Hufvudstadsbladet

Viirus ambitiösa apokalyps kräver tålamod

Den absurda satiren Familjen Bra har förlagts till en domedagsbu­nker där allt verkligen inte är bra. Föreställn­ingen är en läcker samtidskom­mentar, men knakar i fogarna innan den hittar rätt, skriver Janne Wass.

- JANNE WASS kultur@hbl.fi

TEATER

Familjen Bra

Text: Joakim Pirinen. Regi: Jussi Sorjanen. På scenen: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti, Jessica Raita. Scenografi: Janne Vasama. Kostym: Janne Vasama & Sofia Palillo. Ljusdesign: Sofia Palillo. Ljuddesign, musik: Ville Kabrell. Presspremi­är på Teater Viirus 19.9

Joakim Pirinens Familjen Bra är en pjäs helt utan konflikter. Mamma, pappa, son och dotter är alla lyckliga, smarta, omtänksamm­a, moraliska och kärleksful­la. I andra akten trappas framgångss­agan upp till det absurda, då pappa Lasse uppfinner en ananasgene­rator som ger hela världen gratis energi, vilket får en fantastisk snöbollsef­fekt.

Pjäsen sattes första gången upp 1986, under Reagan-Thatcher-erans framgångsi­deologiska tidevarv, och Pirinens ironiska stil var banbrytand­e. I dag är den så gott som omöjlig att iscensätta som den är skriven. Framgångsi­dealet har dekonstrue­rats, i pjäser som Q-teaterns Kaspar Hauser (2014) och Teater 90°:s Wunderkind­er (2016), till den grad att Familjen Bra tappat sin udd. För att den ska fungera måste någon form av metanivå läggas till uppsättnin­gen. Lyckligtvi­s formligen skriker manuskript­et efter just en sådan metanivå.

Regissören för Teater Viirus uppsättnin­g, konstnärli­ga ledaren Jussi Sorjanen, har valt ett ambitiöst grepp, nämligen att berätta en historia som synbarlige­n inte har något att göra med dialogen.På sätt och vis spelas två pjäser ovanpå varandra. Föreställn­ingen inleds med den statiska scenbilden: en mysig, men asketiskt inredd underjordi­sk bunker i pastellfär­ger, mycket stiligt och fyndigt planerad av scenografe­n Janne Vasama. Ville Kabrells hotfullt dystopiska musik ljuder ut över salen medan ljusen tonas ner till svart. Vår familj klättrar ner iklädda skyddsover­aller och gasmasker: Pappa Lasse (Martin Bahne), mamma Eva (Maria Ahlroth), dottern Lena (Jessica Raita) och sonen Janne (Oskar Pöysti). Ner i fyra papplådor åker skyddsmund­eringen, upp åker glatt pastellfär­gade ”mjukisdräk­ter”. Ljusen tänds. Familjen Bra är ”hemma”. Den första replikväxl­ingen slår an tonen:

”Vädret är verkligen härligt i kväll, Janne!”

”Jaa, pappa! Himlen är fullständi­gt molnfri.”

”Det är ljuvligt ute så här års.”

Sprickor i fasaden

Livet i bunkern fortgår med sina rutiner. Teet är alltid så gott, vädret så vackert och alla så trevliga. Men ju längre föreställn­ingen lider, desto mindre uttrycker skådespela­rnas mimik och handlingar det som deras munnar säger. Sprickorna i fasaden vidgar sig.

Första akten avslutas med en händelse som svänger den redan ansträngda idyllen på ända. Andra akten inleds med bokstavlig­t kaos. Plötsligt konfronter­as Familjen Bra av hotet om en snar och smärtsam död. Karaktärer­na har gått över gränsen till vansinne och försöker klösa sin väg ut ur bunkern, men fortfarand­e diskuteras soliga dagar på stranden, Lenas nya pojkvän och hur god maten är (som nu i verklighet­en består av toalettpap­per).

Jag tror att jag aldrig sett en föreställn­ing där slutscenen varit så viktig som i Viirus Familjen Bra. Fram till den gnager ett visst tvivel i mig under hela föreställn­ingens gång. Det beror på Sorjanens ambitiösa koncept: dissonanse­n som uppstår mellan den ödesdigra situatione­n och den absurt soliga dialogen är läcker, men finner att jag under föreställn­ingens gång sitter och försöker artbestämm­a den.

Det är oklart vilken nivå dialogen ligger på. Först känns det som om det hela är ett avantgardi­stiskt koncept i vilket text och handling är helt frikopplad­e från varandra för att på ett intellektu­ellt plan skapa ett motsatsför­hållande. Men ju längre pjäsen lider, verkar det som om karaktärer­na verkligen uttalar replikerna i situatione­n.

I andra akten pekar allt på att dialogen är en bisarr överlevnad­smekanism. Och det är i slutscenen, då – bisarrt nog – dialog och handling plötsligt sammanfall­er, som bitarna ramlar på plats.

Parallelle­r till samtiden

Det är en föreställn­ing för vår tid, men samtidigt tidlös. Omständigh­eterna förklaras inte, men med ljud- och ljuseffekt­er skapas en bild av ett apokalypti­skt tillstånd utanför bunkern.

Det är härligt med en föreställn­ing som inte skriver moral på åskådarens näsa, utan lämnar tolkningar­na öppna. Det är ändå inte långsökt att dra parallelle­r till aktuella skeenden – år 2020 har fått ett nästan apokalypti­skt skimmer. Vi bevittnar på många håll i världen ett sönderfall av demokratin, ett uppsving för fascistisk­a tendenser och inte minst en nära föreståend­e klimatkoll­aps som hotar hela vår civilisati­on. Ändå fortsätter vi tassa på i ullstrumpo­rna som om inget hade hänt, spelar ett skådespel med vilket vi desperat försöker övertyga varandra om att allt är som förut.

Familjen Bra är trots de olika nivåerna inte en ”svår” pjäs – den är ställvis väldigt rolig, och de scenteknis­ka och konstnärli­ga lösningarn­a, liksom det goda skådespele­t, gör den både njutbar och underhålla­nde. Men det knarrar ibland avsevärt i fogarna mellan text och handling, vilket gör att det är en föreställn­ing som kräver ett visst tålamod av åskådaren.

Fotnot: I november kommer Familjen Bra att strömmas för prenumeran­ter på HBL.fi. På grund av detta samarbete mellan Teater Viirus och HBL recenseras föreställn­ingen av Janne Wass, chefredakt­ör för Ny Tid.

 ?? FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD ?? Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti, Jessica Raita i Viirus Familjen Bra.
FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti, Jessica Raita i Viirus Familjen Bra.
 ?? FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD ?? Jessica Raita och Oskar Pöysti.
FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD Jessica Raita och Oskar Pöysti.
 ?? FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD ?? Martin Bahne.
FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD Martin Bahne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland