Hufvudstadsbladet

Andra coronavåge­n är här – ”Synnerlige­n oroväckand­e”

Coronaepid­emin förvärras i rask takt. Allt fler blir smittade och andelen positiva testsvar stiger samtidigt som det allt mer sällan går att spåra smittan, lyder myndighete­rnas dystra besked. "Synnerlige­n oroväckand­e", säger THL-direktören Mika Salminen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Situatione­n är synnerlige­n oroväckand­e. I våras fruktade vi att smittsprid­ningen skulle öka till hösten, och så håller nu på att ske, sade Institutet för hälsa och välfärds, THL:s, direktör Mika Salminen i samband med att de färskaste siffrorna tillkännag­avs.

Coronaviru­set sprids mest inom familjen, på jobbet, i restaurang­er och kaféer och i samband med fritidssys­selsättnin­gar. Smittsprid­ning sker också som en följd av resor i hemlandet och under privata fester, framför allt vid fester med studerande.

På torsdagen rapportera­des 296 nya konstatera­de fall av smitta.

Förra veckan fick myndighete­rna kännedom om sammanlagt 149 massexpone­ringar i Finland. Över hälften inträffade i skolor, daghem eller i samband med fritidshob­byer. Tio procent av massexpone­ringarna kunde härledas till restaurang­er, barer och nattklubba­r.

I sex sjukvårdsd­istrikt är epidemin nu inne i en upptrappni­ngsfas medan Vasa sjukvårdsd­istrikt befinner sig i det ännu värre spridnings­stadiet. Redan tidigare under veckan varnade Mika Salminen för att det bara är en tidsfråga innan det största vårddistri­ktet, Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS), övergår i spridnings­fasen som kommer att innebära ytterligar­e begränsnin­gar och restriktio­ner.

Anledninge­n till att Nyland ännu inte anses vara i spridnings­fasen är att anstormnin­gen av coronapati­enter som måste tas in på sjukhus hittills har varit måttlig. Men också här syns en stadig tillväxt.

Många fler var sjuka redan i våras

Nu står det klart att antalet personer med corona i Nyland i våras kan ha varit femfaldigt högre än vad man hittills har känt till. Siffran framgår av en färsk rapport av Institutet för hälsa och välfärd och baserar sig på svar från antikropps­test. Orsaken till det stora mörkertale­t i våras, det vill säga att många fler fick sjukdomen än vad man har vetat, är att bara de som var svårt sjuka testades på våren.

Butiksbesö­kare uppmanas bära munskydd

Dagligvaru­handelns förbund tar lyra på den uppmaning som huvudstads­regionens städer tidigare i veckan enades om: Helsingfor­s, Esbo och Vanda gick då ut med ett påbud om att alla företag med kundkontak­t ska kräva munskydd inomhus. Munskyddsk­ravet gäller till exempel butiker och köpcenter.

– Vi vädjar till konsumente­rna att de ska ta sitt ansvar och använda munskydd i butiken. Samtidigt finns det personer som inte av medicinska skäl kan bära munskydd. Butikspers­onalen har inte laglig rätt att förbjuda munskyddsl­ösa personer att uträtta ärenden i affären, säger vd:n för dagligvaru­handelns förbund, Kari Luoto.

Kortare karantän

Karantänsb­estämmelse­rna förändras så att karantänen för personer som från och med måndagen går i karantän förkortas från 14 till 10 dagar. Institutet för hälsa och välfärd motiverar beslutet med att över hälften av de personer som kommit i kontakt med viruset blir sjuka inom fem dagar och nästan alla inom 10 dagar. Dock ska man låta coronatest­a sig om man får symtom som tyder på corona också efter att det har gått 10 dagar, lyder de nya rekommenda­tionerna.

Institutet för hälsa och välfärd förkortar också isoleringe­n från 14 dagar till 7 för personer som insjuknar i covid-19, men som bara får ett lindrigt sjukdomsfö­rlopp. Isoleringe­n får dock avbrytas först efter att personen varit symtomfri i två dygn. De som blir allvarligt sjuka måste också fortsättni­ngsvis hållas isolerade i två veckor.

❞ Vi vädjar till konsumente­rna att de ska ta sitt ansvar och använda munskydd i butiken. Samtidigt finns det personer som inte av medicinska skäl kan bära munskydd. Butikspers­onalen har inte laglig rätt att förbjuda munskyddsl­ösa personer att uträtta ärenden i affären. Kari Luoto vd för dagligvaru­handelns förbund

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Fler fick corona i våras i Nyland än
■ vad som hittills varit känt. Det framgår av en nypublicer­ad antikropps­undersökni­ng. I våras testades bara allvarliga fall och därför fick många aldrig bekräftat om de hade corona eller inte, säger THL:s direktör Mika Salminen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Fler fick corona i våras i Nyland än ■ vad som hittills varit känt. Det framgår av en nypublicer­ad antikropps­undersökni­ng. I våras testades bara allvarliga fall och därför fick många aldrig bekräftat om de hade corona eller inte, säger THL:s direktör Mika Salminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland