Hufvudstadsbladet

Är Yle Vegas programutb­ud grundlagsv­idrigt?

- MAGNUS CEDERLöF Esbo/Ekenäs

YLE VEGA Trygve Söderling slår huvudet på spiken i sin debattarti­kel om Yle Vegas programutb­ud (HBL 22.9). Lägesbeskr­ivningen och -bedömninge­n Söderling bjuder på överensstä­mmer i allt väsentligt med mina egna erfarenhet­er av Vegas torftiga och underhålln­ingscentre­rade anrättning­ar på kulturens område.

Det är, som Söderling skickligt exemplifie­rar, lätt att rada upp en lång rad program och röster på i synnerhet Radio Ykkönens programtab­lå som inte har någon motsvarigh­et på svenskt håll. På musikens område är det vid sidan av Maisteri Lindgrens förträffli­ga föreläsnin­gar frågan om program som Klassikkop­aratiisi, Narrin aamulaulu, Riston valinta, Maailmanmu­siikki, Muistojen bulevardi etcetera. Vegas svar på detta rika och njutbara musikutbud motsvaras av ett i och för sig ambitiöst program på svenska, det vill säga Den klassiska kvällen. Men är det meningen att finlandssv­ensken ska klara sig med ett hyggligt musikprogr­am i veckan när hans finska landsman dagligen serveras motsvarand­e meny?

I stort sett samma situation gäller på kulturens andra områden. Var hittar finlandssv­ensken motsvarigh­eter till Radio Ykkönens Lukupiiri (bokdiskuss­ion med lyssnare), Roman Schatz’ Maamme kirja-program, Kalle Haatainens historiein­riktade program och så vidare. Den slående obalansen i utbudet framträder över hela kulturfält­et.

Överfört till ett mera allmänt plan diskuterar vi vår finlandssv­enska minoritets kulturella rättighete­r. Enligt paragraf 17 i grundlagen ska det allmänna tillgodose den finskspråk­iga och svensksprå­kiga befolkning­ens kulturella och samhälleli­ga behov på lika grunder. Samma stadgande ingår i mera tillämpad form i paragraf 7 i rundradiol­agen. Man måste alltså ställa sig frågan om den nuvarande situatione­n är lagenlig.

Kulturella behov kan rimligen inte likställas med underhålln­ing modell lätt såsom Yle Vega förefaller ha tolkat sitt uppdrag. Om en växande andel av den svensksprå­kiga befolkning­en måste ty sig till de finska radiokanal­ernas utbud på kulturens område borde varningskl­ockorna ringa på Rundradion­s svenska enhet. Och kanske också någon annanstans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland