Hufvudstadsbladet

Robson Lindberg siktar högt

Sju gånger Mount Everests höjd. Det är utmaningen Robson Lindberg står inför nästa vecka. – Helt IQ-befriat, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Everesting har blivit ett fenomen under coronapand­emin. Cyklister på alla håll i världen har antagit utmaningen att samla minst 8 848 höjdmeter i ett sträck. En av dem är Robson Lindberg. Att klara av bedriften en gång är däremot inte nog för Lindberg och hans kumpan.

8 848 meter. Mount Everests offciella höjd har blivit ifrågasatt under de senaste åren. Enligt några forskare är världens högsta bergstopp inte lika hög mera efter jordbävnin­gen 2015. Kina har kommit fram till 8 844 meter förut.

Det är hur som helst 8 848 meter som är den höjden som Robson Lindberg och hans kompis Till Schenk ska bestiga med cykel. Sju gånger. I sju länder. Inom sju dagar.

– Det finns inga gränser för hur dum idé det är, men målsättnin­gen har hållit mig vid mina sinnens fulla bruk de senaste sex månaderna, säger Lindberg.

Nytt fenomen

Everesting blev ett fenomen under covid-19-pandemin: cyklister runtom i världen tog sig an utmaningen att samla minst 8 848 höjdmeter i ett sträck. Enligt webbsajten everesting.cc har över 11 000 cyklister i nästan hundra länder klarat utmaningen, bland dem före detta proffsstjä­rnor som Alberto Contador, Jens Voigt och Emma Pooley. Ronan McLaughlin, en irländsk före detta proffscykl­ist, innehar herrarnas världsreko­rd med tiden 7.04,41. Emma Pooley klarade 8 848 höjdmeter på 8.53,00. De flesta av dem har valt en stigning, som de cyklat uppför flera gånger i sträck.

Men ingen har någonsin förut kört Everesting sju gånger i sju länder under sju dagar. Världsreko­rdet är tre gånger i tre länder under tre dagar.

– Klarar vi av fyra så har vi världsreko­rd – men det räcker inte. Vi har bestämt oss för sju, för det finns sju kontinente­r. Nästa år ska vi köra Everesting på sju kontinente­r, säger Lindberg.

Logistisk utmaning

Lindberg har haft tid att träna, för på grund av covid-19-pandemin har hans kalender i stort sett varit tom hela sommaren. Hans tränare är Tommi Pärmäkoski och Kreu Maisniemi.

I somras cyklade han bland annat 650 kilometer under en helg i Noux. Men det är fortfarand­e bara uppvärmnin­g för sju gånger Mount Everests höjd.

– Det är så långt att i slutet handlar det mera om psyket, säger Lindberg.

Logistiken är förstås en enorm utmaning. Lindberg och Schenk har många sponsorer, vänner, eller företag som blivit inspirerad­e av deras idé. De har mekaniker, fysioterap­eut och förare med sig.

– Vi har många vänner som tycker det här är så IQ-befriat att de kommer med och hjälper till. Utan dem skulle vi inte klara av det, säger Lindberg.

Avstånden är inte så stora, då de förflyttar sig från Belgien via Luxemburg, Schweiz, Österrike, Liechtenst­ein och Frankrike till Tyskland. Lindberg och Schenk kan koncentrer­a sig på att cykla, äta och vila.

– Vi har räknat med att det tar 12– 16 timmar att cykla. Vi börjar 5 på morgonen och borde vara klara att förflytta oss till nästa ställe vid 21-tiden, säger Lindberg.

– Den längsta förflyttni­ngen är drygt tre timmar. Vi har budgeterat fyra timmar sömn per natt, men ju snabbare man är klar, desto mera får man sova. Första kvällen får man knappast sömn alls.

De har också en husbil med sig, där de kan duscha, laga mat och sova. Det är dock inte tillåtet att sova medan bilen är i trafik.

Havregryns­gröt

Mat kommer det att gå åt i stora mängder. Det blir en utmaning att bara få i sig tillräckli­gt med kalorier.

– Det blir mycket höna och ris. Jag tänker också ta med mig finsk havregryns­gröt. Det ska jag ha varje morgon, säger Lindberg.

– I något skede är det inte någon skillnad vad man äter bara man äter någonting. Då blir det bara choko.

Målsättnin­gar är viktiga för Lindberg. Idrotten har hjälpt honom att

hantera sviterna av en medelsvår hjärnskada.

Slog huvudet i isen

Det är över fyra år sedan – 18 februari 2016 för att vara mera exakt – som Lindberg slog huvudet i isen under en ishockeyma­tch i femte divisionen. Han drog på sig en medelsvår hjärnskada. Hela hans liv vändes upp och ned.

– Jag gick från att vara en fullt frisk 30-åring till att vara hjärnskada­d, inte kunna krypa, inte kunna skriva. Min självbild blev helt förstörd. Jag blev deprimerad, säger Lindberg.

Rehabilite­ringen var svår. Lindberg tvingades lära sig många saker på nytt.

– Jag kom på att jag inte vill leva utan träning, säger han.

– Jag är fortfarand­e helvetes trött hela tiden. Men det hjälper att vara fysiskt i bra skick. Jag kan inte sitta länge framför datorn, men det har gått helt bra under de långa cykelrundo­rna. Blir förstås intressant att se hur man klarar sig med att få så lite sömn många dagar i rad.

Talar i skolor

Lindberg föreläser bland annat för företag och i skolor. Han har också varit speaker i flera Ironman-lopp. I sommar har största delen av uppdragen förstås blivit inställda.

– Att tala i skolor har varit det bästa jobbet någonsin. Jag talar om min hjärnskada, att det är enklare att vara positiv än negativ, och att ingen är född bra – utan alla måste jobba sig till framgång, säger Lindberg.

– Jag säger också att det är viktigt att tala med någon om man har det svårt.

Robson Lindberg och Till Schenk inleder sitt rekordförs­ök den 27 september. Du kan följa deras strapatser på Robson Lindbergs Instagram och på HBL.fi.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Robson Lindberg har förberett sig med några ultralånga cykelrundo­r under sommaren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Robson Lindberg har förberett sig med några ultralånga cykelrundo­r under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland