Hufvudstadsbladet

De är inte riktigt kloka, ryssarna

Why don’t you just die är en blodig svart komedi med sorglöst pervertera­d galghumor. Visuellt är det rikt och generöst och i termer av berättarte­kniska finter ett veritabelt ymnighetsh­orn. Skitkul, men inte för alla!

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KOMEDI/DRAMA/THRILLER

Why don’t you just die

★★★★☆

Regi och manus: Kirill Sokolov. Foto: Dmitry Ulyukaev. I rollerna: Alexander Kuznetsov, Vitali Khayev, Evgeniya Kregzhde. 98 min. F18

Ingen har sagt att det skulle vara lätt att för första gången konfronter­as med en potentiell svärfar. Å andra sidan, jämfört med ryska Matvej (Alexander Kuznetsov) har de flesta kommit lätt undan.

Talande är att killen ringer på dörrklocka­n med en hammare i högsta hugg, med mord i blicken. Ja, det vill säga tills det framgår att pappa Andrej (Vitali Khayev), en minst sagt skräckinja­gande gestalt, inte är ensam hemma.

Han har sällskap av sin hustru (Yelena Shevchenko) som vänligt undrar ifall Matvej vill ha kaffe eller te? Andrej, den härdade polismanne­n, är betydligt mera reserverad och sedan är det endast en tidsfråga innan han anar oråd och hagelbössa­n åker fram. Råkurr!

Så har Kirill Sokolov, regissören och manusförfa­ttaren bakom Why don’t you just die (Papa, sdohni), presentera­t sig. Och det är ett presentkor­t som heter duga, en film som befinner sig på solårs avstånd från den tunga, meditativa ryska filmtradit­ionen.

Här får Tarkovskij et consortes stryka på foten till förmån för helt andra influenser, såsom den unge Quentin Tarantino och Peter Jackson junior, kanske med ett stänk Danny Boyle och Trainspott­ing därtill.

I klartext: slutresult­atet är inte så lite blodigt och till det kommer blinkninga­r och slängar som stavar till svart komedi och sorglöst pervertera­d galghumor.

Ett smärre fyrverkeri

Men med det inte sagt att Sokolov skulle vara blott valpig och oborstad, berättarmä­ssigt prepuberta­l (som så många kolleger i de här kvarteren). Visuellt är filmen rik och generös och i termer av berättarte­kniska finter är detta ett veritabelt ymnighetsh­orn.

Knappast blir det sämre av att Sokolov med jämna mellanrum backar bandet och fördjupar historien och karaktärer­na. I det skedet kommer även dottern Olya (Evgeniya Kregzhde) liksom Andrejs poliskolle­ga Jevgenij (Mikhail Gorevoy) in i bilden – vilket gör att det om möjligt blir ännu stökigare.

Och trots att det är lätt att spåra Kirill Sokolovs förebilder är detta till syvende och sist en mycket rysk film. Förutom att korruption­en antar intergalak­tiska proportion­er – såväl på det personliga som på det polisiära planet – är inramninge­n även i övrigt lokal (och lite old school).

När Andrej klipper till Matvej med en tv-apparat är det fråga om en tjock-tv som garanterat gör ont. Och när Andrej sedan ska dra efter andan sitter det bra med en tugga prickig korv.

Filmens soundtrack är ett stycke för sig: en mix av spagettivä­sterntongå­ngar och schlagerör­hängen med Alla Pugatjova-vibbar. Skitkul, inte för var smak.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■
Alexander Kuznetsov är en ung man som försöker ta livet av sin svärfar.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Alexander Kuznetsov är en ung man som försöker ta livet av sin svärfar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland