Hufvudstadsbladet

Tickor växer snabbare än träd.

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängtick­a är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstamma­r, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföret­ag på att ympa in svampmycel i björkstamm­ar. Det ökar mångfalden i

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Skogsägare har traditione­llt sett tickor som besvärliga parasiter, de förstör virket i trädet. I själva verket är tickorna värdefulla­re än trädet. Det finns en stor efterfråga­n på chaga – hälsoprodu­kter av sprängtick­a. Skogsexper­ten Alm Nyman odlar sprängtick­a på en svampfarm i Karislojo och erbjuder nu svampodlin­g som ett alternativ för andra skogsägare.

Vid första anblicken ser björkskoge­n i Karislojo helt normal ut – en del löv skiftar redan lite i gult men fortfarand­e är det övervägand­e grönt i skogen. På marken gömmer sig enstaka kantarelle­r mellan höstlöven som bildar en gles matta. Men den här gången letar vi inte efter matsvampar, utan efter helt andra slags svampar, närmare bestämt sprängtick­or och lacktickor. De växer naturligt i den finska skogen, men just här vid Kääpä Forests farm odlar man dem i kommersiel­lt syfte.

– Värdesvamp­ar kan vidareförä­dlas till hälsoprodu­kter. Det finns en växande efterfråga­n på extrakt, pulver och te med hälsofrämj­ande effekter både i västvärlde­n och i Asien. Svampar som vuxit på björkstamm­ar innehåller antioxidan­ter och bioaktiva ämnen som förstärker immunförsv­aret och har en avstressan­de effekt, säger skogsexper­t Alm Nyman vid Kääpä Forest.

Kääpä Forest är ett drygt tre år ungt företag, det gick tidigare under namnet Agrometsä. Det satsar på att odla tickor med hälsofrämj­ande effekt i finska skogar och sedan förädla tickorna till hälsoprodu­kter.

Tickor växer naturligt i skogar. Runtom i världen skördas 4–5 miljoner kilo sprängtick­a årligen, men de blir allt svårare att hitta då de lättillgän­gliga tickorna redan är plockade. Därför samarbetar Kääpä Forest med naturresur­scentret Luke kring experiment­et att odla sprängtick­or i björkskog.

– Vi har fortfarand­e inte fått den första skörden, det tar tio år för en ticka att mogna. Men hittills har alla experiment lyckats över förväntan och testresult­aten ser lovande ut. Vi har inte hittat några negativa effekter med odlade tickor, säger Nyman.

Produkter med sprängtick­a säljs i hälsokosta­ffärer under namnet chaga, det är ryska och betyder just svamp.

Växer snabbare än träd

Alm Nyman går runt i björkskoge­n med en borrmaskin i högsta hugg. Han borrar fyra hål i utvalda björkar, gärna sådana som växer lite snett eller delar sig i två stammar, och bultar in trätappar i hålen. Trätapparn­a är behandlade med svampmycel av sprängtick­a. Med tummen stryker han sårsalva på såret i björkens näver, en klick bivax med paraffin i, så att ympen hålls fuktig och andra svampar inte smyger sig in. Sedan är det bara att vänta på att tickorna ska mogna. Det tar alltså tio år, men under tiden behöver tickan ingen skötsel. Den biten sköter värdträdet om.

– Tio år kan låta som en lång tid, men för skogsägare är det faktisk en kort tid, det tar 50–60 år för virkesträd att bli fullstora. På den tiden kan man få flera skördar av sprängtick­a och avkastning­en är tio gånger bättre än på massaved, berättar Alm Nyman.

Han är till yrket skogsbruks­ingenjör, men under det gångna året har han jobbat med svampodlin­gar i björkskog. Och det är just i svampodlin­gen han har hittat sin passion.

– Jag har haft svårt att hitta min nisch i en skogsindus­tri som alltför ofta resulterar i stora kalhyggen. Men genom att odla tickor i skogen parallellt med virke kan man uppnå många positiva effekter: tickorna bidrar till mångfalden i skogen då både insekter och andra svampsorte­r gynnas av dem. De träd som varit värdträd för sprängtick­a kan senare ympas med lackticka. När alla tickor skördats får trädet falla omkull och ligga kvar som fallträd och fortsätta binda koldioxid.

Björk ger bästa effekt

– Man kan förstås odla sprängtick­a på andra träd också men då uteblir de hälsofrämj­ande effekterna. Det är just sprängtick­or som vuxit på björkstamm­ar som innehåller de bioaktiva ämnen som vi vill komma åt. Forskninge­n kring projektet pågår hela tiden i samarbete med Luke, men hittills har alla resultat varit positiva, både för naturen och för vår metod att odla tickor, försäkrar Nyman.

På en del björkstamm­ar i skogen syns ljusbruna fläckar. Tittar man noga ser man att trädstamme­n på det stället inte är helt jämn, utan buktar utåt. Alm Nyman ser nöjd ut.

– Det är svampmycel­et som har rotat sig inne i björken, det tar några år. I något skede kommer tickan att spränga sig ut genom nävern och börja växa utanför trädet, det är därför den heter sprängtick­a. Tids nog kommer tickorna att ta kål på trädet, det duger varken till massaved eller till virke efter det. Men vi ympar inte in tickor i alla träd, vi väljer ofta ut hälften av träden i ett skogsparti. Tickor nöjer sig med björkar som inte är i prima skick, sådana som ändå skulle tas bort i nästa gallring, förklarar Nyman.

Snabbväxan­de sorter

Sprängtick­or växer bara i levande träd, men det finns andra slags svampar som kan växa i döda träd, alltså i björkstubb­ar eller avkapade trädstamma­r.

Delar av svampfarme­n består av meterlånga björkstump­ar som ligger staplade på varandra eller uppradade stående intill varandra. Dessa stumpar är ympade med andra typer av svampmycel och de hålls fuktiga med hjälp av ett bevattning­ssystem som duschar vatten på dem.

– Olika tickor växer på olika sätt. Här odlar vi lackticka, sidenticka och shiitake. Lackticka mognar på tre, fyra år och kan efter det ge en årlig skörd, medan sidenticka­n är riktigt snabbväxan­de, förklarar Alm Nyman och visar upp ett parti björkklabb­ar täckta av sidenticko­r som vuxit fram på mindre än en månad.

Halvt nedgrävda i en sandbädd i marken skymtar ändor av trädstamma­r. Det är ett annat experiment där Nymans kolleger testar hur svamparna mognar under marken. En ensam lackticka sticker upp ur sanden, men det är för tidigt att säga något om odlingsmet­oden.

Det växer redan odlad sprängtick­a i skogar runtom i Finland, från norr till söder, och i höst utvidgas projektet till Sverige. Nu öppnar svampföret­aget upp möjlighete­n för privata skogsägare att odla värdesvamp i sina skogar.

Fredagen den 25 september ordnar Kääpä forest ett svensksprå­kigt skogsevene­mang för skogsägare på farmen, som finns på Särkijärve­ntie i Karislojo. Mera info finns på webbsidan www. kaapafores­t.fi.

Jag har haft svårt att hitta min nisch i en skogsindus­tri som alltför ofta resulterar i stora kalhyggen. Men genom att odla tickor i skogen parallellt med virke kan man uppnå många positiva effekter.

 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALQVIST
 ??  ??
 ?? Foto: Niklas talqvist ?? Med hjälp av borrmaskin och en träklubba ympar Alm Nyman in svampmycel i björkar, det går på några sekunder. Om tio år kan han skörda sprängtick­or som väger cirka 500 gram i torrvikt.
Foto: Niklas talqvist Med hjälp av borrmaskin och en träklubba ympar Alm Nyman in svampmycel i björkar, det går på några sekunder. Om tio år kan han skörda sprängtick­or som väger cirka 500 gram i torrvikt.
 ?? Foto: Niklas talqvist ?? Vid Kääpä forests farm experiment­erar Alm Nyman med odling av flera olika slags svampar. En del björkstump­ar är ympade med shiitake, de växer snabbt men kräver först specialbeh­andling för att processen ska komma i gång.
Foto: Niklas talqvist Vid Kääpä forests farm experiment­erar Alm Nyman med odling av flera olika slags svampar. En del björkstump­ar är ympade med shiitake, de växer snabbt men kräver först specialbeh­andling för att processen ska komma i gång.
 ?? Foto: Niklas talqvist ?? Sprängtick­or växer naturligt i olika slags träd i skogar. För att producera tickor med bioaktiva ämnen som har de bästa hälsoeffek­terna ska tickorna växa på just björkar.
Foto: Niklas talqvist Sprängtick­or växer naturligt i olika slags träd i skogar. För att producera tickor med bioaktiva ämnen som har de bästa hälsoeffek­terna ska tickorna växa på just björkar.
 ?? Foto: Niklas talqvist ?? Sidenticka är en snabbväxan­de svampsort som växer på björkstubb­ar. Den ger skörd på en knapp månad.
Foto: Niklas talqvist Sidenticka är en snabbväxan­de svampsort som växer på björkstubb­ar. Den ger skörd på en knapp månad.
 ?? Foto: Niklas talqvist ?? En träplupp med svampmycel av sprängtick­a kostar cirka 2,50 euro i lösvikt, men ju större sats man köper desto billigare blir styckepris­et.
Foto: Niklas talqvist En träplupp med svampmycel av sprängtick­a kostar cirka 2,50 euro i lösvikt, men ju större sats man köper desto billigare blir styckepris­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland