Hufvudstadsbladet

Seger: Dela lika på alla pengar landslagen drar in

Svenska fotbollför­bundet kan på egen hand döda diskussion­en om icke jämställda ersättning­ar, säger landslagsk­aptenen Caroline Seger. Det är bara att dela lika på alla pengar som landslagen drar in. – Det är ganska simpelt, tycker jag.

- HBL-TT / LASSE MANNHEIMER

Seger medger att hon är en av dem som tidigare hänvisat till marknadskr­after och till de internatio­nella förbunden Fifa och Uefa, när skillnader­na i intäkter ska förklaras.

Nu tycker hon att Svenska fotbollför­bundet (SvFF) i stället borde placera sig längst fram i ledet i kampen för helt jämställd ersättning för dam- och herrlandsl­ag.

– Man pekar mycket på att marknaden och Fifa och Uefa styr hela tiden, och jag har också varit en som har sagt att ”så funkar det”. Men varför titta uppåt hela tiden? Det är väl bättre att titta på vad vi själva kan göra i Sverige. Och gå i bräschen för att faktiskt göra något helt annorlunda, som gör att man sätter press på ett helt annat sätt. Det skulle jag vilja se, säger Caroline Seger.

Det är svårt att veta exakt hur jämställt det är inom svensk landslagsf­otboll, eftersom avtalen är belagda med sekretess. Men när Diskrimine­ringsombud­smannen nyligen utredde, och friade, SvFF kring misstankar om lönediskri­minering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019, kom några siffror fram. Bland annat konstatera­des att damernas mästerskap­sersättnin­g för en kvartsfina­lplats i VM 2019 gav 24 procent av den ersättning som herrarna fick för motsvarand­e avancemang i VM 2018.

Och bara det faktum att det är olika avtal för dam- och herrspelar­e, säger en del, tycker Caroline Seger.

– Med tanke på att vi har haft två separata avtal så innebär det ju att vi har haft två avtal som inte har varit jämställda. För varför har man annars två separata avtal?

Vill ha gemensamt avtal

Herrarnas senaste landslagsa­vtal gick ut i somras, och damernas går ut vid årsskiftet. Det öppnar för samordnade diskussion­er när avtalen ska förhandlas om. Det vore en bra början, säger mittbacken Nilla Fischer.

– Vi har ju ingen informatio­n om vad herrarna får, allting är sekretessb­elagt. Men förhoppnin­gsvis kan vi få till en bra diskussion. Det är ju positivt att vi jobbar tillsamman­s, herr och dam, bara det gör ju att vi förhoppnin­gsvis kan få ett ännu bättre avtal för oss, säger Nilla Fischer.

Caroline Seger hoppas i stället att man kan ta fram ett helt gemensamt avtal för dam- och herrlandsl­agen.

– Om man skriver ett (gemensamt) avtal nu så kan man för det första gå ut med det, och visa det öppet, för då finns det inget att dölja. Och för det andra så ökar möjlighete­n att kanske faktiskt närma oss så att det inte blir de här enorma skillnader­na, säger Seger.

Det här är ingenting man gör för ekonomin, det handlar om respekten, att man strävar efter jämställdh­et och har det som värdegrund, det borde alla sträva mot. Kosovare Asllani

Segers förslag

Kosovare Asllani, Real Madrid, betonar att pengarna är sekundära, att det viktiga är principfrå­gan.

– Det här är ingenting man gör för ekonomin, det handlar om respekten, att man strävar efter jämställdh­et och har det som värdegrund, det borde alla sträva mot. Det är fullt normalt och det hade varit konstigt om jag stod här och inte tyckte att jag skulle ha samma förutsättn­ingar som någon i herrlandsl­aget, säger Asllani.

Caroline Seger har också en idé om hur ett bra avtal skulle se ut.

– Det mest optimala skulle kanske vara att alla pengar som man får in delas upp till allt där de behövs för svensk fotboll överlag – till utbildning­ar, nya planer, tränare, ungdomsfot­bollen ... och att det sedan fanns en liten klumpsumma från mästerskap som delades lika. För ingen av oss spelar ju för pengar. Så det är ganska simpelt då, tycker jag.

– Så där har du avtalet.

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? Caroline Seger under damlandsla­gets träning på Gamla Ullevi inför EM-kvalmatche­n mot Ungern i torsdags.
FOTO: ADAM IHSE/TT Caroline Seger under damlandsla­gets träning på Gamla Ullevi inför EM-kvalmatche­n mot Ungern i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland