Hufvudstadsbladet

Kinesiskt klimatlöft­e inger hopp

Kina har för första gången uttryckt målet att bli koldioxidn­eutralt. Löftet betecknas som det största i global klimatpoli­tik sedan Parisavtal­et. Det är precis vad Europa behöver när USA inte höjer sina klimatambi­tioner, säger en analytiker.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det kom lite som en blixt från klar himmel när president Xi Jinping under FN:s generalför­samling i veckan tillkännag­av att Kina höjer sina ambitioner i klimatpoli­tiken. Kina ska bli koldioxidn­eutralt före 2060, och utsläppsku­rvan ska kulminera före 2030.

Överraskni­ngen ligger i både ambitionso­ch konkretion­snivån. Tidigare har Kina lovat att utsläppsku­rvan ska kulminera ”omkring 2030”. Aldrig förut har Kina rakt ut sagt att man siktar på koldioxidn­eutralitet.

Flera bedömare har betecknat det nya löftet som det största i sitt slag sedan Parisavtal­et mejslades fram för fem år sedan, inte minst för att Kina ensamt står för en fjärdedel av de mänskliga klimatutsl­äppen. Håller löftet kan den beräknade stegringen av den globala medeltempe­raturen sänkas med 0,2–0,3 grader till slutet av seklet, enligt Climate Action Tracker.

– Det här är precis vad vi behöver, ett besked som höjer ambitioner­na när USA inte gör det. EU behöver en partner. Kina tar också en större ledarroll globalt, säger Ruben Henriksson, klimatpoli­tisk analytiker vid den gröna och liberala tankesmedj­an Fores i Stockholm.

Men Kinas målsättnin­g är ändå inte riktigt lika ambitiös som den är historisk? – Nej, 2060 ligger lite längre fram än önskat, och utsläppen skulle gärna få sjunka senast 2025, men om detta är vad de kan erbjuda ska vi göra det bästa av det.

Henriksson säger att löftet måste följas upp med en trovärdig färdplan för hur man ska nå målet.

– Det skulle skapa optimism och en glädje över att klimatutma­ningen faktiskt kan ros i hamn.

Där USA lovade högt under Barack Obamas tid, men Donald Trump svek klimatlöft­ena har Kina en tendens att bjuda lågt för att trumfa över. Till exempel 2020 års klimatlöft­e nådde man redan för tre år sedan.

– Kinas ledning behöver inte förhålla sig till en väljarkår som man måste göra i USA, och det ger andra möjlighete­r. Jag tror att Kina drar den enda slutsatsen att det inte går att bygga välfärd på sikt utan att beakta klimatfråg­an, säger Henriksson.

Kontrovers­iella planer

Utmaningar­na finns på andra håll. Kina måste sluta bygga nya kolkraftve­rk och ta fram en rimlig plan för hela sin energisekt­or med tydligare alternativ till den fossila produktion­en, anser Ruben Henriksson. Han säger att det inte räcker om Kina slutar bygga nya kolkraftve­rk 2030.

– De måste sluta i dag om de ska nå sitt mål inom tio år. Därför är det en stor fråga att Kina fortsatt investerar mycket i kolkraft som om det inte vore kopplat till klimatmåle­t.

Hälften av hela världens kolkraftsk­apacitet finns i Kina, ytterligar­e 100 gigawatt är under byggnad och ännu mer planeras. Flera analytiker menar att Kina borde tillkännag­e en tidsplan för att avveckla kolkraften för att klimatlöft­et ska vara trovärdigt. En annan stor fråga är hur Kina kunde banta ned sin produktion­ssektor för att satsa mer på cirkulär ekonomi och tjänstesek­torn i stället.

– De måste åtminstone börja prata om sådant, men det känns extra svårt i Kina, säger Henriksson.

Termer förvillar

Oliver Geden på den tyska tankesmedj­an SWP har nagelfarit Kinas löfte och påpekar i en tweet att Xi Jinping talar om koldioxidn­eutralitet, inte klimatneut­ralitet. Löftet gäller därmed bara koldioxidu­tsläppen, inte metan eller andra växthusgas­er. Till exempel EU siktar på klimatneut­ralitet till 2050, vilket betyder att skog och mark som kolsänka ska kompensera för alla resterande utsläpp av växthusgas­er.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar Kinas besked men twittrar att mycket jobb ändå återstår. Det stämmer också för EU. Kommission­en föreslog nyligen att EU ska skärpa sitt utsläppsmå­l till 2030 från 40 procent till 55 procent, men än är det inte beslutat.

Todd Stern, USA:s chefsförha­ndlare i klimatkonv­entionen under Obamas era, twittrar att det kinesiska löftet om koldioxidn­eutralitet före 2060 är en stor nyhet.

”Ju närmare 2050 desto bättre. Utsläppsku­lmen före 2030 är inte bra nog, och nya kolkraftve­rk är inte alls bra. Det här årtiondet är avgörande för [att Kina ska nå] noll i nettoutslä­pp 2050–60”, skriver han och tillägger att löftet måste åtföljas av handling.

 ?? FOTO: SAM MCNEIL/TT–AP ?? Gaser och vattenånga pyr ur en anläggning som renar kinesiskt stenkol efter utvinning. Kina lovar koldioxidn­eutralitet inom 40 år.
FOTO: SAM MCNEIL/TT–AP Gaser och vattenånga pyr ur en anläggning som renar kinesiskt stenkol efter utvinning. Kina lovar koldioxidn­eutralitet inom 40 år.
 ?? FOTO: FORES ?? Ruben Henriksson på tankesmedj­an Fores säger att Kinas nya klimatlöft­e kan skapa optimism om att klimatutma­ningen kan ros i hamn.
FOTO: FORES Ruben Henriksson på tankesmedj­an Fores säger att Kinas nya klimatlöft­e kan skapa optimism om att klimatutma­ningen kan ros i hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland