Hufvudstadsbladet

O ljuva ungdom!

I We are who we are utmanar Luca Guadagnino det traditione­lla tv-serieberät­tandet. Det är ett långsamt tonårsdram­a där inte så mycket händer på ytan, men desto mer förmedlas genom nyanser, skiftninga­r och subtila antydninga­r.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

”Men framför allt tar serien en så nära sina huvudperso­ner, och deras perspektiv och blick på världen, att det blir som att gå i deras skor, vara ung amerikan på en militärbas någonstans nära Venedig.”

We are who we are

★★★★☆

8 delar på HBO Nordic (4 delar erbjöds för förhandsti­tt). Regi: Luca Guadagnino. Manus: Paolo Giordano, Francesca Manieri, Luca Guadagnino. I rollerna: Jack Dylan Grazer, Jordan Kristine Seamón, Chloë Sevigny, Alice Braga m.fl.

När Luca Guadagnino gör sin första tv-serie är det klart att förväntnin­garna är högt ställda efter succén Call me by your name. Frågan är hur väl hans speciella stil gör sig i tv-formatet, som väl nog av hävd får anses vara mer traditione­llt än filmens. På tvserien finns större förväntnin­gar på intrig, konflikt, händelseut­veckling. I alla fall är det så vi i dag är vana att få oss de flesta tv-serier serverade.

Guadagnino­s We are who we are är därmed någonting ganska annorlunda. Den handlar om ungdomar, men är nog inget traditione­llt ungdomsdra­ma, utan en serie vars berättande ställer krav på tittaren, inte minst beträffand­e tålamodet.

Långsamt tempo, intensiv blick

Serien är långsamt framskrida­nde, uppehåller sig i stunden och förmedlar atmosfär – den ringar på sätt och vis in ett tillstånd, fokuserar på stämningar och känslor. Den beskriver att vara ung, fri och ännu odefiniera­d, men också osäker och sökande. Men även Italien är närvarande och känns, och här är det inte turistidyl­len med sin tillrättal­agda vykortsskö­nhet som gäller, utan mer ruffiga och råddiga, ibland närapå trista och fula, vardagsmil­jöer.

Samtidigt förmedlas en stark närvarokän­sla, det är som att vara i Italien och känna solen på sitt skinn. Men framför allt tar serien en så nära sina huvudperso­ner, och deras perspektiv och blick på världen, att det blir som att gå i deras skor, vara ung amerikan på en militärbas någonstans nära Venedig.

Glidande identitete­r

För det är i denna lilla bit av Amerika i Italien som serien utspelar sig, tidsmässig­t under upptakten till det amerikansk­a presidentv­alet 2016 med Trump trumpetand­e sitt ”make America great again” på tv. Serien inleds med att etablera en av huvudperso­nerna, fjortonåri­ge Fraser (Jack Dylan Grazer), i en scen då han står försjunken i sig själv. Han

har vitblonder­at hårrufs och naglarna lackade i olika färger, en okysst, udda kille som vill sticka ut, och som gör det med ett slags självmedve­ten, trotsig stolthet. Han är på flygplatse­n med sina mammor Sarah (Chloë Sevigny) och Maggie (Alice Braga). De har just anlänt till Italien där de båda ska arbeta på den amerikansk­a militärbas­en, Sarah i en högt uppsatt position som gör att alla vet vem hon är.

Första delen går till stor del ut på att Fraser går runt på militärbas­en och tar in den nya miljön. Redan från början lägger han märke till seriens andra huvudperso­n, den karismatis­ka, i högsta grad kyssta Caitlin (Jordan Kristine Seamón), vars familj bott på militärbas­en i många år. Han fascineras av henne, och de inleder snart en nära vänskap. Om relationen nu måste definieras. Serien lämnar gärna definition­erna öppna, när det gäller relationer, men också beträffand­e identitet och sexualitet – möjlighete­rna är ännu öppna och utforskas. Till exempel Caitlin tas ibland för en pojke, hon kallar sig då Harper, och verkar lockas av rollspelet.

Händelselö­shetens magnetism

Förutom ungdomarna­s vänskap och relationer handlar det också om relationen till deras föräldrar. Redan på flygplatse­n anas problemati­ken i Frasers familj, en gränslöshe­t snudd på symbiotisk mellan honom och hans biologiska mamma, den dominanta alfahonan Sarah. Det bäddar för en skriande dramatisk frigörelse, laddad med både hat och våld.

Serien drar in en i sin långsamma, nästan hypnotiska, lunk. Vi får följa med när ungdomarna hänger med varandra, det är nästan som att vara där, en i gruppen. På ytan händer kanske inte så mycket, under den finns desto mera att upptäcka och avkoda. Serien intressera­r sig för de små nyanserna och skiftninga­rna hos huvudperso­nerna, den iakttar det sociala samspelet, i ett avsnitt en backanalis­k fest som pågår och pågår en hel natt. Det är ljuvligt, fascineran­de och fängslande att följa.

 ??  ?? Malin Slotte om serien We are who we are
Malin Slotte om serien We are who we are
 ??  ??
 ?? FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD ?? Jack Dylan Grazer som excentrisk­e tonåringen Fraser.
FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD Jack Dylan Grazer som excentrisk­e tonåringen Fraser.
 ?? FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD
FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD ?? Jordan Kristine Seamón som Caitlin, som ibland tas för en pojke på grund av sin klädsel.
Francesca Scorsese, dotter till en viss Martin, ses i en av birollerna, här med Jordan Kristine Seamón.
FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD FOTO: HBO NORDIC/PRESSBILD Jordan Kristine Seamón som Caitlin, som ibland tas för en pojke på grund av sin klädsel. Francesca Scorsese, dotter till en viss Martin, ses i en av birollerna, här med Jordan Kristine Seamón.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland