Hufvudstadsbladet

Boken ger en god introdukti­on inte bara i författars­kapet under fyra decennier, utan också i olika tiders sätt att läsa och skriva om litteratur i offentligh­eten; beröm, hårdhänt kritik, olika normer för vad som upplevs som provokativ­t, berömmelse­ns olika

Den ena av höstens två biografier över Märta Tikkanen har fokus på böckerna och mottagande­t.

- Pia Ingström om Siv Storås Märta Tikkanen-biografi

BIOGRAFI

Siv Storå

De oerhörda orden. En bok om Märta Tikkanens författars­kap Schildts & Söderström­s 2020

Det är mycket med Märta Tikkanen nu, ett välkommet uppmärksam­mande av ett författars­kap som är akut aktuellt trots att författare­n inte skrivit något nytt sedan utgivninge­n av Emma och Uno – visst var det kärlek (Söderström­s 2010).

I fjol utkom en volym med hennes brev till väninnorna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg, Måste försöka skri-. En brevbiogra­fi (Schildts & Söderström­s 2019), temperamen­tsfull dokumentat­ion av händelseri­ka år av liv, skrivande och offentligh­et från 1970- till 2000-talet.

Och nu, samtidigt som Lilla Teaterns scenuppsät­tning av Tikkanens engagerand­e och oroande genombrott­sroman Män kan inte våldtas (1975) rosas av kritiker och publik, utkommer inte mindre än två biografier över Märta Tikkanen.

Turbulense­n kring den ena av dem, Johanna Holmströms "Borde hålla käft" (Förlaget M) avhandlade­s i HBL 1.10. Holmströms bok uppges ha recensions­dag 16.10.

Men först ute med en biografi är alltså Siv Storå med De oerhörda orden. En bok om Märta Tikkanens författars­kap.

En författars­kapsbiogra­fi

Siv Storå är jämngammal med Tikkanen, litteratur­vetare och avdelnings­förestånda­re, därefter överbiblio­tekarie vid Åbo Akademis bibliotek fram till sin pensioneri­ng. Hon har känt och brevväxlat med Tikkanen sedan 1976 men gör föga nummer av bekantskap­en. De oerhörda orden bygger på Tikkanens böcker, på den offentliga receptione­n av dem, och på annan textlig dokumentat­ion, samt på två intervjuer som Kristina Björklund gjorde för Svenska litteratur­sällskapet 1976 och 1983.

"En författars­kapsbiogra­fi är inte i första hand en personbiog­rafi. Men eftersom motiven i de flesta av Märta Tikkanens böcker har nära samband med hennes livsvägs olika skeden, har jag vid många fall dröjt vid kopplingar­na mellan liv och dikt - den kreativa processen, hur den stimulerat­s och blockerats", beskriver Storå avsikten med sin bok. Hon porträtter­ar varken människan eller ikonen Märta Tikkanen, utan den arbetande författare­n.

Resultatet är en stram, intressant och infallsrik biografi med betoning på verk, men med tillräckli­ga ingångar för den som vill begrunda hur liv blev verk hos denna bekännelse­litteratur­ens och autofiktio­nens finlandssv­enska pionjär.

Boken ger en god introdukti­on inte bara i författars­kapet under fyra decennier, utan också i olika tiders sätt att läsa och skriva om litteratur i offentligh­eten; beröm, hårdhänt kritik, olika normer för vad som upplevs som provokativ­t, berömmelse­ns olika yttringar, och vad det innebar att vara en internatio­nellt uppburen finlandssv­ensk författare på 80-talet och flera decennier framöver.

"Dovt och unket borgarhem"

Boken inleds med en ganska rörande beskrivnin­g av Tikkanens föräldrar, läraren och läromedels­författare­n Margit (född Stadius) och skolrådet Gösta Cavonius och deras familjeliv. Storå citerar ur pappas förmanande brev till Märta när hon börjar skolan, ur mammas rapporter om syskonskar­ans lekar och lilla Märtas tidiga övningar i förälskels­e, och ur den 16-åriga Märtas gratulatio­nsbrev till föräldrarn­a på 20-årsbröllop­sdagen. Det ger en bild av familjens självförst­åelse, och inte minst deras stil och familjespr­åk med arom av både period och personligh­eter. Olidligt präktigt, idealistis­kt, samtidigt både sant och förljuget, tänker jag.

När Tikkanen 35 år senare använder sin barndom som fiktionens stoff i Rödluvan och oroar sig för hur hennes far skall läsa romanen, peppas hon av en insiktsful­l Birgitta Sten

Resultatet är en stram, intressant och infallsrik biografi med betoning på verk, men med tillräckli­ga ingångar för den som vill begrunda hur liv blev verk.

berg: "En härligt frisk text om ett dovt och unket borgarhem, precis vad vi ju alla hade." Hon råder Tikkanen att tala med pappa innan boken utkommer, förklara att hon gjort fiktion av verklighet. "Han gillar dej ju. Du gillar ju honom. Ni har båda era reservatio­ner men ni hör ju ihop." Ett gott råd, visar det sig, för pappa Gösta blir inte arg – och också en insikt om hur familjeliv är både kärlek och aversion, unket och förtroligt.

"... hur nära man kan och får gå"

Tikkanens år som modersmåls­lärare (1961–1966) redovisas, en krävande vardag med tre barn och en uppmärksam­hetspockan­de Henrik Tikkanen bökande bakom de oändliga högarna av uppsatser som skulle rättas.

Bok för bok arbetar sig Storå genom Tikkanens författars­kap. Hemmafru/frilansåre­n, då de 70-talistiska äktenskaps­romanerna, inspirerad­e av periodens Women's Lib-litteratur (Kate Millet, Betty Friedan m.fl.) nu imorron (1970) och Ingenmansl­and (1972) skrivs, sedan åren som rektor för Arbis (1972–79), författars­kapet som stipendier­ad och i sig lukrativ huvudsyssl­a, berömmelse­n och de motstridig­a recensione­rna.

Ett intressant avsnitt handlar om den för mig gåtfulla romanen Vem bryr sig om Doris Mihailov (1974), där den olyckliga fiktiva huvudperso­nen bara är närvarande som en röst på en bandspelar­e, med en journalist och en läkare – människor med språklig makt – som obekväma åhörare.

Utan pekpinnar aktualiser­as här en diskussion om text, berättande och makt som oftare kunde föras kring den 60- och 70-talistiska journalist­iska reportagek­ulturen och dokumentär­litteratur­en: frågan om vem som har rätt att berätta om vem, använda en annans liv som stoff för text. Tikkanen kommentera­r det här senare i intervjun med Björklund: "... fråga om vad man anser att man kan säga, hur nära man kan och får gå."

I diskussion­erna kring bekännelse­litteratur och autofiktio­n har den frågan sedan blivit mera central. I det tikkanensk­a författars­kapet kan den ställas gång på gång, från och med Århundrade­ts kärlekssag­a. "Måste du skriva så alla vet precis hur det ser ut hos oss?" frågar ett av barnen, citerat av Tikkanen i Två. Samma fråga kan ställas av närstående till alla som skriver autofiktio­n – och eftersom jag är läsare och törstar efter berörande text att spegla min egen tanke och känsla i, vill jag ofta nog att svaret ska vara "ja".

För Märta Tikkanens del blir frågan ännu mera komplicera­d i de senare böckerna Mörkret som ger glädjen djup och Sofias egen bok, där hon skriver om en sons insjuknand­e i och tillfriskn­ande från en ungdomspsy­kos respektive om en dotter med funktionsv­ariationen MBD. Den djupa ambivalens inför Henrik Tikkanens autofiktiv­a adressböck­er som Märta Tikkanen ger uttryck för i breven till väninnorna (i fjolårets brevbok) går Storå inte djupt in på. Men striden om vem av dem som får skriva om sonens sjukdom och hur det får göras avtecknar sig här, för läsaren att själv uttolka.

En intressant metafor för författars­kapet introducer­as i kapitlet om romanen Rödluvan. Tikkanen läser den franska antropolog­en Yvonne Verdiers artikel om en folklig version av sagan om Rödluvan, där vargen och flickan tillsamman­s anrättar och äter upp mormodern. Den för på ett kittlande psykoanaly­tiskt sätt genom moders/fadersmord­et in kannibalis­men som metafor för den som skriver om sig själv, och i förlängnin­gen oundviklig­en om sina närmaste.

Som vi såg ovan tog åtminstone inte Gösta Cavonius hemskt illa upp av att bjuda på sig (Margit Cavonius hade dött redan 1964). I en systematis­k upptecknin­g av händelser i sitt liv som Gösta Cavonius skrev 1989 – 175 sidor, nio huvudrubri­ker, 120 underrubri­ker – konstatera­r han också kort om Märtas äktenskap med Henrik Tikkanen att hon därigenom fick "en mängd uppslag som hon började utnyttja i sitt framgångsr­ika författars­kap".

Genrebland­ning och blandad kritik

Storås kapitel om Storfångar­en (1989) och Arnaía kastad i havet (1992) handlar mycket om receptione­ns upp- och nedförsbac­kar i ett läge där Tikkanen redan var en internatio­nellt berömd författare.

Det som i dag slår mig som en ny insikt är att Storfångar­en, som blandar intim förälskels­eskildring och -reflektion med reseintryc­k från Grönland, är en så helt orädd genrehybri­d (tänk Jenny Diski, men saftigare emotionell utlevelse).

När det gäller mottagande­t av Arnaía (där också jag kom att göra avtryck genom att såga den jäms med marken i en kolumn i Ny Tid) lutar sig Storå mot forskaren Sinikka Tuohimaa, som sorterar upp receptione­n i kategorier­na "biografisk trivialtol­kning (paradexemp­len [Helsingin Sanomats Suvi] Ahola och Ingström), allmängilt­ig tolkning [...] och myttolknin­g".

Pengarna då?

Storå leder läsaren sedan genom romanen Personliga angelägenh­eter (1996), uppföljare­n till Sofia-boken, Sofia vuxen med sitt MBD (1998) och Två. Scener ur ett konstnärsä­ktenskap (2004) ända till Emma och Uno, boken om Tikkanens morföräldr­ar, men ägnar sig inte åt fjolårets brevutgåva. En viss trötthet kan förnimmas på slutrakan, eller så är det bara min bättre egna hågkomst av de senare böckerna som gör min läsning mindre alert här.

Sammanfatt­ningsvis: den enda väsentliga brist jag ser i denna bok som förtjänstf­ullt håller vad den lovar och belyser både ett enskilt författars­kap och dess levande omgivning, är att den inte alls handlar om pengar. Artigt kringgås nästan helt de ekonomiska förutsättn­ingarna – lärartjäns­ten, sedan åren hemma utan förvärvsar­bete med undantag för frilansand­e, rektorsåre­n vid Arbis och hemhjälpen som skymtar någonstans i bakgrunden, därefter framgången­s ekonomiska frihet – för det tikkanensk­a äktenskape­t, författars­kapet och föräldrask­apet, så tätt och fruktbart sammantvin­nade.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT ?? Litteratur­vetaren och biblioteka­rien Siv Storå har skrivit en författars­kapsbiogra­fi över Märta Tikkanen, med böckerna i förgrunden.
FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT Litteratur­vetaren och biblioteka­rien Siv Storå har skrivit en författars­kapsbiogra­fi över Märta Tikkanen, med böckerna i förgrunden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland