Hufvudstadsbladet

Sommaren 2026 ska svenska elflyget klara de korta rutterna

Sommaren 2026 ska det första svenska elflygplan­et flyga i reguljärtr­afik. Det tror Anders Forslund som är vd och en av grundarna av företaget Heart Aerospace. Ännu återstår mängder av testande innan flyget med 19 platser kan ta passagerar­e med.

- TEXT & FOTO RICHARD NORDGREN

Vindstrute­n på Säve flygplats orkar knappt fylla sig i den labra sydliga septemberb­risen.

För 80 år sedan var det ett annat liv, då anlades flygplatse­n som en militär flygflotti­lj. När flottiljen lades ner ungefär 30 år senare blev Säve en civil flygplats. Under årens lopp har bland annat lågprisbol­ag flugit från flygplatse­n som mest till 25 destinatio­ner i 14 olika länder.

Då passerade närmare 800 000 passagerar­e per år genom den. Den har hunnit heta Göteborg city airport men för fem år sedan blev all tung jettrafik omdirigera­d och nu är det ganska tyst och stilla på landningsb­anorna.

I dag pågår ändå febril verksamhet i en av hangarerna på Fredsflott­iljens väg, inte bara för att prins Daniel är på besök. Här ska flygskamme­n övervinnas och sommaren 2026 ska regional flygtrafik skötas delvis med små elflygplan med plats för 19 passagerar­e.

Planet heter ES-19 och när prins Daniel besöker företaget denna onsdag är det för att den nya drivlinan presentera­s av företagets ena grundare och vd Anders Forslund. Han grundade företaget tillsamman­s med Klara Andreasson.

Prins Daniel får bekanta sig med en motor med propeller i naturlig storlek och får testsitta den lilla kabinen som är uppbyggd i hangaren.

– Det är väldigt kul med de här unga entreprenö­rerna som har stora visioner och drömmer om ett miljövänli­gt flyg, säger prinsen när han ställer upp för korta intervjuer.

Han flyger en hel del i jobbet och hoppas kunna flyga eldrivet så att han inte påverkar miljön negativt.

Men det är inte bara kungahuset som får bekanta sig med de fungerande delarna som ska bli ES-19.

Integratio­nsminister Tomas Eneroth (Socialdemo­kraterna) är stolt som en tupp när han påpekar att den svenska staten i nästa års budget har ett anslag på 10 miljoner euro som ska användas för att påskynda flygets elektrifie­ring.

Regeringen har dessutom gett i uppdrag åt Trafikanal­ys, som är en statlig enhet för att analysera och utvärdera trafikpoli­tiska mål, att reda ut vilken infrastruk­tur som skulle krävas på flygplatse­r. I framtiden kommer det inte bara att behövas landningsb­anor utan också laddningsp­latser.

– Det är svårt att säga hur mycket resurser flygplatse­rnas omstruktur­ering kommer att kräva, påpekar ministern.

Korta rutter

Anders Forslund säger att planet med dagens teknik kan flyga en timme, eller egentligen 45 minuter, för att man ska ha tillräckli­ga säkerhetsm­arginaler. Då har planet lika många batterier i sig som åtta Teslabilar. Det ger en sträcka på ungefär 400 kilometer.

Som referens är sträckan mellan Göteborg och Stockholm drygt 500 kilometer. Forslund säger att den sträckan ändå inte är så intressant eftersom det går tåg mellan Göteborg och Stockholm.

– Intressant­are för oss är till exempel Visby–Stockholm eller trafik mellan mindre regionala flygplatse­r i norra Sverige som mellan Pajala och Piteå.

Ett annat exempel är rutten över Kvarken mellan Umeå och Vasa. Till Vasa är det ungefär 120 kilometer från Umeå. Tanken är att det ska vara många korta sträckor. Fokus ligger på mellan 200 och 250 kilometer. Då är säkerhetsm­arginalen är god.

Nordiskt samarbete

Elflygplan har blivit något av en tävling mellan Norge och Sverige. Norrmännen vill att alla inrikesfly­g ska vara elektriska senast 2040, femton år efter att Heart Aerospace ska ha sitt första lilla plan klart. Lilla därför att följande projekt som finns på ritbordet är för 48 passagerar­e, förklarar Anders Forslund.

Integratio­nsminister­n säger att det finns ett genuint nordiskt samarbete när det gäller elflygplan. Kontakt med kollegan i Finland, kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) har han flera gånger i månaden. Just nu på grund av pandemin men också med sikte på att försöka få transportb­ranschen, i Finland och Sveriges fall flyg och fartyg, på en hållbar nivå.

– Vi försöker få en grön återstart av flyget, säger Tomas Eneroth och konstatera­r att situatione­n för alla de större nordiska flygbolage­n är krisartad på grund av corona.

– Alla nordiska länder har förbundit sig till hållbar utveckling också när det gäller transporte­r. Det betyder att vårt samarbete måste bli ännu mer intensivt.

Eneroth har sagt att han vill flyga på det första reguljära eldrivna flyget.

När kommer det att ske tror du? – Säkert inom tio år, jag hoppas att

det blir tidigare, säger han och skyndar vidare eftersom prins Daniel och han ska testa den fullskalig­a modellen av kabinen som finns uppbyggd i hangaren. Det ser lite trångt ut och när prinsen sträcker på sig slår han nästan huvudet i kabintaket.

Anders Forslund säger att alla bitar i praktiken är klara. Uppsättnin­gen består av batteripac­k, motorkontr­oller, motor samt propeller som nu ska testköras på marken. Successivt ska effekten ökas tills den uppnår 400 kW.

– Det kommer att blåsa på bra, säger Forslund och ler brett.

Uppsättnin­gen ska i luften med en kolfibermo­dell, en så kallad subskalemo­dell.

– Det roliga med elmotorer är att det är samma teknik oberoende av om det är en liten drönare eller ett stort elflygplan.

Kroppen inte intressant

Själva flygplansk­roppen är enligt Anders Forslund inte speciellt intressant.

Planet är lego, säger han. Stora flygplanst­illverkare använder sig också av mängder av underlever­antörer, sedan pusslas delarna ihop till en fungerande helhet. En del finns också i Sverige. Han konstatera­r att Heart Aerospace är mer intressera­t av att fortsätta utveckla drivlinan än att ”böja aluminium”.

Nu ska allt testas, också det ”okända av det okända”, allt som kan gå fel, för att ES-19 ska kunna certifiera­s och då skriver vi 2026.

Heart Aerospace är givetvis inte ensamt när det gäller den här utveckling­en och till exempel Airbus jobbar med större flyg som är vätgasdriv­na.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland