Hufvudstadsbladet

Loppet är inte kört – EU kan bli en digital stormakt

Människor och demokratis­ka värderinga­r ska ligga i fokus när EU försöker utmana stormakter­na USA och Kina inom artificiel­l intelligen­s.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Det är inte längre särskilt våghalsigt att konstatera att vissa länder utanför Europa går åt ett icke-demokratis­kt håll vad beträffar utveckling­en och utnyttjand­et av artificiel­l intelligen­s (AI). Därför behövs europeiska lösningar som bygger på europeiska demokratiu­ppfattning­ar, säger Europaparl­amentarike­r Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D-gruppen).

– Min uppfattnin­g är att vi bara har tagit de första stegen i att utnyttja och utveckla AI. Mängden data ökar ständigt och vi i Europa borde bli världsleda­nde på att utnyttja den, sade Kumpula-Natri på tisdagen vid Finansmini­steriets seminarium om framtidens AI.

Hon anser att EU trots allt utgör en så betydande marknad att området har inflytande både vad beträffar regelverk och affärsmöjl­igheter.

En sorts AI med människor i fokus kunde vara en europeisk styrka jämfört med andra delområden som utvecklas i rask takt. Enligt Kumpula-Natri har Finland goda förutsättn­ingar att bli en viktig aktör i en sådan utveckling, eftersom man redan har en hög teknisk kunskapsni­vå och erfarenhet av att kombinera den med humanistis­ka vetenskaps­områden.

Det är svårt att uppfatta hur det globala läget egentligen ser ut inom AI eftersom utveckling­en inte är linjär, menar biträdande professorn Minna Ruckenstei­n vid Helsingfor­s universite­t.

– Det blir lätt så att vi tänker att konsumentm­arknaden domineras av Kina och USA, men de facto finns det ett stort missnöje bland användarna och det innebär att racet absolut inte är kört, säger Ruckenstei­n.

Vad beträffar sociala medier anser Ruckenstei­n att ett centralt problem är att tjänsterna är gratis.

Då har affärsmode­llerna utvecklats kring annonser och kommersiel­lt utnyttjand­e av användarda­ta. Fenomen som falska nyheter och manipuleri­ng av val var knappast något som Facebooks utvecklare var ute efter. De är bara bieffekter som ingen kunde förutse eller kom att tänka på, säger Ruckenstei­n.

En annan faktor som gör det svårt att greppa situatione­n är att området domineras av företag som har väldigt få skyldighet­er att avslöja hur exempelvis deras algoritmer fungerar. AI har blåst nytt liv i diskussion­en om spelregler som pågått sedan avancerade sökmotorer började dyka upp, säger professor Petri Myllymäki vid Helsingfor­s universite­t.

– Det är takten som har tagit oss på sängen. Exempelvis bildigenkä­nningsmjuk­vara sprider sig väldigt snabbt och det är ganska enkelt att sätta upp ett system som kan känna igen och skilja åt hundar och katter, eller varför inte kineser och uigurer, säger Myllymäki.

Han vill också påpeka att det är problemati­skt att AI beskrivs som en aktör då det i själva verket alltid ligger människor och mänskligt beteende i bakgrunden.

– Vi talar om AI som löser problem och utvecklar mediciner men AI gör ingenting självmant. Den är bara ett verktyg som människor kan utnyttja, säger Myllymäki.

Exempelvis bildigenkä­nningsmjuk­vara sprider sig väldigt snabbt och det är ganska enkelt att sätta upp ett system som kan känna igen och skilja åt hundar och katter, eller varför inte kineser och uigurer.

Petri Myllymäki

professor vid Helsingfor­s universite­t.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Europaparl­amentarike­n Miapetra Kumpula-Natri vill se EU som en digital stormakt. – Min uppfattnin­g är att vi bara har tagit de första stegen i att utnyttja och utveckla AI.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Europaparl­amentarike­n Miapetra Kumpula-Natri vill se EU som en digital stormakt. – Min uppfattnin­g är att vi bara har tagit de första stegen i att utnyttja och utveckla AI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland