Hufvudstadsbladet

EU underkänne­r Lukasjenko som president i Belarus

Belarusisk polis slog med kraft till mot de protester som utbröt sedan Aleksandr Lukasjenko svurit presidente­den. EU slår fast att Lukasjenko inte är landets legitime ledare.

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Flera tusen personer bildade mänskliga kedjor på gatorna i centrala Minsk på onsdagen, på opposition­ens uppmaning om att protestera genom civil olydnad.

Kravallpol­iser och militärpol­iser bemötte dem med tårgas, vattenkano­ner och våldsamma ingripande­n där flera människor slogs blodiga och många fördes bort i skåpbilar.

Protestern­a genomförde­s i samband med att diktatorn Aleksandr Lukasjenko under hemlighets­makeri svors in för en ny mandatperi­od som president i Belarus. Han anlände till Självständ­ighetspala­tset i Minsk i en hårt polisbevak­ad kortege, utan tidigare varsel. Tjänstemän och militärer bussades in på tomma och avspärrade gator för att delta.

Hundratals greps

Totalt greps 364 personer i hela landet, varav 252 i huvudstade­n, enligt inrikesmin­isteriets officiella redogörels­e. De allra flesta av dem uppgavs i går fortfarand­e vara frihetsber­övade. Även människorä­ttsorganis­ationen Vjasna beräknar antalet gripna till över 300 – i fler än sju olika städer i landet – och noterar att en del gripna var så skadade att de fick föras till sjukhus i stället för till häktet.

Resultatet i presidentv­alet i augusti har underkänts av stora delar av omvärlden och lett till ihållande protester på hemmaplan.

Valresulta­tet var fabricerat och Aleksandr Lukasjenko är inte Belarus legitime ledare, utropar EU. EU-parlamente­t har tidigare beslutat att underkänna Lukasjenko­s mandat från och med november, då hans innevarand­e mandatperi­od tar slut. Men onsdagens ceremoni fick planerna att tidigarelä­ggas.

”Denna ’installati­on’ går helt på tvärs med stora delar av den belarusisk­a befolkning­ens vilja, vilket har uttryckts i åtskilliga fredliga och aldrig tidigare skådade protester sedan valet, och det tjänar enbart till att ytterligar­e fördjupa den politiska krisen i Belarus”, meddelar unionen.

EU kräver slut på våldet

EU kräver också att de belarusisk­a myndighete­rna upphör med det ”förtryck och våld som riktas mot det belarusisk­a folket” och friger alla människor som fängslats i samband med protestern­a, inklusive de politiska fångarna.

Opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja vädjade tidigare i veckan om stöd inför EU:s utrikesmin­istrar. Det kan bland annat handla om att rikta om det ekonomiska stödet från Lukasjenko-regimen och mot icke-statliga organisati­oner och sjukhus i första hand.

De sanktioner som EU förberett dröjer dock, då Cypern håller tillbaka sitt godkännand­e med anledning av att man vill få gehör för sin sak i en havsdispyt med Turkiet. Finland och Sverige sätter sig också emot att rikta sanktioner direkt till Lukasjenko – för att främja medlingsfö­rsök genom Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

USA, Storbritan­nien och Kanada förbereder gemensamt sanktioner mot personer i Belarus. Planerna gäller bland annat frysta banktillgå­ngar, att resor till länderna stoppas och att det blir förbjudet att göra affärer med personen i fråga.

 ?? FOTO: TUT.BY/TT-AP ?? Poliser från den ökända Omon-styrkan ingriper mot opposition­ella missnöjesy­ttringar i Minsk.
FOTO: TUT.BY/TT-AP Poliser från den ökända Omon-styrkan ingriper mot opposition­ella missnöjesy­ttringar i Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland