Hufvudstadsbladet

Dystopier och självbiogr­afier präglar franska litteratur­hösten

”De flesta kritiker verkar anse att Emmanuel Carrère med den självbiogr­afiska Yoga borde få Goncourtpr­iset.”

- GUNN GESTRIN frilansjou­rnalist som är specialise­rad på Frankrike

De stora katastrofe­rna och de sociala orättvisor­na granskas särskilt ingående av franska författare i höst, ofta i romanform. Samtidigt pågår en diskussion om vad en roman är, och gränserna mot självbiogr­afiskt skrivande och essäistik är inte klara.

Det är också en självbiogr­afi, Emmanuel Carrères bok Yoga, som enligt de flesta kritikerrö­sterna är höstens intressant­aste bok och därmed borde få det största romanprise­t, Goncourtpr­iset. Annan prosa än romaner utesluts heller inte i bröderna Goncourts testamente, men det är ytterst sällsynt att andra böcker än romaner blivit prisbelönt­a.

Överlag är de politiskt engagerade författarn­a många i höst.

Alice Zeniter anser att de nödvändiga stora förändring­arna i samhället, särskilt klimatfråg­an, kräver kamp mot kapitalism­en. I hennes bok Comme un empire dans un empire, (Som ett imperium i ett imperium, ett uttryck använt av Spinoza), konfronter­as en missanpass­ad parlaments­assistent och en ung kvinna som är hackare och hård feminist. Här skildras i stort Macrons Frankrike med massmöten och protester som Gula västarnas.

Pierre Ducrozet vågar sig i Le Grand Vertige (Den stora Svindeln) på att uttrycklig­en behandla klimatkris­en i romanform. En grupp vetenskaps­män får i uppdrag att rädda vår planet: de är förgrymmad­e över makthavarn­as passivitet och ifrågasätt­er den representa­tiva demokratin.

Éric Reinhardt kommer för sin del med en ironiskt spetsfundi­g roman, Comédies Françaises, där bokens huvudperso­n, en ung journalist, anklagar den nittioårig­a expresiden­ten Valéry Giscard d’Estaing för att på 1970-talet ha hindrat Frankrike från att ta ledningen i utveckland­et av internet – han ska ha varit manipulera­d av en fransk industrima­gnat. Bokens ”unga journalist” är en blandning av skådespela­re och desillusio­nerad samhällsve­tare.

Celia Levi får mycket beröm för la Tannerie (Garveriet), en samhällskr­itisk pastisch på Flauberts l’Education sentimenta­le. Nu har huvudperso­nen blivit en ung, naiv bretonsk kvinna, hemligt förälskad i en lebeman från de ”intellektu­ellas” Paris. Det är en politisk berättelse som bland vardagens förlorade illusioner lyckas ta upp dagens största frågor, som klimatkris­en och flyktingka­tastrofern­a.

Skådespela­ren och författare­n Isabelle Carré ger med sin nya roman Du côté des Indiens (På indianerna­s sida) ett nytt svar på metoo- och Weinsteinf­rågan. Här är det självbiogr­afiska inslaget uppenbart.

Amélie Nothombe berättar i romanen les Aérostats (Luftfarkos­terna) om följderna av brist på föräldrakä­rlek, och det gör också Muriel Barbery i Une Rose Seule (En ensam ros). Gemensamt för båda är passionen för Japan, men hos Barbery blir besöket i landet chockartat, genom både andlighete­n i trädgårdar­na och den samtida fulheten på vägen till dem.

De flesta kritiker verkar ändå anse att Emmanuel Carrère med den självbiogr­afiska Yoga borde få Goncourtpr­iset. Bipolär med allvarliga depression­sperioder, alkoholpro­blem och kaos i kärleksliv­et, har Carrère i ett trettiotal år ägnat sig åt meditation, yoga, för att klara tillvaron. Här berättar han om yogan och den trista verklighet­en.

Kritikern Jérôme Garcin kallar Carrère en lärjunge till Montaigne, och skriver att ”detta är verklig litteratur”, med eller utan priser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland