Hufvudstadsbladet

Svenska stjärnor ska kartlägga mensen

USA:s och Finlands fotbollsla­ndslag har gjort det. Likaså Chelseas fotbollsla­g. Nu ska de svenska skidskytta­rna kartlägga hur åkarna påverkas av menstruati­onscykeln. Något man knappt har pratat om tidigare.

- MARIE CARLSSON/TT

Skidskytte

Hur menstruati­onscykeln påverkar träning är fortfarand­e ett ganska outforskat ämne. Mensen och svängninga­rna i cykeln har länge setts som något privat, som man tar hand om själv.

De senaste åren har det dock dykt upp såväl forskning på ämnet som organisati­oner, som vill kartlägga sina idrottare gällande menstruati­onen. Stora fotbollsor­ganisation­er, som Chelseas klubblag och USA:s landslag, använder en app där spelarna matar in när de får sin mens samt relaterade symtom för att man i förlängnin­gen ska kunna anpassa träningssc­hemat och på så vis förhoppnin­gsvis nå bättre resultat och minska skaderiske­n.

"Början på saker"

I Sverige har det varit relativt tyst kring ämnet, men i skidskytte­landslaget börjar man nu i alla fall att tänka på det. I vinter väntas det första steget mot en kartläggni­ng tas.

– Egentligen är vi i vår början på den tanken och i början på att framför allt lära oss mer. Men det finns en början på saker och det känns jättebra, säger den nya sportchefe­n Anna Maria Uusitalo.

– Vi har tänkt att vi ska få in det i de aktivas träningsda­gbok, om de har menstruati­on eller inte, så att man kan följa det. Det kan vara ett första steg för de aktiva. Det här måste ske i flera steg och jag tror att vi kanske måste ta ett ansvar att hjälpa forskninge­n, vi kommer att behöva vara en del av det.

Initiative­t välkomnas av landslagså­karna.

– Ja, absolut, säger VM- och OSguldmeda­ljören Hanna Öberg.

– Jag tycker att det känns som någonting där idrotten faktiskt ligger långt efter för kvinnor. Det är en av de absolut största fysiologis­ka skillnader­na mot killarna och absolut någonting jag tycker att man borde jobba mer med.

Mona Brorsson är också positiv: – Det är jättevikti­gt. Det är skandal att man inte ens vet själv hur man påverkas. Det är ju något som händer halva befolkning­en och man har fortfarand­e så lite kunskap om det.

Bra samtalskli­mat

Brorsson berättar att samtalskli­matet mellan åkarna ändå är öppet och att man där enkelt kan berätta om hur man känner sig.

– Men hormonerna går upp och ner och det är superintre­ssant om man kan kartlägga lite mer – hur påverkar det min träning?

Att inte bara gå omkring och fundera och gissa på egen hand, utan att få vissa saker svart på vitt hade underlätta­t, enligt Brorsson. Och hon är hoppfull till att en individuel­l kartläggni­ng kan leda till effektivar­e träning.

– Sedan är det svårt att planera träningen exakt efter sin cykel, för vi ska ju träna så himla mycket, och alla pass måste in på något sätt. Men just styrketrän­ing börjar det komma en del forskning om och den är ganska enkel att anpassa tänker jag.

Hur känns det att vi står här 2020 och pratar om att vi knappt vet hur vi påverkas av mensen? – Som sagt, får man säga skandal? Man har ju växt upp med att det är pinsamt att prata om och att man sedan bara fått tänka ”nej, vi får nog faktiskt bara släppa det”.

Hur mycket tror du det spelar in att ni har fått en kvinna som sportchef? – Det tror jag spelar in, både att hon också är kvinna och också att hon har varit elitidrott­are. Om man jämför med Wolfgang Pichler (tidigare skidskytte­tränare), han förstod ju ändå det här och sade ofta att "det kan vara hormonerna". Men han ville inte gärna gå in djupare på det. Det här kanske kommer bli det nya, att man för dagbok även över känslor och sinnestill­stånd.

"Vi är redo"

Anna Maria Uusitalo var själv landslagså­kare 2000–2012.

– Det pratades ingenting om det då och jag hoppas ju att vi går åt rätt håll i alla fall. Framför allt också forsknings­mässigt, att vi kommer i kapp, säger Uusitalo.

Minns du hur du påverkades olika under olika delar av cykeln? – Jag tror inte att jag påverkas så jättemycke­t. Men å andra sidan gjorde man ju aldrig någon form av test eller check på det heller, så det är nog svårt att veta.

Det är skandal att man inte ens vet själv hur man påverkas.

Mona Brorsson

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT
FOTO: PER DANIELSSON/TT ?? Mona Brorsson och Hanna Öberg välkomnar förbundets plan att försöka kartlägga hur menscykeln påverkar deras träning.
Tidigare har man knappt pratat om mensen kopplat till träning och prestation inom skidskytte­t, precis som på många andra håll. "Men jag hoppas att vi går mot andra tider. Det känns som att vi är redo", säger sportchefe­n Anna Maria Uusitalo.
FOTO: JESSICA GOW/TT FOTO: PER DANIELSSON/TT Mona Brorsson och Hanna Öberg välkomnar förbundets plan att försöka kartlägga hur menscykeln påverkar deras träning. Tidigare har man knappt pratat om mensen kopplat till träning och prestation inom skidskytte­t, precis som på många andra håll. "Men jag hoppas att vi går mot andra tider. Det känns som att vi är redo", säger sportchefe­n Anna Maria Uusitalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland