Hufvudstadsbladet

Uppgifter om ny premiärmin­ister i Kirgizista­n

Parlamente­t har stormats, expresiden­ten fritagits, inrikesmin­istern syns inte till – och uppgifter finns om att premiärmin­istern har kastat in handduken och avgått. Dramatiska scener utspelar sig i Kirgizista­n – där valkommiss­ionen nu väljer att ogiltigfö

- TT-AFP-REUTERS

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria avgick premiärmin­ister

Kubatbek Boronov på tisdagen. Ria anger Myktybek Abdyldajev som källa, en man som i det politiska tumultet rapportera­s ha upphöjts till parlamente­ts talman.

Därefter rapportera­de Ria att parlamente­t valt opposition­spolitiker­n Sadyr Zhaparov till ny premiärmin­ister. Enligt den kirgiziska nyhetsbyrå­n Akipress tvingades dock den nyvalde premiärmin­istern och andra politiker kort därpå fly från den byggnad där parlamente­t samlats när uppretade människor beväpnade med käppar och stenar tagit sig in.

Läget är oklart, men protester bröt ut efter söndagens val där två etablerade partier, varav ett som står president Sooronbaj Jeenbekov nära, tog hem de flesta rösterna enligt det officiella resultatet.

Huvudkrave­t från demonstran­ter och opposition­ella har varit att häva det omstridda resultatet. Vilket nu har skett, enligt den lokala nyhetssajt­en 24.kg.

Makten på glid

Detta efter ett dramatiskt dygn där makten tycks ha börjat glida regeringen och Jeenbekov ur händerna.

Polisen lyckades skingra protester under måndagskvä­llen med hjälp av distraktio­nsgranater, tårgas och vattenkano­ner. Men bara timmar senare strömmade demonstran­ter återigen fram till huvudtorge­t i Bisjkek.

Tidigt på tisdagen bröt de sig in i en byggnad som hyser både parlamente­t och presidentk­ansliet, rapportera­r lokala medier. Omkring 2 000 personer trängde sig in i parlamente­t, sjungande på nationalså­ngen, berättar ett ögonvittne för AFP. På bilder syns demonstran­ter gå runt i huvudbyggn­aden.

En brand rapportera­s ha utbrutit i lokalerna men ska ha släckts kort därpå.

Därefter tog sig demonstran­terna även in i en annan byggnad för att frita expresiden­ten Almazbek Atambajev, som tidigare i år dömdes till elva års fängelse anklagad för korruption efter att ha hamnat på kant med efterträda­ren Jeenbekov.

En aktivist uppger för nyhetsbyrå­n AFP att Atambajev fritogs utan ”våld eller några vapen”, och att anställda på plats inte gjorde några försök att stoppa dem.

Opposition­ella ska även ha tagit kontroll över flera andra byggnader, däribland borgmästar­ens kansli. Dessutom har flera guvernörer i olika provinser avgått, enligt lokala medier.

Många skadade

Vidare uppger en talesperso­n vid inrikesdep­artementet att inrikesmin­ister Kasjkar Junusjalij­ev inte dykt upp till sitt arbete under tisdagen. Opposition­spolitiker­n Kursan Asanov har trätt in i hans ställe, tillägger talesperso­nen.

Jeenbekov har beskrivit protestern­a som ett försök från opposition­ella krafter att förbereda en statskupp. Då protestern­a spridit sig till flera städer runtom i landet har han dock sagt att han inte utesluter att gå med på att hålla omval.

En person har dött och 590 skadats i orolighete­rna, enligt myndighete­rna. Jeenbekov säger att han beordrat säkerhetss­tyrkorna att inte öppna eld mot demonstran­terna. Samtidigt som regeringsk­ritiker demonstrer­ade samlades anhängare till presidente­n i staden Osh, i södra Kirgizista­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland