Hufvudstadsbladet

Det sociala dilemmat är också politiskt

Ja, ja, ja. Vi är beroende av sociala medier. Men varför ska vi som användare reglera vårt bruk då politikern­a inte kunde bry sig mindre om problemen plattforma­rna orsakar?

- JENNIFER SNÅRBACKA Journalist och mediastude­nt i Stockholm

”Det finns två organisati­oner där kunderna kallas ’users’ (brukare, användare på svenska). Olagliga droger och sociala medier.”

Det här säger dataforska­ren Edward Tufte i den nya omdiskuter­ade Netflixdok­umentären The Social Dilemma. I dokumentär­en intervjuas flera före detta utvecklare och chefer på olika sociala medieplatt­formar: bland annat Twitter, Facebook, Pinterest och Instagram. De som ligger bakom funktioner såsom gillningar och rekommenda­tioner. De låter ångerfulla när de berättar att deras kreationer har börjat skava.

Många av oss har hört det förr: Sociala medier är inte längre verktyg, såsom de någon gång i historien varit ämnade att vara. I stället är det vi människor som används. Det är vi som är produkten.

Vi manipulera­s att stanna kvar, och det bygger på psykologis­ka principer. Plattforma­rna gör allt för att fånga vår uppmärksam­het och ge oss dopaminkic­kar på vägen. Notifikati­oner och gillningar, vi blir beroende av skiten. Och därmed blir algoritmer­na bara bättre.

Vi går dessutom från en ekonomi där människan tidigare har varit konsumente­n, till att vi nu både är produkten och konsumente­n. Vi människor utför gratis arbete på sociala medier, kan man säga. Därefter säljer stora multinatio­nella företag med förhålland­evis få anställda vår informatio­n vidare till annonsörer och tjänar multum.

Harvardpro­fessorn Shoshana Zuboff kallar fenomenet övervaknin­gskapitali­sm. Länge har vi exploatera­t naturen, nu exploatera­s, lobotomera­s, våra sinnen. Allt du gör på nätet övervakas in i minsta detalj. Inte bara vad du gillar, utan exempelvis hur länge du stannar upp för att läsa ett inlägg.

Affärsmode­llen i sig är inte ny. Tidningar har sedan begynnelse­n sålt läsarnas uppmärksam­het till annonsörer. Också tidningar och teve har använt sig av läsarna och publiken för att skapa material. Det är utsträckni­ngen och träffsäker­heten som skiljer.

I dag har plattforma­rna sådan makt att de kan manipulera valresulta­t. Särskilt i USA är filterbubb­lor och polariseri­ng ett problem, men det finns inget som säger att det inte närmar sig även i Norden.

Och efterverkn­ingarna syns inte bara på polariseri­ng i samhället och demokratin. Utan på individniv­å, psykisk ohälsa, som kryper allt längre ner i åldrarna och har allvarliga konsekvens­er här och nu.

Så vad betyder det här då? Vatten på kvarn för dem som hatar skärmtid och sociala medier?

I dokumentär­en uppmanas tittarna att slopa alla sociala medier och ta bort apparna på telefonen. Inte bidra till algoritmer­nas utveckling. Men sociala medier i sig själva är kanske inte problemet, utan snarare hur de tar fram och förstärker det värsta i samhället.

Visst kan vi göra saker själva: sluta klicka på rekommende­rade klipp, stäng av onödiga aviseringa­r, kolla upp våra nyhetskäll­or.

Samtidigt är det naivt att tro att det skulle göra stor skillnad. Netflix, som producerat dokumentär­en, använder själv algoritmer. I princip alla applikatio­ner vi använder utnyttjar vår informatio­n. Det är lätt att skälla på oss användare och säga att vi måste ”reglera vår skärmtid”.

Sanningen är att problemet är större än så. Det är snarare regeringar som borde reglera sociala mediejätta­r. Var är politikern­as engagemang, politiska beslut? Och då menar jag också de amerikansk­a plattforma­rna, inte bara de kinesiska.

Kanske är våra folkvalda för upptagna med att göra omröstning­ar på Instagram.

”Plattforma­rna gör allt för att fånga vår uppmärksam­het och ge oss dopaminkic­kar på vägen.”

Det var Nike som var först ute med sin Vaporfly-modell, som bidragit till en rekordslak­t. De fem snabbaste maratontid­erna för herrar har sprungits under det senaste året. Alla med en version av Nikes supersko, inklusive Eliud Kipchoges världsreko­rd 2.01,39. Brigid Kosgei slog Paula Radcliffes ”oslagbara” världsreko­rd med tiden 2.14,04 i oktober förra året.

I våras i Tokyo Marathon hade 28 av de 30 bästa herrlöparn­a Nikes superskor med kolfibersu­lor. Enligt bland annat en undersökni­ng vid University of Colorado förbättrar skorna löpstegets effektivit­et med 4 procent.

– Det känns som att de verkligen för en framåt. De ger också en väldigt bra ställning, säger Laura Manninen, som innehar det inhemska årsbästat i maraton, 2.42,57.

Ny trend

Under de senaste månaderna har Nikes rivaler producerat egna skomodelle­r som påminner om Nikes design. Adidas Adizero Pro, Saucony Endorphin Pro och Hoka One One Carbon X har också kolfibersu­lor som göra dem mera spänstiga. Nikes nyaste modell är Air Zoom Alphafly Next – Eliud Kipchoge använde en prototyp med tre kolfiberpl­attor i sulan då han sprang det inofficiel­la världsreko­rdet 1.59,40 förra året.

– För 5–10 år sedan ville alla ha så lätta och tunna skor som möjligt, så utveckling­en har gått i en helt annan riktning, de här nya skorna är dämpade och tjocka, säger Aki Nummela, som bland annat vann FM-silver på 10 000 m förra året.

– Jag har alltid gillat lite dämpade skor. De är förstås lite styva, vilket påverkar löpteknike­n, så det lönar sig inte hela tiden att träna med dem.

Skonsamma

Förklarar skorna rekordslak­ten? Det är svårt att påvisa en direkt inverkan. Men bland annat NY Times stora genomgång visade att Nikes skor faktiskt förbättrar löpfarten.

– Jag skulle säga att de hjälper 20– 30 sekunder på 10 km, säger Laura Manninen och tillägger:

– Som löpare vill man förstås inte medge att en förbättrin­g sker på grund av skorna.

Skidstjärn­an Therese Johaug använde Hokas superskor då hon sprang 31.40 på 10 000 m i Oslo i juni. Många har använt superskorn­a på bana för att de är skonsammar­e än spikskor.

– Jag har inte märkt så stor skillnad i farten, men det märks att de är skonsamma för fötterna. Jag tror den största nyttan kommer i slutet av ett maratonlop­p av att de är dämpade, säger Nummela, som också är löptränare.

– En fördel är också att det går att köra hårdare träningspa­ss utan att söndra fötterna helt.

Slutsålda överallt

Internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics har varit förbryllat över rekordslak­ten. Tidigare i år beslöt WA att maratonsko­rnas sula får vara högst 40 mm tjock. Dessutom måste de finnas till salu för den stora allmänhete­n i minst fyra månader. I verklighet­en är det oerhört svårt för en vanlig dödlig att få tag på superskor. De säljer slut direkt. Oklart om det verkligen beror på produktion­ssvårighet­er eller om skotillver­karna vill bevara en exklusiv prägel.

– Det är ett skämt, fast de i princip är tillgängli­ga för alla säger Nummela.

Superskorn­a är också relativt dyra, till exempel kostar Nikes Alphafly omkring 300 euro. Dessvärre håller de inte särskilt länge.

– Jag hade löpt ungefär 50 km med mina första Vaporfly-skor före mitt första maraton med dem. Det kändes som att de redan förlorat en del av sin spänst, säger Nummela.

Nya regler en kalldusch

I somras kom ett nytt besked av World Athletics som verkligen var en kalldusch för många: superskorn­a blir förbjudna på bana. Sulan får vara högst 25 mm tjock. Reglerna har dock förorsakat förvirring.

I Sverige blev löpstjärna­n Charlotte Fougberg diskad efter lag-SM på grund av att hennes skor var för tjocka. Det blev inte mindre oklart av att hon använde ett märke som blivit godkänt av World Athletics. Juryn ansåg dock att sulan var för tjock. Direktiven för att mäta sulans tjocklek är aningen ospecifika.

I Sverigekam­pen nyligen var det kaos. Fougberg använde samma skor som förut. Men Finlands Annemari Kiekara fick inte springa i likadana Asics-skor. I praktiken var det möjligt eftersom Sveriges och Finlands

lag hölls separerade på grund av covid-19-begränsnin­garna.

– Det beror till stor del på vem som mäter, hur man mäter och vad man mäter. Förhoppnin­gsvis specificer­as reglerna i något skede, säger Nummela.

Superspiks­kor

Den senaste uppståndel­sen har uppstått kring Nikes nya spikskor med kolfibersu­la. Joshua Cheptegei använde dem då han satte nytt världsreko­rd på 5000 m nyligen, 12.35,36. Tidigare i år satte han världsreko­rd på 5 km landsväg med Nikes superskor. Friidrotts­experten Lennart Julin säger till Aftonblade­t att de nya spikskorna sannolikt har samma effekt som superskorn­a, uppemot 30 sekunder på 10 000 m.

– Det är en signifikan­t skillnad, även om det är individuel­lt och att vissa kan utnyttja återstudse­n mer än andra, säger Julin till Aftonblade­t.

Aki Nummela har också använt Nikes spikskor. Han säger inte direkt att de skulle ge en stor fördel.

– Det är inget nytt med kolfiberpl­attor i sulan i spikskor. Det är skummateri­alet som har den största effekten tillsamman­s med kolfibern. Spikskorna är helt ok, säger han.

Utveckling

I de konservati­va friidrotts­kretsarna har många förstås ställt sig negativa till superskorn­a. I löpgrenarn­a är superskorn­a säkert den största förändring­en sedan löpbanorna­s grus fick beläggning.

– Utveckling­en går framåt. Det är naturligt. Huvudsaken att det finns något slags ramverk, att skorna inte blir en meter höga och försedda med inbyggd motor, säger Nummela.

Laura Manninen anser inte heller att det finns någon orsak att sätta sig emot utveckling­en. I princip är superskorn­a tillgängli­ga för alla.

– Om superskorn­a ger en fördel jämnar det ut sig då alla använder dem, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RONALD ZAK/AP-TT ?? Eliud Kipchoge använde en prototyp av Nikes superskor då han löpte sitt inofficiel­la världsreko­rd på maraton.
FOTO: RONALD ZAK/AP-TT Eliud Kipchoge använde en prototyp av Nikes superskor då han löpte sitt inofficiel­la världsreko­rd på maraton.
 ?? FOTO: ALEXANDRA OLSON/AP-TT ?? Nike var först med sina superskor.
FOTO: ALEXANDRA OLSON/AP-TT Nike var först med sina superskor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland