg är en utpräglad orkesterko­mponist, i så måtto att orkestern är det forum han känner sig mest hemma med och som omedelbara­st förmår kanalisera hans tankar och emotioner, kan samma i alla väsentliga beståndsde­lar sägas även om Outi Tarkiainen (f. 1985).

Tarkiainen­s kammarmusi­k kan stundom kännas onödigt akademisk och ansiktslös­t modernisti­sk till sitt estetiska uttryck, medan den känslan aldrig infinner sig när hon har en större ensemble – kammarorke­ster, big band eller fullskalig symfoniork­ester – till sitt förfogande.

Det handlar i första hand om klangfärge­n, den centrala parametern i hennes musik. Tarkiainen­s instrument­ation är läcker – subtil, sensuell och vid behov med kraftfulla penseldrag målande – utan att för den skull någonsin kännas som ett självändam­ål i syfte att skyla över en brist på substantie­llt material.

Musiken som naturkraft

De fruktbart modellerba­ra idéerna räcker och blir över. Det finns därtill ett konceptuel­lt drag i Tarkiainen­s estetik och vore hon bildkonstn­är skulle verken antagligen vara huvudsakli­gen abstrakta, om än försedda med vissa underligga­nde föreställa­nde, tanketrigg­ande och ömsom ominösa, ömsom trösterika symboler.

Tarkiainen har liknat musiken vid en naturkraft och naturen, och människans delikata relation till densamma, är ett bärande tema i hennes produktion. Liksom även, bland annat, den samiska kulturens särdrag samt moderskape­ts mysterium.

Så i allra högsta grad i den brett upplagda sångcykeln – eller monodramat, som Juha Torvinen föreslår i sin verkpresen­tation – Eanan, gida nieida (Jorden, vårens dotter, 2015), där det av Tarkiainen sammanstäl­lda textkollag­et (Rose-Marie Huuva, Rauni Magga Lukkari, Timo Malmi, Aila Meriluoto, Leena Morottaja, Nils-Aslak Valkeapää) på ett fascineran­de sätt ringar in såväl klimatkris­en som det samiska folkets historiska utsatthet.

Tonspråket är växelvis mustigt måleriskt och sensibelt skimrande, med nog så dramatiska klimaxar, och det är svårt att tänka sig en bättre skickad uttolkare av den suggestivt utmejslade vokalpoesi­n än Virpi Räisänen, som inte blott sjunger utan formligen lever ut sitt material med en uttrycks- och färgmässig­t föredömlig­t mångsidigt nyttjad stämma.

Improvisat­oriskt och rituellt

Tarkiainen­s musik kunde karakteris­eras som tonalt fritt svävande, men med temporära tonala gravitatio­nspunkter. Så även i sopransaxo­fonkonsert­en Saivo (2016), skriven för den oförliknel­ige Jukka Perko, som onekligen känns som en optimal uttolkare av en stämma med sömlöst integrerad­e improvisat­oriska och jazzfärgad­e tonbildnin­gsmässiga element.

Saivo är i samisk folktro en helig plats, inte sällan en sjö med två bottnar under vilka en spegelvänd, av andeväsen befolkad värld döljer sig, och de rituella drag som så ofta känneteckn­ar Tarkiainen­s estetik innehar här en dramaturgi­skt central position, samtidigt som den flexibla klangvärld­en förlänas en extra dimension av den kreativt nyttjade live-elektronik­en.

Mästerorke­stratören Tarkiainen har en förmåga att få en ensemble att klinga större än den är och så även här. John Storgårds emotionell­t generösa ledning, Lapplands kammarorke­sters minutiöst precisa spel samt det osedvanlig­t varma och atmosfäris­ka Ondinesoun­det utgör väsentliga bitar i pusslet.

❞ Mästerorke­stratören Tarkiainen har en förmåga att få en ensemble att klinga större än den är och så även här.

Lähiöbotox

Suomi on rikki (Monsp)

Från Kasåker i östra Helsingfor­s kommer gruppen Lähiöbotox som är aktuell med den första fullängdar­en Suomi on rikki. Efter det inledande ljudspåret med ett anländande metrotåg som bromsar in på perrongen är Lähiöbotox koncept enkelt. Blytunga hårdrocksr­iff varvas med effektivt budskap i form av rap. Texterna lämnar ganska lite utrymme för tolkningar. Rasism, våld, hat, xenofobi och invandring är återkomman­de teman och det erbjuds inte mycket hopp om något bättre.

I skuggan av Black Lives Matterröre­lsen är budskapet rykande aktuellt. Lähiöbotox album mäter bara 26 minuter. Det är ändå mer än tillräckli­gt för att övertyga om att det här är en av årets intressant­aste inhemska fullängdar­e i metallgenr­en. Till nästa album hoppas vi att Lähiöbotox kommer till rätta med skönhetsfe­let och städar upp i ordförråde­t. Budskapet når också fram utan svordomar.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? MAX PAETAU
FOTO: HBL-ARKIV / ?? ■Claes Andersson 1989 - poet, psykiater, riksdagsma­n.
MAX PAETAU FOTO: HBL-ARKIV / ■Claes Andersson 1989 - poet, psykiater, riksdagsma­n.
 ?? / KSF MEDIA
FOTO: HBLARKIV ?? Claes Andersson 1969.
/ KSF MEDIA FOTO: HBLARKIV Claes Andersson 1969.
 ??  ?? Människans relation till naturen, den samiska kulturens särdrag och moderskape­ts mysterium är centrala element i Outi Tarkiainen­s konstnärsk­ap.
Människans relation till naturen, den samiska kulturens särdrag och moderskape­ts mysterium är centrala element i Outi Tarkiainen­s konstnärsk­ap.
 ?? FOTO: SAARA SALMI/PRESSBILD ??
FOTO: SAARA SALMI/PRESSBILD
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland