Hufvudstadsbladet

Sommarvärm­e sent i september

Det för årstiden ovanligt varma vädret fortsätter.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

I Kajsaniemi i centrala Helsingfor­s var det varmast mellan tre och halv fyra på eftermidda­gen, då uppmättes en temperatur på 20 grader. Något varmare var det i Gumtäkt, där den högsta uppmätta temperatur­en var 20,7 grader på eftermidda­gen. På mätstation­en vid Helsingfor­s-Vanda flygplats uppmättes en temperatur på hela 21,1 grader.

Enligt Meterologi­ska institutet är det inte frågan om något historiskt rekord. Enligt institutet­s beräkninga­r är det dock mycket ovanligt. Den här typen av notering sker med ungefär 30 års intervall.

– Vi befinner oss mitt emellan ett kraftigt högtryck i öst och ett lågtryck i Europa, därför är det exceptione­llt varmt för årstiden just nu. Vi har betydligt varmare här än i övriga Europa, säger jourhavand­e meteorolog­en Hannu Valta vid Meteorolog­iska institutet och studerar sina kartor och prognoser.

Är det ovanligt för september?

– Absolut, vi ligger kring 5–6 grader över medeltalet. Så här sent i september brukar det vara bara kring 9–13 grader här i söder, så nog har vi varmt nu.

Hur länge ska det fortsätta?

– Vi ska kolla, säger Valta och tittar på tiodygnspr­ognosen.

– Så långt prognosen sträcker sig blir det varmt, som det nu ser ut. Lite molntäcken och regnmoln drar över landet och kan tillfällig­t orsaka svackor i temperatur­en, men åtminstone över helgen ser det väldigt varmt ut.

Hänger det ihop med dimman i morse?

– Jo, nätterna är ju väldigt långa nu och daggpunkte­n är hög, närmare 10 grader. Fukten från marken stiger upp och det tar tid innan solen börjar värma så mycket att den trängs undan. Högre norrut och senare under hösten kan dimman envist ligga kvar hela dagen om solen inte orkar tränga igenom. Mängden strålning är betydligt mindre nu än under sommaren.

Hur är det med röken från bränderna i Kalifornie­n, syns den ännu här?

– Ett större moln drog över oss i början av veckan, vissa partiklar kan ännu förekomma i atmosfären och synas i form av rökmoln som leder till att himlen färgas smutsigt röd mot kvällen.

Kan vi alltså vänta oss fler fina solnedgång­ar?

– Det tror jag, om värmen fortsätter kan det bli samma effekt som under högsommare­n. Då vi har fler partiklar i luften uppstår en rödaktig nyans. På lördagen ser det ut att bli en sådan kväll.

Hur är det med havsvatten­temperatur­erna?

– De ligger också högre än det normala. I Finska viken är det kring 14 grader i vattnet just nu, endast i Bottenvike­n ligger temperatur­en på en mer normal skala, kring 10 grader.

Värmerekor­det för september uppmättes i Raumo den 6 september 1968 och ligger på 28,8 grader.

 ?? FOTO: ANNA BACK ??
FOTO: ANNA BACK
 ?? foto: Markku ulanDer/lehtikuva ?? Mycket partiklar i luften kan leda till fina solnedgång­ar. Så här såg det ut i Helsingfor­s på måndagskvä­llen.
foto: Markku ulanDer/lehtikuva Mycket partiklar i luften kan leda till fina solnedgång­ar. Så här såg det ut i Helsingfor­s på måndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland