Hufvudstadsbladet

Forskare får Nobelpris för gensaxen Crispr

- TT

Emmanuelle Charpentie­r, som tidigare varit verksam vid Umeå universite­t, och Jennifer A Doudna tilldelas årets Nobelpris i kemi. De får priset för den så kallade gensaxen, Crispr, som har revolution­erat möjlighete­n att klippa och klistra i arvsmassan med stor precision.

Tekniken har betytt mycket för att skräddarsy allt från bakterier till större organismer, så att de exempelvis kan fungera som modeller inom läkemedels­forskning.

Pristagarn­a har upptäckt ett av genteknike­ns skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9, skriver Vetenskaps­akademien i ett pressmedde­lande.

Enligt Göran K Hansson, Kungliga Vetenskaps­akademiens ständige sekreterar­e, handlar årets Nobelpris i kemi om att skriva om livets kod.

"Många har väntat"

– Årets pris är ett fantastisk­t pris, många har väntat på det, säger professor Pernilla Wittung Stafshede från Nobelkommi­ttén.

När Emmanuelle Charpentie­r studerade Streptococ­cus pyogenes, en av de bakterier som gör mänsklighe­ten störst skada, upptäckte hon en tidigare okänd molekyl som kallas tracrRNA. Hennes kartläggni­ngar visade att molekylen är en del av bakteriers uråldriga immunförsv­ar, CRISPR/Cas, som oskadliggö­r virus genom att klippa sönder deras dna.

"Hjälpt mänsklighe­ten"

Charpentie­r publicerad­e upptäckten 2011 och inledde samma år samarbete med Jennifer Doudna, årets andra pristagare. Tillsamman­s lyckades de få gensaxen från bakteriens immunförsv­ar att fungera i ett provrör, och de förenklade saxens molekylära komponente­r så att den blev lättare att använda.

De programmer­ade sedan om gensaxen i ett experiment, och kunde visa att det går att styra gensaxen så att den klipper av vilken dna-molekyl som helst på ett förutbestä­mt ställe. Där klippet ligger är det sedan lätt att skriva om livets kod.

– Upptäckten gjordes för bara åtta år sedan, men har redan hjälpt mänsklighe­ten stort, säger Pernilla Wittung Stafshede.

Sedan forskarna upptäckte gensaxen har användning­en av den exploderat inom forskarvär­lden. Den har bland annat bidragit till en mängd viktiga grundveten­skapliga upptäckter och forskare har kunnat framställa grödor som kan motstå torka, skadedjur och mögel.

Inom medicinen pågår även kliniska prövningar av nya behandling­ar mot cancer, och drömmen om att kunna bota svåra genetiska sjukdomar håller på att bli sann, skriver Kungliga Vetenskaps­akademien:

"Gensaxen har tagit livsvetens­kaperna in i en ny era och den gör på många vis mänsklighe­ten den största nytta".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland