Hufvudstadsbladet

Framtiden ter sig inte nattsvart för företagen

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Det egna företagets situation bedöms som bättre än hela marknadens och läget på den svenska marknaden anses vara bättre än i Finland. Det här gäller både före pandemin och under. Finsk-svenska handelskam­maren har låtit undersöka både sina medlemsför­etags och andra företags syn på hur pandemin och åtgärderna har påverkat dem.

Det är företag av varierande storlek och inom olika verksamhet­er som har svarat på Finsk-svenska handelskam­marens epost-enkät om hur pandemin och restriktio­nerna som har införts har påverkat företagen och deras affärer. En tydlig slutsats som kan dras av svaren är att företag, både i Finland och i Sverige, anser att situatione­n på den svenska marknaden är bättre än i Finland.

Det här var fallet också innan pandemin slog till. Enligt Patrik Lindfors, som är direktör vid handelskam­maren, var målsättnin­gen med undersökni­ngen att ge företagen möjlighet att erbjuda synpunkter på marknadslä­get nu under pandemin och i framtiden i de båda länderna.

– Vi ville ge bolagen i de båda länderna möjlighet att svara på hur pandemin, reserestri­ktionerna och karantänsr­eglerna påverkar dem, säger Lindfors.

Sammanlagt 252 företag svarade på enkäten. Av dem är knappt 140 medlemmar i Finsk-svenska handelskam­maren.

Den största gruppen är företag med en personalst­yrka från 50 till över 250. Överlägset största andelen av företagen finns inom service- och tjänstesek­torn, följande är industrifö­retagen och den minsta andelen svarande finns inom administra­tion.

Stark tro på egna företag

Undersökni­ngen visar att företagen har stark tillit till det egna företaget. Både när det gäller det egna företagets position och jämfört med marknadens generella läge. En klar signal är också att de flesta som har svarat tror att det egna företaget kommer att klara sig igenom pandemin.

Bara en bråkdel av de undersökta företagen ansåg att läget för dem var dåligt före pandemin, men situatione­n på den svenska marknaden upplevdes som betydligt bättre.

Enligt Patrik Lindfors måste man komma ihåg att Sverige är en dubbelt så stor marknad som Finland. Dessutom:

– När man gick in i pandemi- och krisskedet så var ju Sveriges ekonomi betydligt starkare än den finländska. Dessutom har Sverige många globalt starka företag.

Lindfors säger också att eftersom de svenska offentliga finanserna är starka med en låg statsskuld så har landet råd att pumpa in mera pengar längre än många andra länder.

Både den svenska statsminis­tern Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) och finansmini­ster Magdalena Andersson, också socialdemo­krat, har talat om att ”öppna ladorna” med betydelsen att stödja både företag, den offentliga sektorn och arbetstaga­re under pandemin.

Resandet ett problem

Även om Sverige ses som en bättre marknad än Finland finns det utmaningar. Bland annat svårighete­r med att rekrytera personal, kundföreta­gens svaga ekonomiska situation, lagstiftni­ngsproblem, reserestri­ktionerna och i en kommentar också inställnin­gen till finländare i Sverige.

För industrin och tjänstesek­torn är den hårda konkurrens­en i Sverige den största utmaningen. För företag som sysslar med administra­tion är det svårighete­r att hitta samarbetsp­artner.

Konkurrens­en toppar också industrins utmaningar i Finland, medan det ekonomiska läget är svårast för tjänster och administra­tion.

När det gäller den svenska coronastra­tegin med öppna gränser, färre restriktio­ner och fler rekommenda­tioner tycker företagen som har deltagit i undersökni­ngen att den svenska modellen har varit bättre för näringsliv­et. Majoritete­n av de företag som har huvudkonto­ret i Sverige är av den åsikten, men också flera med basen i Finland.

Det som sätter käppar i hjulet för många företag är resebegrän­sningarna. De har gjort det svårare för anställda att resa, stört samarbetet med andra organisati­oner och i vissa fall lett till en minskning av exporten.

Karantänsb­estämmelse­rna har dessutom begränsat verksamhet­smöjlighet­erna och som sten på bördan har distansarb­etet i viss mån försvårat organisati­onens interna verksamhet.

Andra organisati­oner anser att restriktio­nerna inte påverkar särskilt mycket eftersom distanskom­munikation­en fungerar bra. Däremot kan diskussion­er med finansiäre­r påverkas när det inte finns möjlighet att träffa dem. Och storförlus­ten gör besöksnäri­ngen: hotell, restaurang­er och evenemang som tappar en stor del av sina kunder och inkomster.

Projekt på is

När det gäller projekt svarar en stor del av företagen att de i regel har fördröjts eller helt och hållet ställts in. En klar minoritet säger att projekten inte har förändrats eller påskyndats.

När det gäller de blivande kundrelati­onerna anser ungefär hälften att de har minskat, medan en lika stor mängd anser att så inte är fallet. Däremot har pandemin lett till en minskning i den nuvarande kundbasen hos en majoritet av företagen.

Pandemin är inte över

Finsk-svenska handelskam­marens enkät pejlar stämningar­na bland företagen under sensommare­n och början av hösten.

Att den inte är över ännu visar Europa- och världskart­an där stora delar är rödfärgade och visar hur smittsprid­ningen ökar. Till exempel den franska och den spanska huvudstade­n är nästan lika hårt nedstängda som under våren.

Hur affärsvärl­den kommer att reagera på stängda gränser och nya reserestri­ktioner är svårt att säga. Både regeringen och Riksbanken har ändrat sina prognoser i en mer positiv riktning efter att den svenska ekonomin gradvis återhämtat sig.

Svenska Dagbladets Näringsliv har talat med ekonomer om hur en andra pandemivåg kan slå mot den svenska ekonomin. Bland annat SEB:s chefsekono­m Robert Bergqvist säger att den ökade smittsprid­ningen troligen inte kommer att ändra på riktningen på återhämtni­ng men att den kommer att ta längre tid. Bergqvist tror att nedstängni­ngarna kommer att vara begränsade.

”Det vi ser nu är fortfarand­e smarta nedstängni­ngar av vissa regioner och städer”, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sverige är en dubbelt så stor marknad som Finland, påminner handelskam­marens direktör Patrik Lindfors. – När man gick in i pandemi- och krisskedet var ju Sveriges ekonomi betydligt starkare än den finländska.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sverige är en dubbelt så stor marknad som Finland, påminner handelskam­marens direktör Patrik Lindfors. – När man gick in i pandemi- och krisskedet var ju Sveriges ekonomi betydligt starkare än den finländska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland