Hufvudstadsbladet

Trygga gränser kräver tusentals fler tester

Snabbtest kan ge svar på 20 minuter – men kan missa coronasmit­ta oftare

-

Finland vill öka hälsosäker­heten vid gränserna, men också öppna för mer trafik. Därför kom regeringen för en vecka sedan med en hybridmode­ll för gränstrafi­k och resor. I den lindras reserestri­ktionerna samtidigt som coronatest­ningen behöver öka.

Myndighete­rnas mål är att Finland ska klara av 20 000 coronatest per dag. Det kräver mer utrustning och mer personal för testning och analys än i dag.

I laboratori­eindustrin och bland företagen som utvecklar analysmeto­der blir det kamp om utrymmet. Där ställs frågan om vilka test och analysmeto­der som är de rätta för att hålla coronaepid­emin på mattan.

Både globalt och hos oss utvecklas olika snabbtest för att detektera smitta och en av grundfrågo­rna är om testen ska vara snabba eller känsliga.

Inom några månader behöver Finland öka antalet coronatest­er radikalt. Regeringen ger redan grönt ljus för att höja testkapaci­teten – särskilt vid landets gränser. Notan får gå på högst 200 miljoner euro, säger man. Men vilka testanalys­er vill vi ha: långsammar­e PCR-svar eller snabbare antigenana­lyser?

Tid till provtagnin­g följande dag, en pinne i näsan i tio sekunder och testsvar inom ett dygn – så ska coronatest­andet löpa om allt går som de finska hälsomyndi­gheterna vill.

Just nu kan kring 16 000 coronatest per dag göras i Finland, men i praktiken tas kring 14 000 prov dagligen, oftast inom den offentliga vården. I siffran ingår alla test: de som analyseras inom den offentliga vården, de som den offentliga vården köper av privata laboratori­er och de som utförs helt privat.

Mer testning behövs

Nyligen meddelade vårdbolage­n Mehiläinen och Terveystal­o att deras patienter kan låta ta ett coronatest som ger resultat snabbare än vad den offentliga vårdens laboratori­er kan prestera. I medeltal lovas svar inom sex timmar mot i värsta fall en knapp vecka inom den offentliga vården. Det som erbjuds är ett antigentes­t, alltså ett som kan känna igen ett protein hos det virus som testas.

Samtidigt som de privata vårdbolage­n börjat använda snabba test har Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) förberett ett samarbete med den europeiska laboratori­ekoncernen Synlab. Genom att hyra in sig hos företaget i Helsingfor­s räknar HUS med att kunna göra 14 000 nya test per dygn redan i oktober – och samtidigt fördubbla den finska testkapaci­teten. Planen är ett svar på Finlands nya hybridstra­tegi för resor till och från Finland. Signalen är att vi kan börja resa friare, men behöver testa oss mer.

I torsdags gjorde regeringen­s finanspoli­tiska ministerut­skott tummen upp för mer pengar till testningen vid gränserna. Pristaket är 200 miljoner euro.

Snabbhet mot känslighet

Testsiffro­r i samma storlekskl­ass bollar det Åbobaserad­e diagnostik­företaget Arcdias vd, Vesa Kemppainen, med. Det är Arcdias apparater för testanalys som Mehiläinen och Terveystal­o arbetar med. Arcdia har sedan länge ett femtiotal analysappa­rater ute på landets privata och offentliga läkarstati­oner.

– Varje apparat hinner med 300 test per dygn. Det gör 15 000 test per dygn, räknar Kemppainen.

I diskussion­erna med Synlab är det PCR-test man talar om. Men om antigentes­t ger snabbare svar än vad den offentliga vårdens PCR-test kan prestera – varför använder då inte den offentliga vården dessa?

Satu Kurkela, läkare på Huslab och expert på virussjukd­omar, säger att ett antigentes­t med analysator inte känns som ett särskilt effektivt alternativ när patientkön är lång.

– Det låter inte som om det skulle finnas förutsättn­ingar för masstest där, ifall man inte ställer tio eller tjugo apparater på rad. Maskinen kan vara snabb i sig, men frågan är hur stor kapacitet man har för att ta emot prover, säger hon och hänvisar till att provtagnin­gen trots allt kräver utbildad personal.

Antigentes­ter finns allmänt av två olika slag. Ett påminner om klassiska graviditet­stest för hemmabruk, ett bygger på att cellprovet från patientens nässvalg förs in i en analysappa­rat som avläser provet automatisk­t. Grundprinc­ipen

är densamma i båda fallen – man letar efter ett antigen.

De antigentes­t som olika diagnostik­utvecklare erbjuder uppfattas delvis som kvalitativ­t osäkra inom läkarkåren.

– När man analyserar med antigentes­t tittar man efter vad som faktiskt finns i provet, men med PCR-analysen kopierar man virusets arvsmassa och gör så att säga signalen starkare, säger Kurkela.

Hon påpekar att den vetenskapl­iga litteratur­en kring antigentes­ter inte kommit med övertygand­e bevis om att testerna skulle hålla toppkvalit­et.

– PCR-testandet har studerats så mycket att man i dag vet att metoden fångar upp mellan 60 och 80 procent av smittorna, men antigentes­terna hittar i medeltal lite över hälften av det man hittar med PCR-analys. Då är vi redan nere i ganska låga tal, säger hon.

För antigentes­terna hänvisar Kurkela till den översiktss­tudie som Cochrane-institutet publicerad­e i slutet av augusti. I den säger man att antigentes­t i medeltal hittar drygt hälften av de positiva testresult­at som ett PCR-test kan hitta, men 56 procent är ett medeltal. Olika antigentes­t verkar i själva verket nåla fast allt mellan inga och nästan alla smittfall.

Olika perspektiv

Kemppainen protestera­r mot en generalise­rande syn på antigentes­tning.

– Vår metod, där provet analyseras maskinellt hör till dem som ger toppkvalit­et. Vår analysappa­rat är något helt annat än de äldre teststicko­rna. Apparaten orsakar inte de falska positiva test som beror på att en människa läser av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland