Hufvudstadsbladet

Posten har orimliga regler som drabbar ålderstign­a kunder

- VäSTNYLäNN­ING

POSTEN En 90-årig släkting blev på grund av totalrenov­ering av flervåning­shuset i stan tvungen att flytta ut till sommarstug­an för ett halvår. Släktingen skötte om att all post eftersänds till stugadress­en. Postlådan ligger cirka 150 meter från stugan. Vid utflyttnin­gen utgjorde det ännu inte något större problem, dagarna var ljusa, vädret ok.

På hösten blev läget ett annat. Konditione­n hade blivit sämre, likaså balansen. Då Posten erbjuder en tjänst för över 75-åringar att på vissa villkor få posten hemburen fylldes ifrågavara­nde blankett i på nätet och sändes. Sedan hände ingenting. Man måste alltså ta till telefonen. En röst säger att det kostar 1,84 euro plus lokalavgif­t per besvarat samtal, samt att köandet är avgiftsbel­agt. Vad köandet kostar avslöjas inte.

Första försöket måste avbrytas vid elva minuter, vid det andra gick det bättre. Läget redogjorde­s: blankett har fyllts i och sänts i väg, släktingen är så illa tvungen att bo på stugan till årets slut och nu borde posten bäras till en låda vid huset. Efter lite sökande hittades min släktings uppgifter, men inte blanketten. På häpen tillfrågan antog Posten att eftersom det var stugadress­en som angivits har blanketten inte noterats.

Inget svar gavs på frågan varför Posten inte meddelat att ansökan inte duger. Det går att flytta till en närlåda, men det kostar för det är en stugadress, sade Posten. Men det är släktingen­s enda adress nu? Då skall tillfällig adressförä­ndring från stadsadres­s till stugadress göras först, sedan tar det sju dagar, därefter kan man anhålla om närlåda och vänta i sex dagar. Sedan bärs posten dit. Men posten kommer ju redan till lådan vid vägskälet som avgiftsbel­agd eftersändn­ing? Nittio år och rör sig dåligt, kunde släktingen nu inte få sin post till lådan vid huset? Nej, sådana är reglerna ...

Kan man få tala med någon med större ansvar som kunde besluta om detta? Tyvärr, det finns ingen ...

Så nu betalar släktingen för eftersändn­ing och för närlådan, som nog i rimlighete­ns namn kunde vara gratis i stället för cirka 60 euro i månaden.

Trots ett par timmars jobb vid datorn hittades ingen möjlighet att som privatkund ge Posten respons av detta slag.

Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland