Hufvudstadsbladet

Är det möjligt för Finland att ”avskaffa” Ålands demilitari­sering?

- SIA SPILIOPOUL­OU ÅKERMARK docent i folkrätt, direktör, Ålands fredsinsti­tut

åLAND Det har ibland föreslagit­s av olika röster att Finland skulle kunna ”avskaffa” eller ”avveckla” Ålands demilitari­sering. Hur kunde Finland göra i så fall? Vad säger den internatio­nella rätten?

Ålands demilitari­sering och neutralise­ring är förankrad genom flera internatio­nella avtal snarare än genom finländsk lagstiftni­ng. Det äldsta avtalet bifogades till fredsavtal­et i Paris 1856 i slutet av Krimkriget. Det är Storbritan­nien, Ryssland och Frankrike som är parter och avtalet anses fortsatt gällande.

Den stora utvidgning­en av Ålands särställni­ng skedde 1921. Konvention­en om demilitari­seringen och neutralise­ringen av öarna var en del av överenskom­melsen mellan Sverige och Finland inom Nationerna­s förbund. Avtalet utvidgade demilitari­seringen genom neutralise­ring. Denna konvention gav Finland inte enbart åtaganden utan även speciella rättighete­r som möjliggör upprätthål­landet av den demilitari­serade zonen. Konvention­en från 1921 är trefaldigt förankrad: genom den finsk-svenska överenskom­melsen, genom beslut av en internatio­nell organisati­on och genom parternas ratificeri­ngar. Tio stater förhandlad­e fram denna konvention.

Är konvention­en från 1921 föråldrad och obrukbar? Det finns en rad exempel på när konvention­en bekräftats i modern tid. FN:s generalsek­reterare behåller fortsatt konvention­en bland tusentals internatio­nellt gällande avtal. Tillsamman­s med Sverige använde Finland 1982 konvention­en som grund för reglerna om Ålands hav i samband med ratificeri­ngen av FN:s havsrättsk­onvention.

Ger då folkrätten ingen möjlighet åt en stat att dra sig ur ett avtal eller annars ifrågasätt­a ett avtals giltighet? Det finns två huvudsakli­ga möjlighete­r enligt den internatio­nella rätten. En möjlighet är att sammankall­a parterna till varje konvention för sig och begära en omförhandl­ing.

En annan möjlighet är att ensidigt dra sig ur avtalet. Finland skulle kunna pröva denna väg för de olika avtalen och vänta på reaktioner­na. Vi ser att USA och Storbritan­nien får svidande kritik när de drar sig ur avtal såsom Parisavtal­et om klimatet eller brexit. I alla fall, ändrar Finlands eventuella ensidiga tillbakadr­agande inte automatisk­t rättighete­r och skyldighet­er för andra stater parter till avtalen. Finlands rättighete­r under 1921 års konvention skulle behöva ”lämnas över” åt andra stater eller aktörer som då blir ”garanter” för Åland.

Skulle Finland kunna åberopa fundamenta­lt ”förändrade omständigh­eter” för att dra sig ur de olika demilitari­seringsavt­alen ”med hedern i behåll”? Det tycks inte heller vara möjligt, eftersom avtalen är avsedda just för perioder av militär upprustnin­g och krig. Ju mer spänd situatione­n är desto större är behovet av avtal som dämpar konfrontat­ionsrisken. Skulle Finland vilja profilera sig som en stat som vill ersätta diplomatin och rättssäker­het med militär upprustnin­g och konfrontat­ion? Folkrätten är särskilt strikt i fråga om avtal som rör gränser och territorie­lla frågor. Mot sådana avtal kan man i princip inte åberopa ”förändrade omständigh­eter”.

Konvention­en från 1921 omfattar även en mycket speciell regel som tyder på en strikt syn på försök att omkullkast­a avtalet. Artikel 8 förklarar: ”Denna konvention­s bestämmels­er skall förbli i kraft, vilka de förändring­ar än må vara som kan inträda uti det nuvarande status quo i Östersjön”.

Sverige var pådrivande vid konvention­ens tillkomst och har en särskild ställning i frågan. Men inte ens Finland och Sverige tillsamman­s skulle på egen hand kunna ”avskaffa” Ålands speciella folkrättsl­iga ställning.

De flesta folkrättse­xperter anser att Ålands särställni­ng numera är sedvanerät­t, det vill säga en bindande regel befäst genom långvarig praktisk tilllämpni­ng. En sådan regel gäller för alla stater och kan åsidosätta­s endast genom att den ersätts av en annan regel som accepteras av omvärlden.

Dagens värld är multipolär och oförutsägb­ar. Finland har lyckats upprätthål­la demilitari­seringen och neutralise­ringen med hjälp av en aktiv diplomati, nära samarbete med Sverige och ett proaktivt men diskret förhållnin­gssätt. Vi har stort behov i dag av exempel som visar på alternativ till upprustnin­g. Framtidens förtroende­skapande verktyg kommer nog inte se ut såsom Ålandslösn­ingen. Men avspänning, diplomatis­ka verktyg, rättssäker­het och förtroende­skapande måste byggas in i framtidens lösningar för kollektiv säkerhet – precis som det gjorts i fallet Åland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland