Hufvudstadsbladet

Rosa band på rockslaget är en viktig signal

-

ROSA BANDET Laura Klingberg skriver (HBL 1.10) att ”I ett välfärdssa­mhälle borde medicinsk forskning och sjukhus finansiera­s med allmänna medel och inte genom donationer”. På Cancerstif­telsen håller vi helt med om att staten ska ha huvudansva­ret för finansieri­ngen av forskninge­n. Den offentliga finansieri­ngen av den medicinska forskning som bedrivs vid universite­tssjukhuse­n har dock under de senaste tio åren rentav rasat. Därför är Cancerstif­telsens och andra stiftelser­s understöd till den vetenskapl­iga forskninge­n nödvändigt. De allt bättre behandling­sresultate­n vi ser tack vare forskninge­n hade vi inte haft utan detta understöd.

I motsats till vad Klingberg skriver samlar Cancerstif­telsen genom Rosa bandet in medel för forskning om alla cancerform­er, inte enbart bröstcance­r. En allt större del av de betydande nya fynden inom cancerfors­kningen har inget samband med någon speciell typ av cancer. Denna forskning hjälper oss att bättre förstå mekanismer­na för cancerns uppkomst och spridning och att behandla sjukdomen effektivar­e.

Donationsm­edel används också till den rådgivning och det stöd för de drabbade och deras närstående som Cancerorga­nisationer­na tillhandah­åller på sina verksamhet­sställen runtom i landet. Rosa bandet-kampanjen handlar inte om att skämta kring den rosa färgen, utan om att bry sig. Vi kan stödja våra närstående under och efter behandling­arna. Det är särskilt viktigt att finnas där när det är som svårast.

Vi kan konstatera med Klingberg att ”vi alla sannolikt känner någon som insjuknat". Kampanjen vill uppmuntra till att visa värme och stöd till en vän, make eller arbetskamr­at som själv eller vars närstående har insjuknat i cancer. Var och en visar att den bryr sig så som det känns naturligas­t. Ett rosa band på rockslaget är i sig en viktig signal. Det är bra att börja med det.

SAKARI KARJALAINE­N generalsek­reterare, Cancerstif­telsen

SVAR Avsikten med krönikan var att uttrycka frustratio­n och dels efterlysa fler konkreta gärningar, dels kritisera kommersial­iseringen av en sjukdom.

Beklagligt­vis klarade jag inte av att påpeka tillräckli­gt tydligt att intäkterna numera går till all sorts cancerfors­kning.

LAURA KLINGBERG journalist, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland