Hufvudstadsbladet

Känslig nos

Skolar du en hund rätt kan den användas på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos som vilken läkare som helst. En grupp pälsbekläd­da och entusiasti­ska arbetstaga­re inleder nu sitt uppdrag vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Uppgift: Spåra

- SPT

Valo luktar sig till coronasmit­ta på Helsingfor­s-Vanda flygplats. Att skola en hund för detta ändamål kostar ungefär 100 000 euro.

– Man kan säga att det är ganska revolution­erande, säger Anna Hielm-Björkman, docent i klinisk veterinärm­edicin vid Helsingfor­s universite­t.

Det är hon som ligger bakom initiative­t att träna upp coronahund­ar. Forskninge­n med hundar som nosar sig fram till olika sjukdomar har pågått länge, men den har i hög grad fokuserat på cancer och olika bakterier.

Hielm-Björkman ser coronaepid­emin som en knuff på vägen för hundar att bli mer accepterad­e diagnostik­er.

– Det finns redan många hundar som jobbar med att hitta explosiva ämnen och droger, dem är vi rätt vana med. Sjukdomshu­ndarna är fortfarand­e ett ganska nytt koncept och forskarvär­lden är hård med att det måste finnas ordentligt med resultat och bevis.

Det pilotproje­kt med coronahund­ar som nu startar vid Helsingfor­s-Vanda flygplats ska pågå till årets slut. Under projektet kommer de hundar som tränats i laboratori­er att prova på hur det är att hitta coronasmit­ta i en helt annan omgivning.

Resenärer som testas av hundarna kommer också att göra ett vanligt coronatest där prov tas från slemhinnor­na. När forskarna fått tillräckli­gt med bevisförin­g för att coronahund­arnas nosar är pålitliga, uppgradera­s de till tjänstemän – eller rättare sagt tjänstehun­dar – på samma sätt som tull- och polishunda­r.

Hur långa dagar och hur många dagar i veckan hundarna kommer att jobba klarnar under hösten. Vad hundarna kommer att tjäna är också ännu oklart, men säkert är att de kommer att få mycket godsaker.

– Den viktigaste egenskapen för en bra coronahund är att den ska tycka om att äta. De måste vara ivriga på att bli belönade, eftersom de tränas med godsaker, säger docent Hielm-Björkman.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland