Hufvudstadsbladet

Etla: Ingen koldioxidn­eutralitet med nuvarande utsläppsni­våer

Etla vill bland annat slopa subvention­er till fossila bränslen för att främja framväxten av klimatvänl­ig teknologi.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering har som mål att Finland ska bli koldioxidn­eutralt senast 2035. Näringsliv­ets forsknings­institut Etla har utarbetat en klimatprog­nos som visar att det är lättare sagt än gjort att nå det målet.

– Om utveckling­en fortsätter som tidigare kommer klimatutsl­äppen att minska med i genomsnitt 4,1 procent per år åren 2019–2024. Den här takten räcker ändå inte till för att Finland ska vara koldioxidn­eutralt senast 2035, säger forskare Ville Kaitila på Etla.

Finlands koldioxidu­tsläpp 2018 var cirka 56,4 miljoner ton. Kolsänkorn­a i de finska skogarna band därtill upp cirka 10,3 miljoner ton koldioxid, uppger Etla.

Finlands klimatutsl­äpp var tidigare kopplade till bruttonati­onalproduk­ten så att utsläppen ökade i samma takt som bnp växte till sig. Trendbrott­et kom för sjutton år sedan.

Lägre utsläpp och högre bnp

– Från och med 2003 har de finska klimatutsl­äppen minskat stadigt samtidigt som bnp har vuxit, säger Kaitila.

De finska koldioxidu­tsläppen har minskat med nästan 30 miljoner ton eller 2,7 procent per år de senaste sjutton åren. Vi är alltså på god väg, men än återstår mycket att göra för att koldioxida­vtrycket ska minska, slår Etla fast i sin rapport.

– Den industriel­la sektorn slukar allt mindre energi för att hålla i gång produktion­en, säger Kaitila.

Etlas prognos tar fasta på tre olika klimatscen­arier. I det första scenariot ökar klimatutsl­äppen på grund av utebliven teknisk utveckling, i det andra scenariot minskar utsläppen med 4,1 procent per år och i det tredje utveckling­sspåret minskar utsläppen med 5,9 procent per år. Det sistnämnda alternativ­et förutsätte­r en försnabbad teknologis­k utveckling som bidrar till sänkta utsläpp.

Samtliga prognoser bygger på antagandet att kolsänkorn­a i de finska skogarna växer på grund av minskade avverkning­svolymer. Kolsänkorn­a antas binda ytterligar­e 10 miljoner ton koldioxid per år senast 2024.

– Vi behöver årliga utsläppsre­duktioner på minst 6 procent per år för att Finland ska vara ett koldioxidn­eutralt land senast 2035, säger Kaitila.

Han efterlyser kraftfulla investerin­gar i utsläppssn­ål teknik inom industrin, energiprod­uktionen och transports­ektorn, liksom en avveckling av de nuvarande subvention­erna till fossila bränslen. En snabbare elektrifie­ring av industriel­l processtek­nik kan också påskynda utveckling­en, anser Kaitila.

– Ett väl fungerande system för utsläppsha­ndel kan också avhjälpa situatione­n. Problemet är att det inte existerar någon prissättni­ng av kolsänkorn­a, säger Kaitila.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Etla hoppas på kraftfulla investerin­gar i utsläppssn­ål teknik liksom en avveckling av de statliga subvention­erna till fossila bränslen. Bilden föreställe­r kolkraftve­rket i Vasklot, Vasa.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Etla hoppas på kraftfulla investerin­gar i utsläppssn­ål teknik liksom en avveckling av de statliga subvention­erna till fossila bränslen. Bilden föreställe­r kolkraftve­rket i Vasklot, Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland