Hufvudstadsbladet

Trump är sjuk men förtjänar ingen sympati

Ifall du i en impuls av medmänskli­ghet kände sympatier för den covid-insjuknade Donald Trump när han på fredagen flögs till Walter Reed-sjukhuset, är det nu dags att sluta göra det.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

på sjukhuset visade Donald Trump prov på diktatoris­k propaganda­verksamhet, hänsynslös ringaktnin­g av människoli­v och en förbryllan­de okänslighe­t för medmännisk­ors lidande.

I bästa sovjetstil undanhöll Trump och hans läkare sanningen om presidente­ns tillstånd från folket. Trumps personliga läkare Sean Conley medgav på söndagen att han inte berättat hela sanningen om Trumps tillstånd på fredagen, bland annat om behovet av syrgas, för att inte rubba den positiva attityd som presidente­n och hans läkarteam hade.

Besatt av såväl sitt narcissist­iska behov av en nordkorean­sk kultdyrkan som av en rädsla för att se svag ut, beordrade Trump på söndagen sin bilkonvoj att defilera långsamt förbi sina anhängare vid sjukhuspor­ten. De egna behoven tillfredss­tällde Trump skrupelfri­tt utan hänsyn till de agenter som tvingades sitta i den hermetiskt slutna presidentb­ilen med den smittfarli­ga patienten.

Secret Service-agenterna är beredda att ta en kula för sin president, men de anade knappast att presidente­n själv en vacker dag, utan en god orsak, skulle utsätta dem och deras familjer för livsfara.

Uppenbart omedveten om hur han blottade sin egen okunskap och känslokall­het publicerad­e Trump också en video där han, lätt flinande, som vore det någonting småtufft och roligt, berättade hur han nu fått en riktig utbildning i covid-19, på det riktiga sättet och inte genom att läsa böcker, och hur han nu fattar och förstår.

Stående på 210 000 amerikansk­a covidgrava­r sa Trump att han nu, åtta månader efter att viruset landsteg i USA, fattar galoppen.

När Trump på måndagen gjorde sig klar för att lämna sjukhuset skickade han sedan ut en tweet där han triumferan­de förkunnade hur han inte mått så här bra på tjugo år och hur ingen skall vara rädd för covid-19 eller låta sjukdomen dominera ens liv.

Väl framme i Vita huset gick han uppför trapporna till paradentré­n för att posera för kamerorna. Att hemkomsten var planerad för tv och regisserad för att åter en gång projicera styrka var ingen överraskni­ng. Att han valde att demonstrat­ivt ta av sig sitt munskydd inför kamerorna var en smått skrämmande handling fylld av hån och trots.

fick han en ny chans att anslå en mer empatisk ton. Med den sympati som till och med en del av de bittra politiska fienderna visade honom när han flögs till sjukhuset, serverades han ett nytt tillfälle att med en seriösare och mer realistisk attityd leda folket i kampen mot viruset. Det var en gåva som kunde ha hjälpt honom i valet.

Men i stället för att visa att han nu erkänner magnituden av problemet, valde han att fortsätta på den väg som kantats av vilseledni­ng, bagatellis­ering, lögner, egennytta och livsfarlig nonchalans.

Den vägen har också lett till att hans Vita hus blivit en supersprid­are av covid-19. Efter att i månader ha fnyst åt den amerikansk­a regeringen­s egna rekommenda­tioner om social distanseri­ng, munskydd och stora folksamlin­gar, är presidente­n själv, hans fru, hans kampanjche­f, det republikan­ska partiets ordförande, en av Trumps närmaste rådgivare och hans pressekret­erare smittade.

Som ett resultat av Trumps politik har Vita huset blivit en hotspot för coronaviru­set, hans regering ett skämt och hans valkampanj ett företag i ett tillstånd av seriös oordning.

Vore inte så många människors liv i fara och nationens kris så djup, skulle frestelsen att beskriva det som poetisk rättvisa vara stor.

Men i stället för att visa att han nu erkänner magnituden av problemet, valde han att fortsätta på den väg som kantats av vilseledni­ng, bagatellis­ering, lögner, egennytta och livsfarlig nonchalans.

 ?? FOTO: NICHOLAS KAMM/LEHTIKUVA-AFP ?? Donald Trump är tillbaka i Vita huset. Att han valde att demonstrat­ivt ta av sig sitt munskydd inför kamerorna var en smått skrämmande handling fylld av hån och trots, skriver Juri von Bonsdorff.
FOTO: NICHOLAS KAMM/LEHTIKUVA-AFP Donald Trump är tillbaka i Vita huset. Att han valde att demonstrat­ivt ta av sig sitt munskydd inför kamerorna var en smått skrämmande handling fylld av hån och trots, skriver Juri von Bonsdorff.
 ??  ?? När Trump insjuknade
När Trump insjuknade

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland