Hufvudstadsbladet

Heliga ko, älskade utsläppsbo­v

Snälla, skjut inte budbäraren, pläderar kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka då han försynt flaggar för höjd bränsleska­tt i klimatets namn.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Beslutsfat­tare lyfter lön för att fatta beslut – också av den nödvändiga men svåra sorten. Att effektiva klimatrela­terade beslut dröjer är inte acceptabel­t, men samtidigt förståelig­t. Varje gång regeringen nuddar vid ämnen som skattebeta­laren upplever som heliga kor uppstår känslostor­mar och populistis­ka framgångar. I länder med långa avstånd vilar bilen på en piedestal. En höjd bränsleska­tt blev sista droppen för Gula västarna i Frankrike, vars vrede närapå beseglade president Emmanuel Macrons politiska öde.

Det må vara politiskt djärvt eller dumdristig­t, Finlands regering har hur som helst spikat ett ambitiöst mål om att göra oss till världens "första fossilfria välfärdsst­at" 2035. Trafikutsl­äppen ska halveras fram till 2030, nollutsläp­p inom sektorn är inprickade för 2045. Den största potentiale­n för utsläppsmi­nskningar finns uttrycklig­en inom trafiken, med social och regional rättvisa som brasklappa­r. Domänen är eldfängd. Drabbas den egna vardagen eller plånboken brukar väljarna sällan belöna politiker som infriar sina vallöften.

Frågan pockar på konkreta svar: hur kapa 1,55 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r ur trafiken? De enkla åtgärderna är uttömda. De enda pralinerna kvar i konfektask­en är av sliskig, likörfylld sort. I en färdplan för fossilfria transporte­r noterar Trafikoch kommunikat­ionsminist­eriet föga överraskan­de att dyrare fossila bränslen faktiskt får effekt. En fjärdedel av bilisterna – cirka 700 000 stycken, i synnerhet förmögnare personer bosatta i gles- eller på landsbygde­n – står för hälften av utsläppen.

Avskaffad bilskatt eller kostsamma anskaffnin­gsstöd för elbilar bedöms ha marginell effekt. En annan het potatis, trängselav­gifter, får likaså försumbar nationell inverkan. Vägtullar och kilometerb­aserade skatter har arbetsgrup­pen inte ens övervägt. Gasdrivna fordon är ett högst osäkert kort, marknadsle­daren Volkswagen har lagt teknikutve­cklingen i malpåse. Vätedrivna fordon och infrastruk­tur ligger ännu i sin linda.

Det är milsvid skillnad på att utreda alternativ och fatta tråkiga beslut. I sin blogg intar kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka instinktiv försvarspo­sition och betonar att färdplanen ingalunda är ett åtgärdsför­slag, inte ens en beredning av kommande beslut, utan ska ses som en konsekvens­bedömning och diskussion­söppning, "omsorgsful­lt gjord av oberoende forskare".

I klartext handlar det om att trissa upp priset på privatbili­sm, att göra det mindre smidigt och lockande. Ju långsammar­e, dyrare och obekvämare bilismen blir, och ju smidigare kollektivt­rafik som står till buds, desto snabbare minskar utsläppen. Resonemang­et bygger på en sällsynt lång serie av "om".

Sänker man hastighete­n med 100 procent kapar man också 100 procent av utsläppen, säger någon syrligt. Bilism är politiskt sprängstof­f och träffar en central punkt i väljarens nervsystem. Vardagsbil­ism handlar om de djupaste av känslor: rättvisa och frihet. Upproret bubblar redan i kommentars­fälten. Står beslutsapp­araten mot trycket?

Lyckligtvi­s finns ett flexibelt, praktiskt, teknikneut­ralt och kostnadsef­fektivt alternativ: en auktioneri­ng av försäljnin­gstillstån­d för bensin och diesel, där priset vid pumpen kopplas till en kolkvot. Tyvärr sköts det alternativ­et, trots stöd av ekonomiska teorier och empirisk trafikfors­kning, ner i fjol. Då rationella marknadslö­sningar inte duger återstår trubbig centralpla­nering. Det går inte att slå fast en optimal nivå för bränsleska­tten. Dessutom måste man neutralise­ra effekterna på glesbygden, för låginkomst­tagare och den transporti­ntensiva industrin.

Den pedagogisk­a uppgiften är ännu större: tjurskalli­ga privatbili­ster har satt sig på bakhasorna och ventilerar lätt sin frustratio­n genom att rösta på Sannfinlän­darna. Då det politiska modet tryter kommer kriser till undsättnin­g, i detta fall en global pandemi som har öppnat våra ögon för distansjob­b. Ändå återstår ett politiskt minfält för regeringen Marin, ifall man inte vill ge medvind åt Jussi Halla-ahos Sannfinlän­dare i nästa val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland