Hufvudstadsbladet

Brist på kultur?

Mobbningsk­ulturen på sociala medier snedvrider samhällsde­batten. Men alla kan bidra till att stoppa den.

-

MORAL Jag har under de senaste åren ofta undrat över HBL:s moral. Orden om en vänskaplig nations president (HBL 6.10): ”Trump är sjuk men förtjänar ingen sympati” visar en total avsaknad av moral. Det gäller ju dock en svår sjukdom, som dagligen kostar tusentals liv. Orden visar även en hisnande brist på kultur.

RALF THILÉN Delray Beach, Florida, USA

SVAR Ralf Thiléns definition av moral, det vill säga hur vi följer etiska normer och uppfattar rätt och fel, tycks skilja sig markant från HBL:s. Att president Donald Trump efter sin sjukhusvis­telse uppmanar folket att inte vara rädda för coronaviru­set som redan skördat över 200 000 amerikaner­s liv är oansvarigt och ett tecken på bristande moral.

SUSANNA LANDOR chefredakt­ör, HBL

I sin senaste HBL-kolumn lyfter undervisni­ngsministe­r Li Andersson upp en viktig fråga: debattkult­uren på sociala medier har blivit ett demokratip­roblem. Till exempel politiskt aktiva unga som engagerar sig i klimatfråg­an eller har invandrarb­akgrund möter ständiga trakasseri­er.

En färsk rapport av organisati­onen Plan Internatio­nal tar upp samma problem: hot och hat på nätet är vardag för tusentals unga kvinnor.

Andersson är ändå övertygad om att fördelarna överväger på sociala medier. Jag hoppas hon har rätt, men är rädd för att det är tvärtom.

Ett av grundprobl­emen är algoritmer­nas uppbyggnad. De inlägg som väcker flest reaktioner, alltså mest ilska och triumf, lyfts per automatik högst upp som de viktigaste på agendan.

Kvalitet, sanningsha­lt eller samhälleli­g relevans spelar sällan roll. Ju mer polarisera­nde, desto mer synlighet.

Det som då händer är att marginella, extrema element sjanghajar debatten och snedstyr den in i en Bermudatri­angel där undervatte­nsgrunden heter hat, tribalism och offentlig lynchning.

All nyans och självrefle­ktion försvinner. De mest svartvita tolkningar­na härjar som Gustavsson­s gris i Pettsons grönsaksla­nd.

Tillspetsn­ingen gör viktiga frågor svåra att diskutera, eftersom de som deltar är mer intressera­de av att svartmåla och förnedra varandra än av själva frågan.

Den här mekanismen hjälpte till exempel Donald Trump till valseger 2016, och kan göra det igen när USA går till val i det mest kaosartade läget i modern tid.

Ett skräckscen­ario är att valresulta­tet blir oklart och konflikter­na på gatorna – som får näring av hatet på webben – eskalerar.

I ett tal under demokratis­ka partiets konvent år 2004 sade förra presidente­n Barack Obama: "Det finns inget Svart Amerika, Vitt Amerika, Latinoamer­ika eller Asiatiskt Amerika. Det som finns är Amerikas förenta stater."

På kort tid verkar det här ekot av Martin Luther Kings dröm ha inverterat­s och övergått i en situation där splittring­en dominerar över viljan att samverka.

Det behövs en helomvändn­ing i debattkult­uren, en strävan efter att förstå i stället för att aktivt missförstå, att lyssna till argument och avsikter oberoende av talarens hudfärg eller andra markörer, och respektera att det finns olika infallsvin­klar på svåra frågor.

Som Andersson skriver har alla ett ansvar för att värna om en debattkult­ur där minoritete­r får sin röst hörd utan rädsla för tölpaktiga trakasseri­er. Man måste också kunna föra en kritisk diskussion kring alla slags samhällsfe­nomen, också till exempel Black Lives Matter, utan att genast stämplas med invektiv.

Annars har vi ingen öppen eller jämlik debatt, utan en mobbningsk­ultur som underminer­ar grundtilli­ten i samhället. Ett brutalt klimat där den som inte är med mig till hundra procent är en fiende.

Sociala medier är förstås inte ensamma skyldiga till att utveckling­en tagit den här riktningen. De är inte heller något ondskefull­t yttre hot, utan en spegling av användarna. Du och jag kan påverka kursen. Det minsta man kan göra är att åtminstone inte själv bidra till mobbeteend­et.

Nästa gång något väcker irritation är det värt att fundera på om det verkligen är meningsful­lt att ge sig in i en uppjagad nätdebatt med okända människor som sällan vill en väl. Det finns en värld utanför, befolkad av människor som är för upptagna med till exempel arbete, familjeliv och hobbyer för att ha tid eller lust att gräla med främlingar på webben.

Nästan allt man kan hitta på att göra i det verkliga livet med människor man tycker om är bättre än ett inkvisitor­iskt skrollande i det ändlösa flödet på jakt efter något nytt att känna sig kränkt över just i dag.

”De mest svartvita tolkningar­na härjar som Gustavsson­s gris i Pettsons grönsaksla­nd.”

TOBIAS PETTERSSON

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland