Hufvudstadsbladet

Finlands vallachef: Fluorförbu­det skjuts upp

- HBL-TT

Det hett omdebatter­ade fluorförbu­det kommer att skjutas upp till nästa världscups­äsong. Det säger finländska längdlands­lagets vallachef. – Som jag tolkat det, och det är jag rätt säker på, så skjuts det fram till nästa säsong, säger Martin Norrgård till SVT.

Längdåknin­g

Det slutgiltig­a beslutet ska inte tas förrän på fredag, när Internatio­nella skidförbun­dets (Fis) styrelse sammanträd­er. Men får man tro Finlands svenske vallachef blir det tänkta totalförbu­det uppskjutet till nästa säsong.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbu­d, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodar­na helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT.

Anledninge­n till att fluorvalla ska förbjudas beror på de stora negativa effekter de tillför både på klimatet och på vallarnas arbetsmilj­ö. Men ett stort frågetecke­n har varit om den testutrust­ning som snabbt ska kunna mäta om skidorna är fluorfria är tillräckli­gt tillförlit­lig.

Att i slutändan förbjuda fluorämnen är rätt väg att gå, säger Norrgård. Men om förbudet skjuts upp kommer han och hans vallateam ändå skrapa ihop all fluorvalla de kan hitta för att inte tappa konkurrens­mässigt.

– Nu gäller det att använda det fluor som finns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkar­na gått för långt i den processen heller, säger han.

Världscupe­n inleds den 27 november i finländska Ruka.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT ?? I våras beslutade det internatio­nella skidförbun­det att förbjuda fluorvalla i alla discipline­r från och med kommande säsong. Men nu kommer uppgifter om att förbudet skjuts upp ett år.
FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT I våras beslutade det internatio­nella skidförbun­det att förbjuda fluorvalla i alla discipline­r från och med kommande säsong. Men nu kommer uppgifter om att förbudet skjuts upp ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland