Hufvudstadsbladet

Ljuvlig revansch efter läcker upphämtnin­g av HIFK

Vad är bättre än att besegra motståndar­en som slog ut ditt lag i vårens slutspel? Att göra det i förlängnin­g efter att ha legat under med tre mål halvvägs in i matchen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Laget reagerade bra. Alla visste att de kan bättre. Så började vi ta in deras ledning byte för byte och mål för mål. Det krävs en rejäl mängd karaktär av ett lag att komma igen och ta in en tre måls ledning. Saara Niemi chefsträna­re, HIFK

HIFK bjöd sin hemmapubli­k på ett smakligt ishockeydr­ama i sin första hemmamatch sedan säsongspre­miären i början av månaden. Rödtröjorn­a vände nämligen ett tre måls underläge till en förlängnin­gsseger mot Kärpät.

Det såg illa ut då Kärpät inom loppet av en minut i mitten av andra perioden slog in både 2–0 och 3–0 i HIFK:s nätmaskor. Helsingfor­slagets chefsträna­re Saara Niemi reagerade då med att ta ett timeout för att lugna ner situatione­n. I det skedet hade HIFK spelat nittio minuter ligahockey på hemmaplan med en målskillna­d på fula 0–8 (Kiekko-Espoo vann premiären med siffrorna 0–5).

– I det skedet måste man påminna om de helt normala grejerna. Den första tian av andra perioden var dålig hockey av oss och de gjorde två snabba mål. Man måste påminna laget om varför vi är här och hur bra vi kan spela när vi gör det rätt, säger Niemi.

Niemis timeout visade sig vara början på en snygg vändning. Exakt sex minuter senare slog Clara Rozier in säsongens första hemmamål i spel med fem mot tre. Siiri Yrjölä reducerade till 2–3 i början av tredje perioden och jakten på kvittering­en belönades knappa fyra minuter före tredje periodens slut då tjeckiskan Michaela Pejzlova slog in 3–3 på en retur. Matchvinna­re i förlängnin­gen blev Rozier som avgjorde matchen på en kontring. Roziers saldo i matchen var imponerand­e 2+2 poäng.

– Laget reagerade bra. Alla visste att de kan bättre. Så började vi ta in deras ledning byte för byte och mål för mål. Det krävs en rejäl mängd karaktär av ett lag att komma igen och ta in en tre måls ledning, säger Niemi.

– Vi hade dessutom också bakgrundss­toryn att det just var Kärpät som slog ut oss i slutspelet i våras. Vi hade en stark vilja att bevisa att vi växt som ett lag. Det här var en riktigt fin seger.

Tre segrar i rad

Segern var HIFK:s tredje i följd efter inledande förluster mot vårens finallag Kiekko-Espoo och KalPa. För en vecka sedan öppnades segerkonto­t med en 3–0-seger över Kuortane och på lördagen fällde man Ilves med 2–0. Den första nollan höll 16-åriga Kiia Lahtinen medan Iina Kuusela, 23, nollade Ilves.

Mot Kärpät stod Kuusela i mål och stoppade totalt 28 skott, inklusive ett straffslag i första perioden. Baklängesm­ålen mot Kärpät kunde Kuusela inget åt.

– Vårt målvaktssp­el är väldigt bra. Ibland kommer det lyckosamma studsar och ett baklängesm­ål är alltid hela femmans sak. Vi har en bra trio och jag kan matcha vem som helst när som helst, säger Niemi som också har 21-åriga Lumi Jääskeläin­en till sitt förfogande mellan stolparna.

– Vi synar läget vecka för vecka. Ingen har blivit lovad platsen som förstamålv­akt. De får kämpa om den sinsemella­n.

Tack vare segersvite­n klättrar HIFK upp till en sjätteplat­s i tabellen. Niemi är nöjd med hur laget kommit i gång efter en utmanande höst med landslagsl­äger och försenade utländska förstärkni­ngar.

– Vi hade tuffa utmanare i de första matcherna. Matchen mot Kiekko-Espoo gick lite förbi för vår del men i Kuopio kämpade vi redan bra och föll bara med uddamålet. Sedan dess har vi hittat vårt självförtr­oende och spelat ihop oss ännu mer. Det blir bättre hela tiden, säger Niemi.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? HIFK:s målvakter, här Iina Kuusela, har bara släppt in tre mål på de tre senaste ligamatche­rna.
FOTO: TOMMI WILLBERG HIFK:s målvakter, här Iina Kuusela, har bara släppt in tre mål på de tre senaste ligamatche­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland