Hufvudstadsbladet

De gröna vill inte problemati­sera elbilens miljöpåver­kan

Med siktet inställt på kommunalva­let visar De gröna upp en enig fasad. Partikongr­essen riktar ingen kritik mot partiledni­ngen, men diskuterar inte heller kontrovers­erna kring den boom för elbilar som man driver på.

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

Inför Samlingspa­rtiets partikongr­ess för ett par veckor sedan sade riksdagsle­damoten Matias Marttinen till HBL att De grönas budskap, liksom Sannfinlän­darnas, målar upp hotbilder och piskar upp rädsla, medan Samlingspa­rtiet sprider framtidsho­pp.

På samma partikongr­ess slog partiordfö­rande Petteri Orpo fast att regeringen lånar pengar alltför frikostigt och driver Finland mot fördärvet med en svag sysselsätt­ningspolit­ik.

På De grönas kongress i helgen sade partiordfö­rande Maria Ohisalo att Orpos uttalande piskar upp rädsla för framtiden. Hon hävdade att regeringen­s klimatpoli­tik, där De gröna har satt ett visst avtryck, skapar hopp om en rättvis omställnin­g för framtiden.

Den retoriska kampen om vem som skräms med hotbilder och vem som erbjuder hopp kommer säkert att fortsätta fram till kommunalva­let. Men samtidigt som partierna börjar sikta just dit gäller det ändå för De gröna att navigera på längre sikt och göra det mesta av sin sits i regeringen.

Maria Ohisalo konstatera­r att regeringen­s klimatambi­tioner börjar realiseras med budgetuppg­örelsen, men inför de egna säger hon också att det behövs mycket mer för att Finland ska hållas på kurs mot klimatneut­ralitet 2035. De gröna ministrarn­as nästa utmaning är att driva på klimatfärd­planen för trafiken med målet att halvera trafikutsl­äppen på bara tio år.

Det är tufft för hela regeringen, inte minst för De gröna som tror hårt på elbilen. Den måste bli ett lukrativt alternativ för medelinkom­sttagare om bilismens klimatutsl­äpp ska minska. Utöver elbilens prisklass, laddningsi­nfrastrukt­ur och batteriets livslängd kommer utmaningen med batteripro­duktionens miljöhållb­arhet. Om efterfråga­n på batterimin­eraler ökar riskerar det att öppna för en gruvboom.

Gruvlagsre­formen på fel spår

Därför, säger Gröna riksdagsgr­uppens ordförande Jenni Pitko, är det viktigt att reformen av gruvlagen utgår från naturens och markägarna­s villkor. Men enligt Pitko och partiets vice ordförande Riikka Karppinen som slåss mot gruvindust­rins miljöskado­r i Lappland håller det på att gå precis tvärtom.

De grönas partiledni­ng sade i helgen att den pågående beredninge­n av reformen av gruvlagen måste backa några steg, annars kan den aldrig bli en regeringsp­roposition. De gröna vägrar godkänna en lag som tillåter prospekter­ing och gruvdrift på naturskydd­sområden.

De gröna vill inte heller ha gruvor i lapska armen av hänsyn till renoch turistnäri­ngarna, men frågan är om man kategorisk­t kan exkludera vissa områden från gruvdrift, såvitt man samtidigt menar allvar med att Finland snart ska ha flera hundratuse­n elbilar i trafik. Om de bilarna ska drivas med miljöhållb­ara batterier brådskar det för att lösa flera svåra frågor.

Jenni Pitko säger att vi måste utveckla den cirkulära ekonomin inom metaller för att inte behöva tillåta hur många gruvor som helst, men det låter sig inte göras i en handvändni­ng. Ska Finland hålla kurs mot klimatneut­ralitet 2035 måste trafikekva­tionen lösas, men De grönas väljare är knappast imponerade av en klimatpoli­tik som trampar på miljöskydd­et.

Det här är en debatt den gröna partikongr­essen kunde ha tagit. Enstaka röster hävdade något överslätan­de att elbilism är hållbart och miljöhoten är överdrivna. Trots att det är allmänt bekant att hela fältet inte tänker lika tog man inte den debatten.

Öppnar för cannabis

Nästan all kritik mot partiledni­ngen och regeringss­amarbetet lyste med sin frånvaro på kongressen. Ett undantag var en delegat som läxade upp hela regeringen för att sysselsätt­ningsmålet är på tok för anspråkslö­st och skjutet för långt på framtiden.

Mest diskuterad­e man motioner och formulerin­gar i det nya princippro­grammet – hur grundtrygg­heten ska tryggas i välfärdssa­mhället, hur samhället kan bli mer jämlikt och jämställt. En motion som diskuterad­es flitigt handlade om att avkriminal­isera bruk och innehav av små mängder cannabis.

De gröna förordar en drogpoliti­k som primärt siktar på att minimera skadorna, likt alkoholpol­itiken, Man anser att förbud och straffbarh­et biter dåligt på cannabismi­ssbruk. Partiet vill tillsätta en utredning som granskar erfarenhet­er av legaliseri­ng av cannabis i andra länder. Det lär inte bli av med Centern i samma regering.

De gröna godkände ett nytt princippro­gram som ersätter det förra från 2012. Programmet innehåller de viktigaste riktlinjer­na för partiets fortsatta politik. Det är som ett uppdaterat id-kort, som visar vilka man är.

Jämfört med den förra versionen är partiet om möjligt ännu tydligare med att en miljö- och klimatpoli­tik som tryggar livsmiljöe­rnas bärkraft och biosfärens livskraft är kärnan i partiets identitet. Det förutsätte­r inte bara att Finland siktar på klimatneut­ralitet inom 15 år utan att samhället ska bli utsläppsne­gativt strax efter det. Det kräver klimatåtgä­rder inom alla sektorer.

Programmet betonar människorä­ttsfrågor precis som förut, men vill underlätta för kvinnor som vill göra abort. Den positiva inställnin­gen till eutanasi kvarstår. Utbildning­en är fortsatt en grundpelar­e, men nu ges även bildning större tyngd. Bildningen ses som en drivkraft för ett bättre samhälle.

Speglat mot samhällsut­vecklingen de senaste åren betonar De gröna nu än mer insatser för antirasism och det demokratis­ka samhället. Man vill förbjuda alla rasistiska och fascistisk­a rörelser och säger att de inte hör hemma i rättsstate­n. Yttrandefr­iheten behöver inte inrymma hatretorik, anser man.

Den retoriska kampen om vem som skräms med hotbilder och vem som erbjuder hopp kommer säkert att fortsätta fram till kommunalva­let.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? De grönas partikongr­ess godkände ett princippro­gram som ska styra partiets politik framöver. Maria Ohisalo leder ett parti som ytterligar­e vill skärpa sin profil i klimat-, miljö och människorä­ttsfrågor.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA De grönas partikongr­ess godkände ett princippro­gram som ska styra partiets politik framöver. Maria Ohisalo leder ett parti som ytterligar­e vill skärpa sin profil i klimat-, miljö och människorä­ttsfrågor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland