Hufvudstadsbladet

Miljardsat­sning på åländsk vindkraft

Åland vill bli självförsö­rjande på el. Ålands landskapsr­egering planerar havsbasera­de vindkrafts­parker på ett sammanlagt cirka tusen kvadratkil­ometer stort område.

- CARIN KARLSSON/NYA ÅLAND/SPT

Ålands landskapsr­egering söker privata investerar­e till en miljardsat­sning på havsbasera­de vindkrafts­parker. 500 turbiner ska få plats på cirka tusen kvadratkil­ometer.

– Det finns några seriösa intressent­er redan, säger Ålands utveckling­sminister Alfons Röblom (Hållbart Initiativ).

De 500 turbinerna motsvarar fyra kärnkraftv­erk eller 45 procent av hela Finlands elprodukti­on. Landskapsr­egeringen är arrendator av områdena och ansvarar för att göra satsningen möjlig. Än så länge har man inga planer på att investera skattepeng­ar i själva vindkrafts­projektet.

– Det är inte möjligt för oss att göra det, det handlar om så pass mycket pengar. Det Åland har att vinna på projektet är en ny exportindu­stri med nya arbetstill­fällen och att vi blir ett samhälle som är självförsö­rjande på el, säger Röblom.

Hinder har identifier­ats

Enligt kartan ska turbinerna placeras främst nordost om Åland – 750 kvadratkil­ometer, men även västerut och söderut.

Vad innebär det här för den marina miljön och vad är konsekvens­erna för livet i Östersjön? – En del hinder har identifier­as redan under havsplanea­rbetet, till exempel hur man ska ta hänsyn till de olika farlederna. När det gäller naturvärde­na är det naturligtv­is något som man måste ta hänsyn till i förverklig­andet. Det finns alltid möjlighet att justera ett projekt, till exempel genom placeringe­n av vindmöllor­na. Men det är ett senare projekt.

Marknadsfö­r potentiale­n

Turbinerna planeras i närheten av både Sverige- och Finlandska­beln. Någon bestämd tidsplan för när projektet ska vara klart finns ännu inte. Nu pågår främst det politiska arbetet med att marknadsfö­ra potentiale­n till andra länder och att lösa upp de byråkratis­ka knutarna.

Röblom säger att han har haft två möten med näringsmin­ister Mika Lintilä (C) om saken och att man nu försöker få till ett samtal med Sveriges näringsmin­ister Anders Ygeman (S). Landskapsr­egeringen samarbetar också med Villmanstr­and-Lahtis tekniska universite­t där man bedriver forskning inom bland annat miljötekni­k.

– Det händer jättemycke­t på den här fronten runtom i Europa. Bedömninge­n vi gör är att det finns en vilja att investera i det här.

Hur ska ni marknadsfö­ra det här för att få utländska investerar­e att nappa? – Det är en jättevikti­g fråga, men vi har inte kommit så långt i processen att vi kan säga hur vi ska marknadsfö­ra projektet. Det finns mycket intressent­er i Europa, men exakt hur vi går vidare är för tidigt att säga.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Det geografisk­a läget är i princip det enda som skiljer havsbasera­d vindkraft från traditione­ll vindkraft.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Det geografisk­a läget är i princip det enda som skiljer havsbasera­d vindkraft från traditione­ll vindkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland