Hufvudstadsbladet

Arkitekten­s familj hoppas att TF-huset inte rivs

Camilla och Mikael Moberg är inte glada då de får höra om planerna att riva Teknologfö­reningens klubbhus Urdsgjalla­r i Otnäs. För dem handlar det inte enbart om att byggnaden är deras pappa Kurt Mobergs främsta verk.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Teknologfö­reningens klubbhus Urdsgjalla­r är en viktig del av finsk arkitektur­historia och ett utmärkt exempel på 1960-talets arkitektur. Det säger Camilla och Mikael Moberg, vars pappa, arkitekten Kurt Moberg, ritade byggnaden.

– Jag vet att byggnaden legat i riskzonen men jag har hoppats att den inte rivs. Vi har modellen här hemma och jag tycker det är ett jättefint hus, säger Camilla Moberg, som själv är formgivare.

Som ung arkitekt hade Kurt Moberg visat Alvar Aalto ritningarn­a och fått beröm för byggnadens arkitektur, berättar Camilla och Mikael Moberg.

De menar att byggnaden rent arkitekton­iskt sett är unik och även om Otnäs genomgått omfattande förändring­ar under de senaste åren tycker de att Urdsgjalla­r fortsättni­ngsvis kompletter­ar Dipoli på ett fint sätt.

Urdsgjalla­r var ursprungli­gen ett tävlingsar­bete och byggnaden saknar fullständi­gt 90-graders vinklar. Den represente­rar arkitektur­historiskt nytänkande på sin tid, friformsar­kitektur, och var en föregångar­e för användning av betong som byggnadsma­terial.

– Det är förstås svårt för mig att vara neutral i frågan men som formgivare kan jag säga att huset är enastående – jag har inte sett något liknande, säger Camilla Moberg.

För Svenskfinl­and har byggnaden också haft en stor kulturell betydelse. Under åren har en massa teknologer och andra studenter festat i byggnaden och dessutom är onsdagens spagettilu­nch också en central del av Otnäskultu­ren.

Under åren har Urdsgjalla­r förlorat stora delar av sin ursprungli­ga glans. En utförlig renovering av byggnaden och putsning av betongen skulle få människor att inse byggnadens värde, säger Camilla och Mikael Moberg.

– Kurre upplevde alltid byggnaden som ett av hans viktigaste arbeten. Han stod hundra procent bakom huset ända till slutet och var illa berörd av spekulerin­garna kring husets rivande.

HBL bad också om läsarnas åsikt i frågan och det är tydligt att klubbhuset ligger nära hjärtat för många. På fredagseft­ermiddagen delade sig läsarnas åsikter ganska jämnt på HBL.fi, medan en större del (64 procent) av läsarna på Instagram var av åsikten att byggnaden ska bevaras.

 ?? FOTO: MäRTA NUMMENMAA ?? Formgivare­n Camilla Moberg hoppas att Teknologfö­reningen ändrar sig och beslutar att renovera Urdsgjalla­r.
FOTO: MäRTA NUMMENMAA Formgivare­n Camilla Moberg hoppas att Teknologfö­reningen ändrar sig och beslutar att renovera Urdsgjalla­r.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Arkitekten Kurt Moberg vann sin första arkitekttä­vling med Urdsgjalla­r.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Arkitekten Kurt Moberg vann sin första arkitekttä­vling med Urdsgjalla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland