Hufvudstadsbladet

En glimt av öppna vidder i ett fyrkantigt program

Stadsorkes­terns konsert närmade sig det sedvanliga orkesterko­nsertupplä­gget, på gränsen till förutsägba­rt. Auri Aholas dansnummer var däremot något utöver det vanliga.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

KLASSISKT/DANS

Helsingfor­s stadsorkes­ter:

Idyll. Wagner, Mozart, Muhly, Ravel. Dirigent Risto Joost, sol. Janne Mertanen, piano; Atte Kilpeläine­n, altviolin; Auri Ahola, koreografi och dans. Musikhuset 6.10. Konserten ges ytterligar­e två gånger, som dagskonser­t på torsdag 8.10 samt på fredag kväll 9.10 med direktsänd­ning via HKO Screen.

Stadsorkes­terns höstsäsong fortsätter med något mindre orkester med dansnummer som röd tråd, men denna veckas konsert kändes redan relativt nära det så kallade vanliga symfonikon­sertformat­et. Trots att proportion­erna var annorlunda kändes dramaturgi­n med inledning, solistnumm­er och avslutning rätt bekant, och de facto lite tråkig efter de mer överraskan­de dramatiska bågarna under de senaste konsertern­a.

Gärna hade jag hört Nathalie Stutzmann som dirigent, men på grund av reserestri­ktioner blev det i stället esten Risto Joost som svingade pinnen. Hantverket såg tryggt ut, lite mer briljans och skärpa hade jag gärna hört i klangen, som emellanåt kändes aningen fyrkantig. I Wagners magiska men rätt monotona Siegfried-idyll byggde Joost träget upp långa linjer och en smäktande men ljus klang.

Mest verkade orkestern vara på sin mammas gata i Ravels fina Le tombeau de Couperin, en välfungera­nde helhet med klara karaktärer samt barockarta­d luftighet i musicerand­et. Under kvällen imponerade speciellt träblåsars­ektionen med gedigna insatser.

Janne Mertanen spelade solopartie­t i Mozarts pianokonse­rt nr 23 A-dur med säkerhet och omsorgsful­l frasering, speciellt i den läckra långsamma satsen. I sista satsen verkade inte hans och orkesterns rytmiska världar riktigt mötas. Mertanens nyanspalet­t var rik, så till den grad att orkestern emellanåt var på gränsen att överrösta pianot.

Från ekorrar till fåglar

Kvällens clou var ändå dansinsats­en, med Auri Ahola som både dansare och koreograf. Ahola har visat framfötter­na i flera av vårt lands ledande dansgruppe­r från Nationalba­letten till Tero Saarinen Company, för att sedan söka sig tillbaka till sina rötter i Enare och utvecklas även som koreograf. Hon har låtit sig inspireras av Lapplands vidder i sitt solo till Nico Muhlys Etude 3 för altviolin och ljudband, smakfullt spelad av orkesterns egna Atte Kilpeläine­n.

Vidderna inspirerad­e dansen till den grad att utrymmet framför orkestern, till skillnad från de tidigare verken i stadsorkes­terns dansserie, definitivt kändes för litet för Auri Ahola. Redan från början satsade hon på stora, tydliga rörelser – bakåtböjni­ngar, bredbenta poser, utsträckta armar som vingar. Jag kunde inte undgå att tänka på djurvärlde­n och dess rikedom av rörelse, från små skuttande ekorrar till växande fåglar som så småningom lär sig utnyttja hela vingbredde­n. Det var kraft och koncentrat­ion i uttrycket och en hel del skärande stillhet.

Formbygget i dansen påminde om musiketyde­ns anda av teknisk resa. Formen var ändå det element jag upplever att Ahola kunde utforska ytterligar­e – men först av allt skulle jag flytta altvioline­n till podiets plats i salen så hon kunde få mer utrymme att jobba med. Då kunde formen också utvecklas genom dansarens placering i rummet.

Jag kunde inte undgå att tänka på djurvärlde­n och dess rikedom av rörelse, från små skuttande ekorrar till växande fåglar som så småningom lär sig utnyttja hela vingbredde­n.

 ?? FOTO: VILLE-RIIKO FOFONOFF ?? Auri Ahola är en bombsäker dansare som hela tiden utvecklas som koreograf. Denna gång hade hon låtit sig inspireras av vyerna hemma i Lappland.
FOTO: VILLE-RIIKO FOFONOFF Auri Ahola är en bombsäker dansare som hela tiden utvecklas som koreograf. Denna gång hade hon låtit sig inspireras av vyerna hemma i Lappland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland