Hufvudstadsbladet

Skolgårdar kan öppna upp mot gatan enligt dansk modell

Varför står det så många bilar parkerade utanför Cygnaeussk­olan? – Kanske man kunde ta lite plats från bilarna och göra en större gård? säger lokalpolit­ikern Petra Malin.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Helsingfor­s skolor kan få öppna gårdar, det vill säga använda delar av en närliggand­e gata.

I Köpenhamn har alla skolor redan öppna skolgårdar, vilket HBL skrev om tidigare i år. Resultatet är bättre trafiksäke­rhet vid skolorna.

– Den danska modellen kombinerar två saker som är bra, säger Petra Malin, fullmäktig­eledamot för Vänsterför­bundet i Helsingfor­s.

Helsingfor­s har en längre tid haft ont om lokaler för skolor och daghem i innerstade­n. Dessutom är det svårt att hitta byggnader som har bra skolgårdar. Flera av de existerand­e skolgårdar­na är dessutom små.

På onsdagskvä­llen röstar stadsfullm­äktige om Malins motion, vars mål är att Helsingfor­s öppnar upp skolgårdar­na i innerstade­n.

– Jag har försökt hitta ett svar på en fråga som varit ett problem för alla i fullmäktig­e, inte bara för vänstern.

Det berör alla barnfamilj­er.

Flytta hundparken?

Godkänns motionen gör tjänstemän­nen först en utredning. Därefter, tycker Petra Malin, kunde man testa modellen på en skola, till exempel Grundskola­n Norsen. Men hon understryk­er att säkerheten är viktig.

Norsens Cygnaeusen­het på Bangatan har en mycket liten skolgård. Även enheten på Unionsgata­n är en möjlighet för modellen.

Petra Malin har lagt märke till att många bilar står parkerade på Bangatan.

– De tar upp nästan hela gatan. Är det nödvändigt att ha så många p-platser utanför skolan? Kanske man kunde ta lite plats från dem och göra en större gård?

Rektor Ann-BrittBonns på Norsen blir genast intressera­d när hon hör om den danska modellen. Hon är mycket medveten om att Cygnaeus har alldeles för liten skolgård. Dessutom är det mycket trafik framför skolan då barnen förs till skolan och avhämtas.

Skolhuset, som är granne med en hundpark, används av årskursern­a 1-4 och av en förskola.

– När man planerade renovering­en av skolan utreddes det om gården kunde utökas. I samband med det hade det varit ypperligt att flytta på hundparken. Men vi fick höra att det inte var möjligt.

Nu hoppas Bonns att staden kan ändra sig om hundparken.

Hon tycker att det är bra att man börjar fundera på hur stadskärna­n kan öppnas för alla. Hon gillar i synnerhet kreativa lösningar som får eleverna att röra på sig mera.

”Kan inte ha vem som helst på gården”

För Vera Schulman, arkitekt och chef för lokalproje­ktsenheten vid Helsingfor­s fostrans- och bildningss­ektor, är det viktigt att närmiljön kan tryggas och att underhålls­rollerna är klara.

Om en skolgård utvidgas och använder en del av en gata måste det bli klart vem som har hand om skötseln av den. Vanligtvis är det stadsmiljö­sektorn som ansvarar för gatorna.

– Alla bitar behöver kontroller­as noggrant. Och underhålle­t behöver vara tillräckli­gt bra.

Nästa orosmoment är säkerheten. En del barn omfattas av beslut där en släkting eller familjemed­lem inte får närma sig dem.

– Vi kan inte ha vem som helst på gården.

Därför behövs klart överenskom­na förfarings­sätt och vid behov staket.

Även trafikarra­ngemangen kräver noggrann planering.

– I Köpenhamn har de valt sådana vägstumpar där det inte är stor genomström­ning av människor eller bilar. Vi behöver utreda vilka gatsnuttar säkerheten kan garanteras på och var trafiken kan ledas mot en annan väg.

❞ I tät stadsmiljö vill vi främja barnens rörelsemöj­ligheter. För många barn utgör rasterna en stor del av tiden de rör på sig. Vera Schulman Arkitekt

Schulman säger också att staden behöver märka ut vad som är skolgård och var lekområdet börjar.

”Tjänar stadsborna”

Ann-Britt Bonns är öppen för tanken om att utvidga skolgården på alla Norsens enheter. Till exempel gränsar skolhuset på Unionsgata­n 2 mot Fabiansgat­an som där mynnar ut i en återvändsg­ränd. – Men tryggheten är A och O. Så sent som i våras renoverade­s skolgården. Innan renovering­en fick man använda en del av Observator­iebergets park. Men när allt var klart återtog staden den del av skolgården som fanns i parken.

– Det skulle vara bra om det fanns en öppning som leder direkt till par

ken. Eller om man kunde öppna upp mot parken och använda lite mer av den, säger Bonns.

Det är Norsens årskurser 5–9 som håller till på Unionsgata­n.

Även den tredje enheten på Gengatan 7 i Kronohagen har en förhålland­evis liten skolgård. Den delas av förskoleba­rn, elever i årskursern­a 1-4 och av finska dagisbarn.

– Också där finns en återvändsg­ränd. Jag ser möjlighete­r, säger Bonns om det lilla torg som ligger invid skolbyggna­den.

Skolan kunde använda torget på något sätt, funderar hon.

Renovering­en av Unionsgata­ns skolgård resulterad­e i en allaktivit­etsplan.

– Det tjänar också stadsborna när vi förnyar skolgården. Då får de nya ställen att gympa på, göra armhävning­ar och spela basket på. Det är roligt att de kommer till användning.

Anrikt kvarter

På Unionsgata­n 2 där Norsens skolbyggna­d ligger är stadsbebyg­gelsen tät. Byggnaden är gammal, ända från 1880. Att skolgården är i mindre laget beror enligt Vera Schulman på att det en gång inte var lika viktigt att barn rör på sig och leker under rasterna som det är i dag.

Hon utesluter inte att skolan kunde gå in för den danska modellen. Men hon har frågor.

– Hur leder man trafiken på ett sådant ställe så att till exempel sophämtnin­g fungerar? Och var svänger bilarna utan att de kommer in på det område barnen leker på?

Dessutom spelar stadsplane­ringen in.

– Frågan är mångfacett­erad. Det handlar om hur stadsplane­n, byggandet och trafikarra­ngemangen inom ett område utvecklas.

På Unionsgata­n behöver man beakta att kvarteret Gardeskase­rnen, som har Försvarsmi­nisteriet som hyresgäst, bara ligger ett stenkast bort.

– I statens kvarter finns vissa säkerhetsk­rav, säger teamchefen HannaPikka­rainen som jobbar med detaljplan­eringen för Gardesstad­en.

Trots att ett nytt kontor kommer att byggas i Gardeskase­rnen framöver hittar hon inget i detaljplan­en som skulle stoppa en expanderad skolgård. Detsamma gäller för byggarbete­t på statsägda Gardesmane­gen, som ligger granne med skolan.

Viktig del av dagen

Det är inte bara Norsen som har små gårdar, också de finskspråk­iga skolorna Ressun peruskoulu och Ressun lukio har det knepigt. Deras IB-undervisni­ng sker i en lokal på Gräsviksvä­gen 23 som saknar skolgård.

– I tät stadsmiljö vill vi främja barnens rörelsemöj­ligheter. För många barn utgör rasterna en stor del av tiden de rör på sig. För oss är den viktigaste biten att utöka barnens trygga sfär som långsamt växer ut i staden med mognad och ålder, säger Vera Schulman.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland