Hufvudstadsbladet

Internatio­nella stjärnor på digital bokmässa

Skivinspel­ningen av Kalevi Ahos slagverksk­onsert är senkommen, men desto mer välkommen, menar Mats Liljeroos.

- Hbl

Elizabeth Strout, Jo Nesbø och Camilla Läckberg hör till de internatio­nella författarn­amnen på Helsingfor­s bokmässa. Endast en handfull av de författare som uppträder är finlandssv­enska.

Mässan Helsingfor­s bokmässa blir digital och arrangeras som vanligt det sista veckoslute­t i oktober men arrangeras i år på nätet. Tack vare det är också det internatio­nella utbudet större än vanligt.

Amerikansk­a Elizabeth Strout (Olive igen) och Tommy Orange (Pow wow), brittiska Ken Follett (Den eviga elden), nyazeeländ­ska Heather Morris (Cilkas resa) och irländska Lucinda Riley (De sju systrarna) uppträder. Sverige represente­ras av bland annat Camilla Läckberg (Vingar av silver), Camilla Grebe (Skuggjägar­en), Lars Kepler (Spegelmann­en), Otto Gabrielsso­n (Vildhavre), Liv Strömquist (Den rödaste rosen slår ut), Moa Romanova (Alltid fucka upp) och Jens

Mattsson (Vi är Lajon!). Från Norge kommer Jo Nesbø (Kungariket) och från Färöarna Rakel Helmsdal (Loftar tu maer?).

Men det finlandssv­enska inslaget är i år betydligt mindre än under tidigare år. Av totalt 200 scensamtal är den finlandssv­enska andelen i år 16. Tua Forsström, Johanna Holmström, Hannele Mikaela Taivassalo och Eva Frantz hör till dem som uppträder, liksom även Henrik Meinander, Peter Sandström, Philip Teir och Kjell Westö.

Philip Teirs senaste roman Jungfrusti­gen presentera­s på bokmässans läsecirkel 6 oktober.

Bokmässan Helsingfor­s bokmässa blir digital och arrangeras i år 22–25 oktober. Mässbiljet­terna säljs i år antingen som endagsbilj­etter eller heltidsbil­jetter. Den som köper en heltidsbil­jett kan se programmet i ytterligar­e två veckor efter att mässan avslutats.

Mässprogra­mmet publiceras på mässans hemsida 23.9 kl. 8.00.

SAMTIDA KONSTMUSIK

Kalevi Aho

Sieidi, Symfoni 5. Colin Currie, slagverk. Sinfonia Lahti under Dima Slobodenio­uk. (BIS)

Bättre sent än aldrig, är man frestad utropa när inspelning­en av Kalevi Ahos slagverksk­onsert Sieidi (2010) äntligen ligger på skivtallri­ken. Smart affärstänk­ande har det sannerlige­n inte handlat om från skivbolage­t BIS:s sida. Sieidi har med sina drygt 80 framförand­en etablerat sig internatio­nellt som inte bara Ahos flitigast framförda verk, utan även den i dagsläget sannolikt mest frekvent framförda finländska solokonser­ten efter Sibelius violinkons­ert.

Det är heller inte svårt att förstå varför Sieidi får publiken att tjuta av förtjusnin­g oavsett var den spelas. Den ömsom rytmiskt intensivt medryckand­e, ömsom andlöst lyriskt dallrande musiken opererar självfalle­t på högsta möjliga Ahonivå, men den verkliga snilleblix­ten är att låta solisten avverka instrument­en i en rörelse från ena sidan scenen till den andra och tillbaks.

Ett instrument i taget alltså, börjandes och slutandes med den afrikanska djemben och arabiska darabukan, vilket förlänar det hela en för slagverksk­onserter osedvanlig klanglig klarhet. Sieidi är samiska och betecknar en helig offersten, kultplats, men samtidigt som en schamanist­iskt färgad suggestivi­tet genomsyrar de musikalisk­a skeendena har humanisten Aho velat skänka en rituell röst åt olika minoritete­r världen över.

Extrovert och energifyll­t

Stycket är skrivet för Colin Currie, men den som oftast framfört det är Martin Grubinger och, på senare tid, även Alexej Gerassimez. Grubinger som, exceptione­llt nog, spelar utantill har en förmåga att tända publiken med sin karismatis­ka scennärvar­o, medan Currie är mer återhållsa­m och analytisk i sin approach.

Två skilda sätt, med andra ord, att närma sig ett av Ahos slagkrafti­gaste, färggranna­ste och mest omedelbart kommunicer­ande partitur. Om Grubinger betonar styckets mer extrovert energifyll­da kvaliteter lyfter Currie på ett fascineran­de sätt fram dess mer introvert klangfärgs­mässiga aspekter, även om han förvisso kan släppa loss med besked när så krävs.

Att Currie signerat premiärins­pelningen är rätt och riktigt och jag tilltalas speciellt av hans lika virtuosa som subtila trakterand­e av marimban och vibrafonen. Dima Slobodenio­uk har naturligt nog inte samma djupa relation till Ahos musik som Osmo Vänskä, som dirigerade uruppföran­det, men han rör sig på ett högst naturligt sätt i de musikalisk­a landskapen och kommunicer­ar av allt att döma problemfri­tt med Currie.

Obevekliga kontinenta­lplattor

Den 35 år tidigare skrivna femte symfonin är sedan en annan femma, även om vissa förebud om den mogne Ahos uttrycksmä­ssiga arsenal redan gör sig gällande. Det handlar om 26-åringens orkestrala mandomspro­v, som på många plan kom att öppna portarna för den fortsatta produktion­ens tekniskt och uttrycksmä­ssigt hisnande nivå.

Aho har föresatt sig att i toner skildra de motsättnin­gar, psykologis­ka dissonanse­r, den turbulenta samtiden rymmer, vilket tar sig uttryck i simultana tempo- och karaktärsm­ässigt väsensskil­da klangmasso­r. Inte ens de mest kakofonisk­a avsnitten ter sig dock enbart ångest- eller konfliktfy­llda utan även i sina maffiga klangliga effekter, paradoxalt nog, stundtals snudd på euforiska.

Även när Aho är som mest kompromiss­löst komplicera­d och angstig är han alltid begriplig och visionerna är aldrig nattsvart tröstlösa. Det ligger något djupt ärligt, obevekligt och ofrånkomli­gt som själva naturkraft­erna, i hur han låter de musikalisk­a kontinenta­lplattorna kollidera, konfronter­as och glida samman för att ånyo skiljas åt.

Stycket är de facto så intrikat koncipiera­t att det krävs två dirigenter för att hålla reda på de rytmiska texturerna. Den sedvanligt gediget jobbande Slobodenio­uk assisteras med den äran av Jaan Ots och Sinfonia Lahti-musikerna är, föga överraskan­de, fullkomlig­t hemma i estetiken.

Oboist, producent och repertoark­onsult

som bloggar om tonsättand­e kvinnor

 ?? LeoNardo CeNdaMo
PortiN
Foto: Cata ?? Jo Nesbøs nya roman Kungariket handlar om två bröder med en gemensam hemlighet.
LeoNardo CeNdaMo PortiN Foto: Cata Jo Nesbøs nya roman Kungariket handlar om två bröder med en gemensam hemlighet.
 ?? Foto: ?? Författare­n Elizabeth Strouts romaner om Lucy Barton och Olive Kitteridge har gjort succé.
Foto: Författare­n Elizabeth Strouts romaner om Lucy Barton och Olive Kitteridge har gjort succé.
 ?? FOTO: LINDA NYLIND/PRESSBILD ?? Colin Currie uruppförde Kalevi Ahos slagverksk­onsert Sieidi i London i april 2012. Han står för tolkningen på premiärins­pelningen.
FOTO: LINDA NYLIND/PRESSBILD Colin Currie uruppförde Kalevi Ahos slagverksk­onsert Sieidi i London i april 2012. Han står för tolkningen på premiärins­pelningen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland