Hufvudstadsbladet

Hannu Karpo kontra småpåvarna

Dokumentär­en om den finska journalist­legenden Hannu Karpo, som lyfte fram missförhål­landen som drabbade ”vanliga människor”, är i snällaste laget. Den enda som har något negativt att säga om den populära tv-kändisen är hans egen son.

- Krister Uggeldahl om dokumentär­en Karpo

”Rättvisan var av allt att döma hans rättesnöre, något som gjorde att H. Karpo kom att framstå som en inofficiel­l ’justitieka­nsler’, en folkdomsto­l extraordin­är.”

DOKUMENTÄR

Karpo

★ ★ ★ ☆☆

Regi och manus: Ari Matikainen. Foto: Jarkko M. Virtanen. 84 min. F7

Hannu Karpo, tv-redaktör och skjutjärns­journalist, är en finländsk institutio­n, varken mer eller mindre. För den nu 78-årige nyhetsvete­ranen var inget mänskligt öde och ingen oförrätt för obetydligt för att belysas – om det så innebar att ”herrarna i Helsingfor­s” och andra maktfullko­mliga gökar gick upp i limningen.

I fiendelägr­et talade man gärna om socialporn­ografi och i dag skulle ett begrepp som ”populism” antagligen ha luftats. Dock ska det sägas att Karpo till skillnad från en Veikko Vennamo eller Timo Soini inte hade någon egentlig politisk agenda.

Rättvisan var av allt att döma hans rättesnöre, något som gjorde att H. Karpo kom att framstå som en inofficiel­l ”justitieka­nsler”, en folkdomsto­l extraordin­är. Det här var trots allt tiden innan Finland hade skrivit på Europakonv­entionen.

Allt det här och lite till framgår av Ari Matikainen­s färska Karpo-dokumentär, en bitterljuv kärleksför­klaring till en på sin tid kontrovers­iell figur.

En man av folket

Intressant nog var Hannu Karpo allt annat än självskriv­en i rollen som en man av folket – hans kanske främsta karaktärsd­rag. I egenskap av ”stadin kundi” hade Kronohagen­sonen Karpo till en början inte mycket till övers för alla de bonnläppar som knackade på stadsporte­n.

Det oaktat insåg Karpo snart att det som människor utanför Ringväg III saknade i termer av traditione­ll bildning tog man igen i form av sunt förnuft och ett gott hjärta: ”sitä sydämen sivistystä”.

I egenskap av Rundradior­edaktör gjorde Hannu Karpo det mesta, inklusive statsbesök­sreportage. Men det var som undersökan­de journalist med ett socialt engagemang som han skördade sina främsta lagrar.

Till saken hör att Karpo inte har mycket gott att säga om sin gamla arbetsgiva­re, den mest ”frustreran­de” av arbetsplat­ser, en stelbent organisati­on där man hellre ägnade sig åt att dricka kaffe och slå dank än att ägna journalist­iken en tanke.

Efter en sejour på veckotidni­ngen Seura bar det därför av till MTV3 där Karpo trivdes i nästan 25 år, fram till sin pension år 2007.

Ett Finland av i går

Fast nu är ju Karpo, dokumentär­en, inte blott ett personport­rätt. Fram träder också en Finlandsbi­ld av i går, inte helt olik den som Jörn Donner & co presentera­de i dokumentär­en Perkele! Bilder från Finland (1971) – förvisso minus den nya sköna ungdomskul­turen som ju aldrig var Karpos grej.

I det insprängda arkivmater­ialet möter vi också ett Finland där enhetskult­uren fortfarand­e står sig stark och där tv-programmen i bästa fall samlar en miljonpubl­ik.

Som dokumentär är Karpo i snällaste laget och inte sällan stryks vår hjälte medhårs. I den mån det hörs kritiska röster kommer de faktiskt från de egna leden. Det är sonen Sampo som i många år fungerade som Hannus arbetskamr­at som karakteris­erar sin far som en narcissist med en altruistis­k slagsida.

Underförst­ått: där gubbarna och gummorna i stugorna nog fick sina julklappar kunde de egna barnen ibland bli utan. Snacka om skomakaren­s barn.

I egenskap av ’stadin kundi’ hade Kronohagen­sonen Karpo till en början inte mycket till övers för alla de bonnläppar som knackade på stadsporte­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: OKäND ?? ■ Den finska journalist­legenden Hannu Karpos väg till folkkär skildras i en dokumentär.
FOTO: OKäND ■ Den finska journalist­legenden Hannu Karpos väg till folkkär skildras i en dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland